Fikk stjerne i boka etter forsvarstale for Drillo-stilen

- Veldig bra at Morten engasjerte seg, sier By Rise.

GIKK I FORSVAR: Morten Gamst Pedersen forfattet et blogginnlegg hvor han gikk i forsvar for den såkalte Drillo-stilen etter kritikk fra blant annet Arild Stavrum. Foto: Scanpix
GIKK I FORSVAR: Morten Gamst Pedersen forfattet et blogginnlegg hvor han gikk i forsvar for den såkalte Drillo-stilen etter kritikk fra blant annet Arild Stavrum. Foto: ScanpixVis mer

||| • Norge - Kypros direkte i livestudio fra kl. 18.00.

NICOSIA (Dagbladet): Det norske landslaget har levd med spillestilkritikk siden tidlig på 90-tallet, og etter 1-0-seieren mot Portugal var Arild Stavrum blant dem som uffet seg.

- Jeg klarer ikke å se at det er bra for norsk fotball at Drillo er landslagstrener, sa han, og la til at folk fra Nederland eller Spania ville slått av TV'n tvert av ren kjedsomhet om de hadde sett kampen.

Hjemme i England satt Morten Gamst Pedersen og irriterte så mye at han forfattet et langt blogginnlegg, der han forsvarte landslagets måte på en slik måte at det nesten kunne vært skrevet av Drillo selv.

- Ikke en sjanse «Portugal skapte nesten ikke en eneste sjanse mot oss, de er nummer åtte på Fifa rankingen, i mai var de nummer tre. Vi skapte langt flere sjanser mot dem.»

«Målet vårt, skuddene til Moa og Huseklepp som gikk like utenfor på hver side av stolpene. Innkastene der Brede utfordret keeperen deres og ballen lander rett bak keeper på åpent mål. Hadde vi spilt nøyaktig likedan som vi gjorde og samtidig scoret på de sjansene og vunnet 3-0 eller 4-0.

«Hadde Stavrum ment at Drillo var like drepende for norsk fotball da? Hadde han ment at det ikke var underholdende?» var noen av spørsmålene Gamst reiste.

Også landslagsledelsen fikk med seg innholdet i bloggen. Og ikke overraskende falt innholdet i smak, ikke minst hos assistenttrener Ola By Rise.

- Det er veldig bra at Morten engasjerer seg på den måten, og forklarer hvordan han oppfatter at landslaget prøver å spille. Jeg sendte ham en sms kjapt etterpå, for jeg synes det som sto der var klokt. Mortens refleksjoner var gjennomtenkte og balanserte.

- Det er viktig at man ikke baserer seg på myten om hvordan vi spiller. Det er en del som tegner et bilde av måten vi spiller på som ikke stemmer med virkeligheten, mener By Rise.

- Hva mener du er den største myten?

- At vi slår så mye langt mot etablert, noe vi overhodet ikke gjør. Og det ble gjort i mye mindre grad i forrige Drillo-epoke enn hva mange tror. I de siste kampene har vi omtrent ikke hatt én langpasning mot etablert forsvar, det har ikke vært på menyen i det hele tatt.
 
- Ikke primitiv å forsvare seg - Så du synes ikke den oppfatningen av Drillo-stilen er blitt mer nyansert i det siste?

FØR AVREISE: Gamst Pedersen, Bjørn Helge Riise og Ola By Rise trener på Bislett før kampen mot Kypros. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
FØR AVREISE: Gamst Pedersen, Bjørn Helge Riise og Ola By Rise trener på Bislett før kampen mot Kypros. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet Vis mer

- Litt mer nyansert, men jeg synes fortsatt er er litt slagside. Det framstilles litt som at vi spiller primitivt og kynisk. I mine øyne er det ikke primitivt å forsvare seg bra - det er fornuftig. Kontringsspillet har vært veldig bra, og så kan vi diskutere det offensive mot etablert forsvar. Men vi slår i hvert fall ikke langt opp for å få en duell. Vi er heller flinke til å utnytte mellomrom og bakrom tidlig, selv om vi selvfølgelig kan utvikle det mer, sier By Rise.

Gamsten selv forklarer hvorfor han valgte å kaste seg inn i spillestildebatten:

- Jeg følte kritikken var urettferdig, at vi ødelegger fotballen med måten vår å spille på og sånne ting. Men det er landslaget det er snakk om her, ikke alle andre lag i Norge. Vi forberedte oss til en enkelt kamp vi skulle vinne, og mot Portugal var det den beste måten å spille på for å slå dem. Jeg ser ikke poenget med å gå rundt og kritisere sånn. Det er ingen som sier at alle skal spille på den måten - lag som Vålerenga, Stabæk og Rosenborg har sin egen måte uavhengig av oss.
 
- Magisk start - Og som jeg også skrev: Se på Tyskland og flere av de store nasjonene under VM. De spilte kontringsorientert fotball som vi gjorde mot Portugal. Nederland gjorde akkurat det samme i finalen mot Spania, med Arjen Robben. Om de hadde vært litt mer heldige kunne han scoret to ganger. Hvis vi hadde spilt som Portugal og de som oss, og vi hadde tapt 4-0, ville ingen sagt: «Men dere hadde en bra spillestil», sier Gamst til Dagbladet.

I kveld står kontringsfotball på menyen igjen for Norges del, og spillerne Dagbladet har snakket med forventer at Kypros kommer til å ha ballen mest. 

Ofte kan man høre spillere og trenere snakke om motstandere som Norge strengt tatt bør slå, men denne gangen har de all grunn til det, mener Gamsten.

- Vi må være realistiske. Hadde de ikke vunnet på 50 kamper ville det vært annerledes, men de har faktisk gjort det bra og prestert selv om de er en liten nasjon.

- Hvor mye nærmere EM er Norge med tre poeng i kveld?

- Vinner vi har vi fått en helt magisk start på kvaliken, for å si det sånn. Men det blir tøft, de har vært jævla gode. De har slått Bulgaria 4-1 her, de ledet mot Italia og de scoret fire mot Portugal. Så de scorer mye mål, men de slipper inn en del også.