Tottenham - Ajax 0-1

Fikk slakt i 2013. Nye skrekkscener i kveld

Jan Vertonghen ble liggende etter en hodeduell. Blodet piplet, men forsvarsspilleren fikk fortsette kampen. Sekunder seinere falt han sammen.

GREIDE IKKE Å STÅ PÅ EGNE BEIN: Jan Vertonghen måtte ha hjelp av banen. Foto: NTB Scanpix
GREIDE IKKE Å STÅ PÅ EGNE BEIN: Jan Vertonghen måtte ha hjelp av banen. Foto: NTB ScanpixVis mer
  • Tottenham - Ajax 0-1

Dessverre så er det ikke Ajax til tider briljante spill og sterke borteseier som kommer til å stjele overskriftene etter kveldens Champions League-semifinale mot Tottenham.

Ajax vant 1-0 etter mål av Donny van de Beek, men vi fikk også noen ekle scener på banen. De kom da Jan Vertonghen gikk i bakken etter en duell med Ajax-keeper André Onana og lagkamerat Toby Alderweireld.

Falt sammen

Reprisene viste at Vertonghen fikk bakhodet til lagkameraten rett i nesa. Blodet piplet, og det tok lang tid før han reiser seg. Vertonghen ble stripset sammen på banen, og måtte bytte drakt på grunn av alt blodet.

Til manges overraskelse så det likevel ut som Vertonghen skulle fortsette kampen. Det var også planen til Tottenhams medisinske apparat, som sendte ham ut igjen etter at dommerne i kampen insisterte på en ekstra sjekk.

Like etter begynte Vertonghen å riste på hodet, og ga klar beskjed om at han måtte av banen igjen. Så falt han delvis sammen, nesten som om han kollapset.

Beina til den belgiske 32-åringen ga etter, og han måtte ha hjelp av to mann i støtteapparatet for å komme seg av banen.

Det var rett og slett ekle scener.

BT Sports rapporterte at forsvarsspilleren fortsatt fikk behandling av spesialister da spillerne kom ut til den andre omgangen.

I SMERTER: Jan Vertonghen. Foto: NTB Scanpix
I SMERTER: Jan Vertonghen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kritikk

Tottenhams valg om å la spilleren fortsette vekket umiddelbart store reaksjoner i sosiale medier.

Den tidligere fotballkeeperen Taylor Twellman, som nå er ekspert for ESPN, ble selv ble tvunget til å legge fotballhanskene på hylla på grunn av flere hjernerystelse. Han var i harnisk over avgjørelsen:

- Han skulle under ingen omstendigheter fått lov til å komme på banen igjen. Det er kvalmt og patetisk av Tottenhams medisinske apparat, skriver Twellman på Twitter.

- Jeg er lettet over at Vertonghen selv skjønte at han ikke kunne bli på banen, men jeg er overrasket over at han fikk klarering til å spille noen sekunder tidligere, skriver journalist Rory Smith.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er også overrasket:

- At han slippes inn på banen igjen uten at legen stopper han er ikke til å tro. For dette har det vært et veldig stort fokus på de siste årene. Samtidig er det jo ikke lett for en lege å holde igjen en såpass viktig spiller som helt sikkert selv sier at han føler seg fin. Men når man så hvordan Vertonghen trengte hjelp av banen bare sekunder etter, skulle han selvfølgelig aldri vært sendt ut på banen igjen, sier Mathisen til TV 2.

VAR for legene?

Thor Einar Andersen, som er medisinsk leder for Norges Fotballforbund og forsker på hodeskader ved Idrettens helsesenter, har selv sittet på benken i en rekke fotballkamper som lege for Norges fotballandslag.

Han så situasjonen i kveldens kamp, og roper på bedre betingelser for helsepersonellet:

- Utfordringen for den som skal vurdere dette er at han eller hun ikke har sett det vi har sett på TV. Det går noen sekunder før legen kommer ut på banen, og han har fokus på at det blør fra nesen, og da er det lett å tenke at det er nesen det er er noe galt med. Det var så åpenbart etter hvert at det var en hjernerystelse, men hovedpoenget er at helsepersonellet kanskje ikke tenke at det var en hjernerystelse. Jeg så de vurderte om det var noen bruddskader i nesen, og at de snakket med spilleren, men for å sjekke dette ordentlig må du ha oppfattet situasjonen korrekt, forklarer Andersen til Dagbladet.

- Hva kan gjøres for å unngå slike situasjoner bedre?

- Hvis du kjører VAR på disse situasjonene, så ville legene sett situasjonen bedre og kunne bedømt det bedre. Det er viktig at videobildene studeres. Det tenker jeg gir deg mye mer informasjon. Det er enda vanskeligere for de på benken å oppfatte situasjonen korrekt enn det er for dommeren og spillerne på banen.

Andersen fortsetter:

- Jeg tror ikke legen har sett selve hendelsen godt nok. Nå har både dommer og fjerdedommer mulighet til å se situasjoner i reprise hvis de mener noe er feil, og det kunne ha vært mulig for helsepersonell å se på skadesituasjoner.

Kritisert før

Det er ikke første gang Tottenham har fått kritikk for å la spillere med hodeskader fortsette å spille. Det samme skjedde da keeper Hugo Lloris ble liggende etter en tøff duell med daværende Everton-spill Romelu Lukaku i 2013.

Lukakus kne dundret inn i Tottenham-keeperen, og da han fikk behandling på banen fortalte Lloris at han ikke husket duellen, skriver AP.

Likevel fikk keeperen fortsette kampen, og det fikk Tottenham kritikk av fra både FIFA og den engelske spillerforeningen:

- Han burde ha bli byttet ut. Bare det faktum at Lukaku måtte ise kneet etter duellen forteller at det var en kraftig smell. Det er 99.9 prosent sikkert at den situasjonen kom til å føre til en hjernerystelse, uttalte FIFAs sjeflege Jiri Dvorak til AP.

Tottenham, som da var ledet av Andre Villas-Boas, forsvarte valget dagen derpå, til tross fra reaksjoner fra FIFA og spillerorganisasjonen i England.

- Etter at vi hadde gjort de nødvendige testene, fant vi ut at han kunne fortsette kampen, uttalte Wayne Diesel, lege i Tottenham.

Det kommer garantert til å komme etterspill etter dagens episode også.