Sundby tok NM-gullet på 10-kilometeren

Fikk sjokk av russisk rival

Martin Johnsrud Sundby vant NM-tittelen på 10-kilometeren på Lygna fredag. Hans Christer Holund ble nummer to, mens Didrik Tønseth tok bronsen. Etterpå takket Sundby russiske Aleksandr Bolsjunov.

LÅ I RYGG: Russlands Alexander Bolchunov (foran) er vinner og Martin Johnsrud Sundby (bakerst) ble nummer to på 15 km friteknikk menn i Falun søndag. Sundby sier han lærte mye av å gå i rygg på russeren. Foto: NTB Scanpix
LÅ I RYGG: Russlands Alexander Bolchunov (foran) er vinner og Martin Johnsrud Sundby (bakerst) ble nummer to på 15 km friteknikk menn i Falun søndag. Sundby sier han lærte mye av å gå i rygg på russeren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hele 510 utøvere stilte til start da kampen om NM-gull skulle utkjempes over 10 kilometer med intervallstart under del to av sesongens NM i langrenn.

Men ingen gikk raskere enn Sundby, som dermed tok sitt 15. NM-gull. Røa-løperen ledet med fire sekunder på Holund etter 2,2 kilometer. Avstanden var økt til sju sekunder halvveis ut i løpet.

Knappe to kilometer før mål var Sundbys forsprang på 12,5 sekunder, og dermed var han på god vei til å hente hjem gullet. I mål var 34-åringen 17 sekunder raskere enn Holund.

- Det var skikkelig tungt føre, skikkelig påskeføre og seigt, sa Holund til NRK etter løpet.

Tønseth tok den siste pallplassen. Han endte 29 sekunder bak Sundbys vinnertid. En stund så Vebjørn Hegdal ut til å kunne rappe bronsen, men var til slutt seks sekunder bak Tønseth

Emil Iversen ble nummer fem fredag. Han ble slått med 48 sekunder. Du kan se hele resultatliste på NMs offisielle sider.

Overrasket

Etter løpet passet Sundby på å si ifra at mens de andre på laget tok verdenscupavslutningen i Canada, valgte han selv å stå over, og dermed spare krefter.

De 10 dagene har han brukt på å kopiere russiske Aleksandr Bolsjunov. Under verdenscupen i Falun fikk Sundby på i rygg på den russiske seierherren, og det han fikk se sjokkerte den norske veteranen.

- Vi løste det løpet så utrolig ulikt. Jeg hadde matchball på seier i Falun fordi jeg fikk en fin rygg der, men han gikk så annerledes enn meg at det ble vanskelig for meg å bli med. Måten han gikk løypa på ga meg noen ideer om hva jeg kan jobbe med inn til neste sesong. Jeg har begynt nå, for jeg liker ikke å vente med ting. Det handler om utnyttelse av partier av løyper hvor det går an å ta mye sekunder, forklarer Sundby til NRK.

- Hvor er det?

- Jeg liker å gå fort oppover, sier Sundby og flirer.

Han fortsetter:

- Og så liker jeg å sitte i hockey og hvile til bunnen av bakken. Jeg liker å gjøre det samme så mange ganger som mulig. Han gikk irriterende rolig i oppoverbakker, så gikk det irriterende fort i de andre partiene av løypa. Der tok han utrolig mye sekunder. På de få kilometerne jeg lå i ryggen så jeg hvor effektivt det var. Da må jeg være såpass ydmyk at jeg må lære av det, sier Sundby til NRK.

SKJØNNER INGENTING: Martin Johnsrud Sundby jubler for det han karakteriserer som norsk lagseier på femmila. Men han forstår svært lite av feltets vurderinger underveis. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Inspirert

Sundby og Bolsjunov stjal også overskrifter under VM i Seefeld. Etter at Bolsjunov ble nummer to under tremila i VM, foran nettopp Sundby, tullet nordmannen med den russiske rivalen.

Pussige scener utspilte seg på blomsterseremonien.

Aleksandr Bolsjunov tok tak i Martin Johnsrud Sundby på podiet, før Sundby begynte å erte den russiske bjørnen.

Hva ble egentlig sagt? Hva hadde kamphanene på hjertet?

- Jeg spurte Bolsjunov om han var blid for å ha vunnet et VM-sølv. Men det var ikke han. Da sa jeg: «Du må skjerpe deg. Vær litt blid nå. Medalje er stort. Og du vinner på onsdag», fortalte Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Den russiske kapasitetsløperen er ikke kjent for friske uttalelser, men slenger nå med leppa tilbake til Johnsrud Sundby.

- Jeg vil si dette til Sundby: «Skjerp deg. Du må hjem og trene. Bronse er ikke bra nok». Det var det jeg prøvde å formidle til ham på podiet, da vi dro litt i hverandre, forteller Bolsjunov til Dagbladet via sin russiske tolk.

Nå er det tydelig at Sundby gjorde alvor av russerens utspill.

Sto over

En forkjølet Johannes Høsflot Klæbo var ikke blant NM-deltakerne på Lygna. Klæbo avgjorde verdenscupen sammenlagt med imponerende innsats i verdenscupfinalen i Quebec i Canada sist helg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer