- Fikk stygge bilder i hodet

Nederland sviktet mot Montenegro. Det gjorde at trener Louis van Gaal fikk flashback til VM-kvaliken i 2001. Men måten det raknet på lørdag, er trolig ikke en fordel Norge, mener ekspert.

HARDT PRESSET: Nederland-trener Louis van Gaal. Foto: NTB
HARDT PRESSET: Nederland-trener Louis van Gaal. Foto: NTB Vis mer
Publisert
  • Nederland - Norge, kl. 20.45

ROTTERDAM (Dagbladet): Norge kan kvalifisere seg til et VM-sluttspill for første gang siden 1998 med seier over Nederland i kveld.

For Nederland og trener Louis van Gaal gjelder det å unngå flausen fra VM-kvaliken i 2001.

Laget hadde VM-avansement i lomma mot Montenegro lørdag, men 2-0 ble til 2-2.

Maarten Wijffels, journalist i Algemeen Dagblad, forteller at van Gaal straks etter lørdagens kamp skal ha fått «fikk stygge bilder i hodet».

DESPERAT: Louis van Gaal fortviler etter 1-0-tapet for Irland i 2001. Det gjorde at Nederland ikke kom til VM-sluttspillet det påfølgende året. Foto: NTB
DESPERAT: Louis van Gaal fortviler etter 1-0-tapet for Irland i 2001. Det gjorde at Nederland ikke kom til VM-sluttspillet det påfølgende året. Foto: NTB Vis mer

- Han fikk flashback til VM-kvaliken i 2001. Den gang ledet laget 2-0 mot Portugal, det endte 2-2. Seinere tapte de 1-0 for Irland og kvalifiserte seg ikke til VM i 2002. De to kampene gikk rett i hodet på ham lørdag, sier Wijffels.

Dette var van Gaals første av tre perioder som Nederlands trener. I kveld vil han følge kampen fra en Sky Box på De Kuip. Årsaken er en skadet hofte og at han ikke kan gå.

FORTVILER: Memphis Depay gjør grimaser etter 2-2 mot Montenegro. Foto: NTB
FORTVILER: Memphis Depay gjør grimaser etter 2-2 mot Montenegro. Foto: NTB Vis mer

En annen nederlandsk journalist - Simon Swartkruis - har fulgt landslaget tett siden 1998 og har jobbet i Voetbal International siden 2008. Han tror ikke Nederland på noen måte vil undervurdere Norge.

- Nei, det tror jeg ikke, på grunn av bortekampen i Oslo. Da fikk de en «wake up call». Så fikk de en stor «wake up call» mot Montenegro, sier Swartkruis til Dagbladet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Da Norge spilte uavgjort mot Latvia, så den nederlandske keepertreneren på de siste minuttene av 0-0-kampen. Da fløytesignalet gikk, fortalte han om resultatet til van Gaal, som sa det videre til spillerne. Sammen feiret de. Etterpå stilnet jubelen i Montenegro.

- Jeg tror det er en ulempe for Norge at Nederland spilte den forferdelige kampen i Montenegro, sier Swartkruis.

Selve resultatet gjorde at Norges VM-håp lever videre, men måten det skjedde på førte til nederlandsk oppvaskmøte.

Vil ha revansj

Swartkruis peker på at både landslagstrener Louis van Gaal og stjernestopper Virgil van Dijk fortalte at hele laget hadde et møte etter nedturen, der trenerteamet gikk gjennom hva som gikk galt.

- Det gikk på det taktiske, treningen innad i laget og den mentale tilstanden. Jeg tror de vil være godt forberedt, sier Swartkruis.

- Tror du de nederlandske spillerne er nervøse før Norge-kampen?

- Nei, det tror jeg ikke. Det jeg hører er at det er begeistring innad i laget. De lengter etter å revansjere seg, er det jeg hører nå.

Kan bli nervøse

Vi kan få et scenario der kampen i Rotterdam er uavgjort når kampen tikker mot slutten, og én scoring til Norge vil sende Nederland ut av både direkte kvalifisering og play off.

- Da vil de bli nervøse. Da vil de tenke tilbake på tidligere kamper da ting gikk galt. Det vil være en følelse av: «Nå skjer det igjen.» Det vil være et problem, sier Swartkruis og fortsetter:

- Da vil jeg ikke forvente at de angriper, for det gjorde de i Montenegro og det gikk galt. Da tror jeg de vil spille kjedelig fotball. Det er ikke vanlig at Nederland gjør det, for de spiller offensiv angrepsfotball. Men alle er enige om at det er resultatet som teller i kveld.

Erling Braut Haaland er ute med skade og spiller ikke skjebnekampen, til stor lettelse for de nederlandske spillerne skal vi tro Swartkruis.

GODT HUMØR: Kaptein Martin Ødegaard uttalte seg på pressekonferansen før den avgjørende kampen. Video: NTB / Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Det er en gigantisk boost. Det er helt sikkert. Alt det farlige Norge skapte i den forrige kampen kom fra ham. Han kunne scoret to-tre mål. Du kan se at de nederlandske spillerne liker at han ikke skal spille, mener Swartkruis.

Murphys lov

Maarten Wijffels sier det er en «nifs stemning» i Nederland.

- Nederland leder gruppa med to poeng. Dette er fortsatt i våre hender. Men så er det dette med «Murphys lov». Alt som kan gå galt, går galt, sier han og sikter til de siste dagers hendelser.

Først feilet Nederland mot Montenegro. Deretter havnet trener Louis van Gaal i en rullestol, etter at han sklei og ødela hofta.

- En tom stadion er også en fordel for Norge. Dette ble bestemt av politikerne våre sist fredag. På forhånd snakket Virgil van Dijk om hvor viktig publikum ville bli. Men nå får laget ingen hjelp fra tribunen. Det blir spennende å se hvilken innvirkning dette får, sier Wijffels.

KVELDEN FØR KVELDEN: Landslaget trente på De Kuip fotballstadion i Rotterdam mandag kveld. Foto: Bjørn Langsem
KVELDEN FØR KVELDEN: Landslaget trente på De Kuip fotballstadion i Rotterdam mandag kveld. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ståle Solbakken og Martin Ødegaard er klare på at Norge ikke skal frykte Nederland, men samtidig ha stor respekt for «Oranje».

- Vi føler vi har en sjanse. Det er én kamp og det er det som er sjarmen med fotballen, at alt kan skje, sier Solbakken.

- Vi har alle forutsetninger. Hvis det hadde vært Norge mot Nederland over 20 kamper, så hadde det vært vanskelig, men nå er det én kamp. Det er fortsatt vanskelig, men vi har en større mulighet, mener landslagssjefen.

Og kampplanen er lagt.

SISTE RUNDE: Svaret til Ståle Solbakken vekker oppsikt i Nederland. Video: NTB. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi skal ikke gjøre så veldig mye nytt. Vi skal være oss selv, være solide defensivt og så vet vi at vi har ferdigheter til å skape noe. Bortsett fra det, så har ikke jeg tenkt å røpe så mye her og nå, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Jo lenger vi henger med, jo større er sjansen. Jo lenger kampen lever, jo større er fordelen for oss, påpeker Solbakken.

PS: Gruppevinneren går rett til VM. Nummer to skal spille VM-omspill som avgjøres i mars neste år. Da vil 12 nasjoner kjempe om tre VM-plasser.

VM-KVALIK

Nederland962131-820
Tyrkia953125-1518
Norge953115-618
Montenegro933313-1312
Latvia91358-136
Gibraltar90093-400

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer