Fikk sparken etter ni kamper i sin første hovedtrenerjobb. Nå tar han Premier League med storm

Chelsea ligger svært godt an til å ta sitt sjette ligagull. Veien til toppen av Premier League har ikke bare vært enkel for suksesstrener Antonio Conte (47).

GOD STEMNING: Antonio Conte i kjent positur - feirende med fansen etter Chelsea-scoring. Og de har det blitt en del av denne sesongen. Foto: Reuters 
GOD STEMNING: Antonio Conte i kjent positur - feirende med fansen etter Chelsea-scoring. Og de har det blitt en del av denne sesongen. Foto: Reuters Vis mer

(Dagbladet): Livet smiler til alle som er glade i Chelsea om dagen. Med 14 kamper igjen leder Chelsea Premier League med ni poeng ned til Tottenham på plassen under.

Chelsea har kun tapt tre av 29 offisielle kamper denne sesongen. Den særs skuffende fjorårssesongen, som endte med 10. plass og tidlig exit i samtlige cuper, er nesten glemt.

Mannen mange peker på når de skal forklare hvorfor det har snudd: Antonio Conte.

Italieneren åpnet meget bra i sitt første treneroppdrag som ikke hadde noe med Italia å gjøre, og sto med tre seire og én uavgjort etter fire Premier League-kamper. Deretter fulgte to strake tap mot Liverpool og Arsenal.

Da tok Conte grep. Han la om fra 4-2-3-1 til 3-4-3, og siden den gang har Chelsea kun tapt én seriekamp. Men hvem er egentlig denne treneren Chelsea-fansen har blitt så glade i?

Tøff start

Antonio Conte la opp året han fylte 35 år. I juli 2006, to år etter, fikk han sin første hovedtrenerjobb. Klubben var Serie B-laget Arezzo.

Det gikk, mildt sagt, ikke så bra. Allerede på Halloween var han nemlig ferdig i jobben etter ni strake tap. Conte ble faktisk hentet tilbake til Arezzo mot slutten av sesongen, men han kunne ikke forhindre at klubben rykket ned til nivå tre i italiensk fotball.

I hans neste jobb gikk det langt bedre. Hans første fulle sesong som hovedtrener i Bari endte med seriemesterskap i Serie B og et overlegent opprykk til Serie A. Allerede på denne tiden begynte ryktene å svirre rundt trenerjobben i Juventus, klubben han fikk 296 kamper for som spiller fra 1991 og frem til han la opp i 2004.

KRIGER: Antonio Conte og David Beckham i duell under en Champions League-kamp mellom Manchester United og Juventus Turin i 2003. Foto: EPA PHOTO     ANSA/LUCA ZENNARO/PAL
KRIGER: Antonio Conte og David Beckham i duell under en Champions League-kamp mellom Manchester United og Juventus Turin i 2003. Foto: EPA PHOTO ANSA/LUCA ZENNARO/PAL Vis mer

Conte skulle imidlertid innom to nye klubber før han endelig returnerte til sitt kjære Juve. I september 2009 overtok han Atalanta. Det startet bra, men endte med at han forlot klubben etter kun 14 kamper da de lå på nedrykksplass i januar. Avslutningen på Atalanta-oppholdet var ikke særlig hyggelig for Conte. I det som ble hans siste kamp for klubben, måtte Conte bli beskyttet av politiet etter kampslutt for å unngå klinsj med supporterne.

Ikke mange måneder etter var han tilbake i trenersirkuset, denne gangen for Siena, klubben som for nordmenn flest er mest kjent som Tore André Flos gamle klubb. Der gjorde han det samme som med Bari: Førte dem opp fra Serie B til det gjeveste selskap.

Tilbake i Juventus

Så, i 2011, fikk Conte endelig muligheten i Juventus. De siste årene før Contes tilbakekomst hadde Juventus slitt med å etablere seg i toppen av Serie A. I sin første sesong gikk Conte og Juventus ubeseiret gjennom Serie A og vant seriegull for første gang på seks år, i tillegg tok han laget til finale i Coppa Italia for første gang siden 2004.

De to neste sesongene vant Juventus Serie A begge gangene. Han hentet også Andrea Pirlo fra Milan, og skapte et ultrasterkt tremannsforsvar med Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci. Conte hadde ført Juventus tilbake der de hører hjemme: i toppen av italiensk fotball.

En eller annen gang i løpet av sin trenerkarriere må alle italienske trenere skrive en oppgave om et spillesystem. Man skulle kanskje tro at Conte her skrev om 3-4-3 som han har lyktes med i Chelsea, eller 3-5-2 som han hadde suksess med i Juventus. Conte valgte her å skrive om 4-1-3-2; et system han sjelden har brukt i sin trenerkarriere.

GLADE DAGER: Antonio Conte hilser på fansen etter sitt tredje strake seriegull med Juventus i 2014. Foto: AP Photo/Massimo Pinca
GLADE DAGER: Antonio Conte hilser på fansen etter sitt tredje strake seriegull med Juventus i 2014. Foto: AP Photo/Massimo Pinca Vis mer

Fra 2014 og frem til sommeren 2016 ledet Conte det italienske landslaget. På dette tidspunktet var det ikke særlig god «calcio»-stemning i Italia etter at de røk ut i gruppespillet i Brasil-VM.

Med Conte som ny trener surfet de gjennom kvalifiseringen til EM 2016. I nevnte europamesterskap ble det meldt at Italia hadde et av sine svakeste lag på mange år, men de imponerte alle, blant annet med gnistrende god kontringsfotball. Her ble også Fotball-Europa for alvor presentert for Contes voldsomme engasjement på sidelinja.

I kampen mot Spania sparket han en ball vekk med penskoene i ren frustrasjon, før han hoppet opp på innbytterbenken i ren glede og feiret da Graziano Pelle avgjorde kampen med sin 2-0-scoring rett før slutt.

EM-SUKSESS: Antonio Conte feirer seier mot Spania i sommerens EM-sluttspill. Et profilløst Italia røk til slutt ut i kvartfinalen mot Tyskland. Foto: Peter Kneffel/dpa 
EM-SUKSESS: Antonio Conte feirer seier mot Spania i sommerens EM-sluttspill. Et profilløst Italia røk til slutt ut i kvartfinalen mot Tyskland. Foto: Peter Kneffel/dpa  Vis mer

EM-eventyret endte til slutt med kvartfinaletap mot Tyskland for Italia. Allerede lenge før EM var det klart at han skulle ta over Chelsea. Resten er historie.

Godt likt

Conte er svært godt likt blant Chelsea-fansen av flere grunner. Først og fremst vinner han fotballkamper, men fansen setter også pris på mennesket Conte og følelsene han viser. Det har nesten blitt en vane for Conte å storme bort til fansen og feire scoring med dem, noe han senest gjorde da Chelsea slo Arsenal 3-1 forrige helg.

I en spørrespalte på Chelseas Facebook-side, der fansen kan stille italieneren spørsmål om hva som helst, forteller han blant annet om sine daglige rutiner, at Usain Bolt er hans favorittidrettsutøver, at han gjerne vil besøke Australia en gang i fremtiden og at favorittfilmen hans er King Kong. Han peker også på viktigheten av skolegang ved siden av satsing på fotball for unge talenter.

Dette setter fansen pris på. De vil også sette stor pris på ny Chelsea-seier på søndag.

Chelsea møter Burnley borte klokka 14.30 på søndag. Kampen vises på TV 2 Sport Premium.

Kilder: These Football Times, Fotballtreneren, Wikipedia.