Fikk sjokkbeskjed

Den norske toppsvømmeren André Klippenberg Grindheim (22) har de siste ukene vært gjennom et mareritt som i verste fall kunne kostet ham livet.

I SVÆRT DÅRLIG FORM: Den norske svømmeren André Klippenberg Grindheim. Foto: Privat
I SVÆRT DÅRLIG FORM: Den norske svømmeren André Klippenberg Grindheim. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når jeg ser tilbake på det var det ingen garanti for at jeg skulle overleve. Selv om jeg ennå er i veldig dårlig form, er jeg akkurat nå bare veldig takknemlig for å være hjemme, forteller Grindheim til Dagbladet.

Fredag 24. juni 2022 er en dato han neppe kommer til å glemme.

Det var under svømme-VM i Budapest at Grindheim kjente sterke magesmerter - som bare ble verre og verre.

Hastet til sykehus

Han kom seg etter hvert til sykehuset, og forteller om en oppblåst mage som kunne minne om en som ventet tvillinger. I ettertid viste det seg at fordøyelsessystemet hadde stoppet opp.

- Jeg har hatt vondt i magen, men dette var noe helt annet. Etter hvert ble jeg ganske redd, forklarer 22-åringen.

Grindheim hadde en innvendig brokk som hadde «slått knute» på tarmen og gjort at hele tarmsystemet hadde skrudd seg av. I tillegg hadde betennelsen i magen som kom som følge av dette spredd seg til blindtarmen, så den ble også fjernet.

PÅ SYKEHUSET: André Klippenberg Grindheim.
PÅ SYKEHUSET: André Klippenberg Grindheim. Vis mer

Hasteoperert

Dette førte til operasjon, og før han ble lagt i narkose fikk Grindheim en mildt sagt lite hyggelig beskjed fra legen på gebrokkent engelsk:

- Han sa at nå er vi nødt til å operere, hvis ikke har du bare noen timer igjen. Jeg fikk ikke ringt noen eller snakket med nære og kjære, eller sagt ha det, hvis det skulle være så ille. Det var ikke sikkert at jeg kom til å våkne.

- Fryktet du for å dø?

- Jeg rakk heldigvis ikke å tenke så mye på det. Jeg ble lagt i narkose nesten med en gang. Men det var en tøff beskjed å få, men jeg hadde så vondt at jeg skjønte at noe bare måtte gjøres, og da var det operasjon. Men det var tøft å vite at det ikke var sikkert at det heller ville være nok.

Etter operasjonen fikk han i tillegg påvist en kraftig lungebetennelse og covid.

- Den hostingen kombinert med magesårene var ikke akkurat veldig deilig. Covid medførte en vanvittig hodepine og enda mer hoste, forteller han.

Heldigvis var operasjonen vellykket. Nå er Grindheim tilbake i Norge, og får oppfølging av norske leger.

- Nå venter en lang periode der jeg ikke kan gjøre så mye, men jeg føler meg hvert fall litt bedre dag for dag. Formen er stigende, forklarer han.

Har skåret mye

Svømme-EM i august blir det naturligvis ikke noe av. Sånn sett blir det en lang sommerferie for Grindheim.

- Tenkte du noe på karrieren oppe i dette? Fryktet du at den kunne ryke?

- Jeg har ikke tenkt så mye på svømming, men jeg har vært inne på tanken at det ikke er sikkert at jeg kommer tilbake. De har skåret mye i musklene i magen, og det merker jeg, for de har nærmst visnet bort. Jeg kommer til å ha redusert styrke i buken.

Han fortsetter:

- Det er alltid mulig å trene seg opp, men hvor sterk jeg kan bli igjen er vanskelig å si, og det er en veldig viktig del av det å kunne svømme bra. Men akkurat nå er jeg bare veldig glad for å ha de små, vanlige tingene rundt meg og kunne være hjemme med familie og venner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer