PÅ PLASS I SLOVENIA: Martin Ødegaard og fotballandslaget forbereder kamp mot Slovenia i Nations League. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån
PÅ PLASS I SLOVENIA: Martin Ødegaard og fotballandslaget forbereder kamp mot Slovenia i Nations League. Foto: Jon Olav Nesvold / BildbyrånVis mer

Slovenia - Norge, kl. 20.45 fredag

Fikk super melding av Real Madrid

- De gratulerte meg og sa det var bra, sier Martin Ødegaard etter klassescoring for Vitesse.

  • Slovenia - Norge, kl. 20.45 fredag

LJUBLJANA (Dagbladet): Martin Ødegaard (19) og de norske spillerne gleder seg til landskampen mot Slovenia fredag. Det er de neste dagene at Nations League skal avgjøres. Mandag venter Kypros.

Ødegaard kommer til samlingen etter å ha satt seg selv på kartet i Nederland på spektakulært vis. Søndag banket han inn et nydelig frisparkmål da Vitesse slo FC Utrecht 2-1.

Blant gratulantene: Storklubben Real Madrid.

Ødegaard har kontrakt med klubben fram til 2021, men er lånt ut til Vitesse denne sesongen. Etter scoringen fikk han en super melding fra speiderapparatet i klubben:

- Jeg fikk en gratulasjon. Og de sa at det var bra, forteller Ødegaard til Dagbladet.

- De ser hver kamp jeg spiller og kommer med tilbakemelding etter dette. De er stadig i kontakt.

Sensasjonell overgang

Og det er altså dette det handler om: Da Ødegaard gikk fra Strømsgodset til Real Madrid i 2015, var det den mest sensasjonelle overgangen i norsk fotball noen gang.

Men de som tror at en 15-åring kan gå rett inn på laget i Real Madrid, kjenner neppe mekanismene særlig godt. Det som nå skjer - at Ødegaard lånes ut - er helt etter planen. Så vil det alltid være en diskusjon om hvor kjapt man føler at en spiller utvikler seg.

I Ødegaards tilfelle har han vist en ny dimensjon i Vitesse. Han har scoret to mål, på henholdsvis skudd fra distanse og frispark.

Dagbladet møter stortalentet mellom slagene på hotell Austria Trend i Ljubljana. Noen meter bortenfor står Jesper Mathisen - fotballekspert på TV 2 - som nylig skrev på Twitter:

- På tide å gi ham et par minutter nå, LL (Lars Lagerbäck).

Ødegaard forteller at han er klar dersom han skulle få sjansen mot Slovenia fredag og Kypros mandag. Samtidig er han ikke inne i den berømte stammen til Lagerbäck. Veien til førsteelleveren er derfor lengre.

19-åringen håper og tror at han en dag vil være fast på Real Madrid. Det er verdens mest prestisjefylte klubb - som har vunnet Champions League de tre siste åra.

- Jeg håper at jeg får spille der. Det er et av målene mine, sier han.

Midt oppi et hektisk fotballiv er han også i ferd med å fullføre videregående skole.

- Jeg tar det siste faget som er historie. Hvis jeg står på eksamen, er jeg ferdig med videregående skole.

God følelse

Men nå er fokuset på det som skal skje i Ljubljana fredag.

- Vi har en god følelse. Det blir en spennende og viktig kamp. Vi har muligheten til å vinne gruppa og er veldig motiverte. Jeg har stor tro på at vi kan ta seks poeng.

- Hva vet dere om Slovenia-laget?

- Vi har fått med oss at det er litt kaos. Det er en del spillere som har takket nei til å spille. Så det er ikke et lag som er i flyten. De har underprestert i gruppa. Vi møter et lag som har slitt litt. Men de har fått ny trener (Igor Benedejcic), så det er en kamp vi skal ta seriøst. Vi må gjøre en god jobb.

- Hvor langt fram føler du at det er til en plass i startelleveren på landslaget?

- Jeg føler ikke at det er så langt. Jeg er med i troppen på over 20 mann. Da sier det seg selv at jeg ikke er så veldig langt unna. Men de som har spilt der, har gjort det bra. Det er vanskelig for meg å si. Men jeg føler ikke at jeg er så langt unna.

Om Ødegaards muligheter i de to neste kampene sier Jesper Mathisen:

- Jeg synes han har ferdigheter som bør kunne brukes av Lagerbäck. Han kommer ikke til å starte. Han er ikke en Lagerbäck-spiller slik Norge spiller nå. Men at han kan komme inn mot sånne type lag (Slovenia og Kypros) og utgjøre en forskjell, har jeg tro på.

Mathisen fortsetter:

- Han har sittet på benken i det siste med landslaget og ikke blitt brukt. Men han er underholdende å se på. Med Joshua King ute kan det godt være at det er Ødegaard som må fikse det til slutt. Slovenia og Kypros kommer til å ligge lavt og kompakt. Da er Ødegaard fin å ha i en jokerrolle offensivt.

Både Norge og Bulgaria har ni poeng. Gruppevinneren får muligheten til å spille playoff om en plass i EM-sluttspillet i 2020. Ordinær EM-kvalifisering spilles i 2019.

Tabell
Norge43014-19
Bulgaria43015-39
Kypros41124-64
Slovenia40133-61