SAMMEN PÅ PALLEN: Marit Bjørgen (t.h.) ble nummer to, men Astrid Uhrenholdt Jacobsen var nok enda mer fornøyd med sin tredjeplass på sprinten i Oberstdorf.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
SAMMEN PÅ PALLEN: Marit Bjørgen (t.h.) ble nummer to, men Astrid Uhrenholdt Jacobsen var nok enda mer fornøyd med sin tredjeplass på sprinten i Oberstdorf. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Fikk sutre-kjeft av lagvenninnene

Og på årets siste dag kunne Astrid Uhrenholdt Jacobsen endelig smile.

OBERSTDORF (Dagbladet): Uhrenholdt Jacobsen (24) skal normalt ha kapasitet til å være godt inne blant de ti beste sammenlagt i Tour de Ski.

Men etter de to første etappene i Oberhof, lå hun helt nede på en 30.-plass.

Etter fredagens jakstart, var Oslo-jenta oppløst i tårer — i frustrasjon over at hun bommet fullstendig med skiene.

Men oppreisningen skulle komme, og det fort. I dagens klassiske sprint var hun tilbake på seierspallen, kun slått av Justyna Kowalczyk og Marit Bjørgen.

- En mental seier for meg, erkjenner Uhrenholdt Jacobsen overfor Dabladet.

Brøt sutregrensa At hun klarte skru om bryteren, takker hun lagvenninnene for. For da humøret var som verst kvelden før, fikk hun klar beskjed om å finne fram smilet igjen av de andre passasjerene i bilen. Det vil si Heidei Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Marthe Kristoffersen — samt sprinttrener Roar Hjelmeset.

- Vi har en regel på laget som sier at det er lov å være kjempeskuffet, men ikke lenge. De andre ga meg klar beskjed om at det ikke var noen vits i å fortsette å sutre, forteller Jacobsen.

Nærmere bestemt sier reglene at det ikke er lov å være sur i mer enn 30 minutter.

- Jeg brøt nok den grensa litt. Det hjelper å sove det av seg. Og når man får tenkt se om, skjønner man jo hvor dumt de er å bruke energi på ting man ikke får gjort noe med, poengterer hun.

Reiser ikke hjem Til tross for nedturen, var det aldri i tankene å bryte touren.

- Jeg reiser ikke hjem før noen trenere sender meg hjem. Det blir vanskelig å kjempe i toppen sammenlagt, men det er flere enkeltdistanser der jeg kan kjempe i toppen. For jeg har visst at jeg er i bra form. Og det var godt å få vist det i dag, fastslår hun.

Tredjeplassen brakte henne opp til en 12.-plass sammenlagt, to minutter og 27 sekunder bak Justyna Kowalczyk. Men selv om avstanden helt til topps virker uinntakelig, kan Uhrenholdt Jacobsen fortsatt kjempe om en topp fem-plassering.

Første mulighet til å klatre er nyttårsrennet i morgen — 10 km fellesstart med skibytte. En fin etappe for Astrid Uhrenholdt Jacobsen på en god dag.