Dag Kaas snakker ut om tida som landslagstrener:

- Fikk spiseforstyrrelsene midt i fleisen

- Vi skjønte ikke at det var en sykdom, men vi skjønte at noe var galt, sier 1980-tallets legendariske kvinnetrener i langrenn, Dag Kaas. Han sier at spiseforstyrrelser var et ukjent tema på denne tida.

DETTE SIER KAAS I DAG: Trenernestoren Dag Kaas var uforberedt på det som møtte ham da han ble juniorlandslagstrener i 1977. Video: Kristin Svorte/Kristoffer Løkås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var ingen hjelp å få med spiseforstyrrelser da Dag Kaas begynte som landslagstrener på 70-tallet, forteller han. Nå tar han ansvaret for at ikke alle ble like godt ivaretatt på landslagene hans.

Etter en karriere som juniorlandslagstrener for langrennsjentene, hovedtrener for damenes elitelandslag og sportssjef for hele skiforbundet, var han også en fundamental drivkraft i oppbyggingen av Olympiatoppen.

Også i dag er 74-åringen tilknyttet Olympiatoppen på prosjektbasis. Eller sagt med hans egne ord og et glimt i øyet:

- Jeg holder meg oppdatert.

Det dystre bakteppet for intervjuet vi snart skal gjøre med Kaas, handler om det stikk motsatte: Det var ingen oppdatert kunnskap om spiseforstyrrelser i langrenn da han entret sirkuset på slutten av 70-tallet.

På en benk utenfor hovedinngangen på Olympiatoppen setter Kaas seg ned med Dagbladet. Til tross for at pandemiens grep på samfunnet har løsnet taket, er det fortsatt ikke lov for journalister å komme inn i den profesjonelle idrettens høyborg mellom 08 og 18. Kontrasten er stor til tida Kaas tiltrådte som juniorlandslagstrener i 1977. Da var norsk idrett fortsatt amatørenes arena.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer