Montenegros landslagssjef sparket

Fikk sparken etter kampboikott

Montenegros landslagssjef i fotball, Ljubisa Tumbakovic, er sparket etter at han avsto fra å lede laget sitt i EM-kvalifiseringskampen mot Kosovo fredag.

SPARKEN: Montenegros landslagstrener, Ljubisa Tumbakovic. Foto: Savo PRELEVIC / AFP
SPARKEN: Montenegros landslagstrener, Ljubisa Tumbakovic. Foto: Savo PRELEVIC / AFPVis mer

Tumbakovic dukket ikke opp til fredagens kamp, der Montenegro spilte 1-1 og fikk sjansene til å nå EM-sluttspillet redusert.

Etter kampen gikk et enstemmig styre i Montenegros Fotballforbund inn for å sparke landslagssjefen for kontraktsbrudd. I en uttalelse kaller forbundet kampboikotten til Tumbakovic «en ubehagelig overraskelse».

Assistenttrener Aleksandar Jankovic og keepertrener Dragoje Lekovic overtar ansvaret for det montenegrinske landslaget etter sparkingen av Tumbakovic.

To spillere sto også over fredagens kamp mot Kosovo, forsvarsspiller Filip Stojkovic og midtbanespiller Mirko Ivanic. Ifølge det montenegrinske forbundet skal press utenfra ha vært årsaken til at de to ikke ville spille kampen.

Stojkovic og Ivanic spiller begge for serbiske klubber. Avtroppende landslagssjef Tumbakovic er på sin side fra Serbia. Serbia anerkjenner ikke Kosovos selvstendighet.

UEFA sa forrige uke at de strammer inn reglene på liknende boikotter gjort av føderasjonene. Lag kan ikke nekte å spille i Kosovo, men de kan velge å spille på en nøytral arena i stedet for å være vert for Kosovo-laget i en hjemmekamp. Ukraina gjorde det i en VM-kvalifiseringskamp i 2018, som ble flyttet til Polen.

Kosovo erklærte selvstendighet fra Serbia i 2008 og har siden vært sett på som en selvstendig stat fra mer enn 110 land. En gruppe ulike nasjoner, inkludert Serbia, China, fire EU-medlemsland og Russa, har derimot nektet å anerkjenne det.

Kampen mot Kosovo ble spilt bak lukkede dører etter at Montenegro fikk publikumsforbud etter en rekke rasistiske hendelser under kampen mot England i mars, hvor Montenegro tapte 5-1.