LEVERER I NEDERLAND: Martin Ødegaard har fått mye tillit i Vitesse. Nå venter to kamper for Norge i Nations League. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LEVERER I NEDERLAND: Martin Ødegaard har fått mye tillit i Vitesse. Nå venter to kamper for Norge i Nations League. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Nations League

Fikk SMS fra ledelsen: - Mer!

Norges assistenttrener, Per Joar Hansen, håper Martin Ødegaard har knekt koden etter superscoring for Vitesse.Tatt ut på landslaget i dag.

  • Slovenia - Norge, 16. november
  • Kypros - Norge, 19. november

ULLEVAAL (Dagbladet): Martin Ødegaard (19) ble i ettermiddag tatt ut i A-landslagstroppen til kampene mot Slovenia og Kypros i Nations League.

Ødegaard har lagt bak seg en god periode i den nederlandske klubben Vitesse. Sist onsdag sørget han for et kanonskudd og mål da laget slo Heracles 2-0 i cupen.

- Jeg sendte ham en melding og sa: «Det der må du gjøre flere ganger.» Han må bli flinkere til å ta løp uten ball, sånn at han plutselig havner i situasjoner der ballen dumper ned. Jeg håper han har knekt en kode, sier assistenttrener Per Joar Hansen til Dagbladet.

Han påpeker at det samme gjelder Mats Møller Dæhli, men denne gang ble ikke St. Pauli-spilleren tatt ut i troppen.

Norge skal nå spille de to siste kampene i Nations League. Laget møter Slovenia 16. november og Kypros tre dager seinere. Begge kampene spilles borte.

Ni poeng

Norge og Bulgaria slåss om å vinne gruppa. Lagene står med ni poeng hver, og mye tyder på at vi må vinne de to siste kampene. Gruppevinneren får mulighet til å spille playoff om en plass i EM-sluttspillet i 2020.

Ødegaard har ikke vært Lars Lagerbäcks foretrukne spiller på midtbanen. Men prestasjonene i Nederland er positive. Fortsatt eies han av Real Madrid og utviklingsløpet følges med argusøyne.

Hansen vil se mer av det 19-åringen gjorde mot Heracles.

- Det var utrolig gledelig at han brukte foten. Den foten er eksepsjonelt god. Og så må du gjøre det på trening. Scorer du mål på trening, scorer du mål i kamp også, påpeker Hansen.

Suverene

Vitesse ligger på sjuendeplass i Æresdivisjonen. PSV og Ajax er suverene denne sesongen. Men for Ødegaard handler det om å ta steg.

Nordmannen har sluppet til i åtte seriekamper. Fasit i serien: Én målgivende pasning.

- Han har alltid hatt press. Men jeg tror han lever godt med det. Og igjen: Vi må huske at han bare er 19 år. Nå har han kommet til en litt bedre klubb enn Heerenveen. Kanskje har han fått litt bedre lagkamerater som gjør at han får flere målpoeng.

Hansen fortsetter:

- Ser vi på mange av kampene i Heerenveen forrige sesong, var det utrolig at lagkameratene ikke gjorde mer ut av pasningene hans. Statistikken over forventede målgivende pasninger var på rundt ti. Jeg tror han satt igjen med et par assist, så det var ikke bare hans feil.

Utelatt

Vrakingen av Crystal Palace-spiss Alexander Sørloth var den største nyheten i dag. I tillegg er det usikkerhet rundt Bournemouth-spiller Joshua King og et vondt bein. Lagerbäck har derfor kalt inn Ola Kamara fra Los Angeles Galaxy. Ellers er de vante spillerne på plass.

- Trolig er det to seire som kreves, forteller Lagerbäck.

Den ordinære EM-kvaliken spilles i 2019. Men Nations League ansees som en lettere vei til sluttspillet.

Tabell
Norge43014-19
Bulgaria43015-39
Kypros41124-64
Slovenia40133-61