Fikk sparken etter positiv B-prøve

Floyd Landis første Tour de France-vinner som blir disket.

(Dagbladet.no): Også B-prøven er positiv for sommerens dopingtatte vinner av sykkelrittet Tour de France, opplyser Det internasjonale sykkelforbundet i formiddag.

Amerikaneren Floyd Landis vil dermed bli den første sammenlagtvinneren av Tour de France som blir diskvalifisert i etapperittets mer enn 100 år lange historie.

Vinner av årerts Tour de France blir dermed Oscar Pereiro Sio.

A- og B-prøven til Landis inneholdt det samme: et unormalt forhold mellom hormonene testosteron og epitestosteron , melder nyhetsbyrået AP.

Sparket umiddelbart

Umiddelbart etter at resultatene fra B-prøven ble kjent, fikk Landis sparken fra sitt lag Phonak. Her er begrunnelsen fra lagsjefen i Phonak, som har sitt navn etter hovedsponsoren - en produsent av høreapparater.

Landis holdt seg i skjul de første dagene etter at resultatene av A-prøven var kjent. Da han dukket opp i Madrid, bedyret han sin uskyld og la fram to forklaringen: at kroppen hans naturlig har verdier av disse hormonene som ikke samsvarer med gjennomsnittet - og at en massør kunne ha brukt en krem han ikke selv var herre  over. 

Oppsiktsvekkende etappe

 SOLA SKINTE  og Floyd Landis smilte under paradeturen inn i Paris 23. juli. Foto: Scanpix/AP.
SOLA SKINTE og Floyd Landis smilte under paradeturen inn i Paris 23. juli. Foto: Scanpix/AP. Vis mer

Prøven av Landis ble tatt like etter at han kom i mål etter en oppsiktsvekkende prestasjon på en av de hardeste klatreetappene i rittet  den 17. Sykkeleksperter betegnet prestasjonen på denne etappe som en av de største  noensinne.

Landis var en av de store favorittene foran årets Tour de France. Men ekspertene tvilte sterkt på om han kunne vinne sammenlagt etter rein kollaps på den 16.  etappen. Derfor var prestasjonen dagen etter dessto mer oppsiktsvekkende.

NY VINNER: Så blid var Oscar Pereiro Sio da han ble hyllet hjemme i Nord-Spania for annenplassen i årets Tour de France. Etter Landis-skandalen blir han utropt til vinner.