Fikk støtte for omstridt forslag

Sepp Blatter vil begrense antallet utlendinger.

(Dagbladet.no): Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) president, Sepp Blatter, fikk i natt støtte for sin omstridte idé om en kvoteordning for utenlandske spillere på fotballag.

Sveitseren mener grensa bør være fem, noe som forklarer hvorfor forslaget har fått kallenavnet «6+5- regelen». Nyordningen kan tidligst bli iverksatt i 2012.

- Takk for oppbackingen av regelen som vil beskytte ungdommen og fotballen, sa Sepp Blatter da FIFA-kongressen i Sydney ga ham mandat til å gå videre med forslaget.

- Konsultasjon, ikke konfrontasjon 

Støtten til presidenten var for sikkerhets skyld av det solide slaget. 155 av medlemslandene stemte for, og bare fem stemte imot. 40 forbund avsto fra å stemme.

- Når det er vilje, finnes det muligheter. Vi vil konsultere og atter konsultere, ikke konfrontere, sa Blatter til kongressen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Enigheten betyr i praksis et klarsignal for å avklare en rekke juridiske og politiske spørsmål med det til hensikt å få satt regelen ut i livet.

Blant annet vil Blatter diskutere problemstillingen med EU-parlamentets president, Hans-Gert Pöttering, i Brussel, Belgia, på torsdag neste uke.

MED NASJONENE I RYGGE: 155 av de 200 nasjonene på FIFA-kongressen stemte i favør av Sepp Blatters omstridte 6+5-forslag. Foto: GREG WOOD/AFP/SCANPIX
MED NASJONENE I RYGGE: 155 av de 200 nasjonene på FIFA-kongressen stemte i favør av Sepp Blatters omstridte 6+5-forslag. Foto: GREG WOOD/AFP/SCANPIX Vis mer

EU uenig

Og nettopp EU er et av de største hindrene for Blatter. 6+5-ordningen er nemlig i strid med EU-prinsippet om fri flyt av arbeidskraft mellom medlemslandene.

- FIFAs forslag innebærer en klar diskriminering på bakgrunn av nasjonalitet, noe som bryter med EUs lovverk. UEFA-regelen er den beste regelen,  har EUs sportskommisær, Jan Figel, tidligere slått fast.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har vært positive til en ny ordning, men de har foreslått en tilpasset ordning, som kan være mer akseptabel for EU.

UEFAs forslag vil sette krav til antall spillere som er utviklet i landet der klubben hører hjemme, uavhengig av spillernes nasjonalitet.

• Les også: Ny bunnrekord for engelskmenn i Premier League

• Les også: FIFA vil ta knekken på Arsenal & Co.

Fikk støtte for omstridt forslag