Amalie Iuel om kappløpet med T-banen

Fikk spydig kommentar etter NRK-stunt

- Det var jo bare et forsøk på humor, sier Amalie Iuel.

KAPPLØPET: Amailie Iuel mener at det ville være nærmest umulig løpe raskere enn T-banen i Oslo, slik hun gjorde i programmet «Ramm, ferdig, gå!» på NRK. Vis mer

Tidligere i sommer skrev Dagbladet om en episode fra NRK-sendte «Ramm, ferdig, gå!» der Amalie Iuel forsøker å løpe raskere enn T-banen fra Nationaltheatret til Stortinget.

I klippet ser det ut til at hekkeløperen akkurat rekker å komme seg inn i vogna, men flere små detaljer tyder på at det er noe som ikke stemmer.

Karine Brøste Melbø, prosjektleder i «Ramm, ferdig, gå!», kunne bekrefte at alle bildene i innslaget ikke er tatt fra opprinnelig gjennomføring av løpet.

Det fikk mediekritiker Gunnar Bodahl-Johansen til å reagere.

- Dette er en uakseptabel manipulering av bilder, og kan påvirke medienes troverdighet overfor publikum, sier han til Dagbladet.

«Du kan jo bare løpe»

Amalie Iuel henviste først til NRK for en forklaring, men da Dagbladet møtte den nybakte NM-vinneren denne uka, lettet hun på sløret om humorinnslaget.

- Jeg tenker ikke så mye om det, egentlig. Jeg meldte meg egentlig ut av diskusjonen, sier Iuel til Dagbladet.

- Hvordan var reaksjonene?

- Det må jo sies at det først og fremst bare var et forsøk på humor, men jeg fikk mange tilbakemeldinger på det, sier Iuel, og legger til:

- Det var en gang jeg akkurat ikke rakk trikken, og da var det en som sto ved siden av meg og sa: «Det gjør jo ikke noe, du kan jo bare løpe fra den uansett». Det var litt komisk, men det var kjipt at jeg mista den uansett, ler Iuel.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Merkelig og kritikkverdig

Iuel tror det hadde blitt vanskelig om de skulle gjort et ordentlig forsøk.

- Det er mange rulletrapper og mye trafikk, i hvert fall i rushtida. Hvis man skulle gjort det, måtte det nok det vært på natta hvor det ikke var noen folk i veien, men jeg tror det skal godt gjøres uansett, sier Iuel.

Karine Brøste Melbø, prosjektleder i «Ramm, ferdig, gå!», sa til Dagbladet i mai at det var viktig for dem at innslagene skulle være underholdende for publikum, og at det ville krevd store mengder ressurser på bildesiden om de skulle gjennomført et ordentlig forsøk.

- Klarte Amalie Iuel å løpe fra Nationaltheatret stasjon og hoppe på samme bane på Stortinget?

- Dette er et underholdningsinnslag, så jeg kan ikke gå ut med et offisielt tall på timing av løpet da dette ikke gjøres av dommere eller autoriserte tidtakere, sier Melbø.

Mediekritiker Gunnar Bodahl-Johansen syntes heller ikke NRKs forklaring på hvorfor de ikke kan si om Iuel løp raskere enn T-banen var god nok.

- Det skjønner jeg ikke hvorfor de ikke vil svare på. Det er merkelig og kritikkverdig, med mindre dette skal avsløres i underholdningsprogrammet.

Svarte på kritikken

I en e-post til Dagbladet svarte Melbø følgende på kritikken:

«Vi beklager at det ikke kom godt nok fram at innslaget med Amalie Iuel som løper om kapp med T-banen er et redigert og klippet innslag. Jeg vil understreke at vi ikke har noen intensjon om å lure seerne våre. Vi tok tiden på T-baneturen og målte opp avstanden mellom de to perrongene, og konkluderte med at dette løpet er fysisk mulig å gjennomføre for Amalie Iuel på gitt tidsbegrensing.

Vi vurderte det imidlertid som uforsvarlig å sende en aktiv toppidrettsutøver ut i trafikkerte gater og rulletrapper i fullt firsprang. Og for å få dekket inn løpet på en tilfredsstillende måte ville vi trengt et utall kameraer og flere fotografer, noe vi ikke har ressurser til. Derfor valgte vi heller å gjøre det som en rekonstruksjon.

Innsalgene vi lager til «Ramm, ferdig, gå!» legger stor vekt på å gjennomføre reelle konkurranser med ulike idrettsutøvere, men ved noen anledninger lar ikke dette seg gjøre produksjonsteknisk.»

Stuntreporter Nicolay Ramm la til:

«Det vil antakelig også komme som et sjokk for mediekritiker Gunnar Bodahl-Johansen at Atle Antonsen egentlig ikke er så hissig som det virker i sketsjen «Ting som irriterer», Ross og Rachel var egentlig ikke sammen på ekte og John Cleese har en ganske normal måte å gå på. Se gjerne programmet i kveld, for mer presseetisk betenkelig underholdning!»