Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fikk svi for USA-kritikk

SYDNEY (Dagbladet): IOC-medlem Gerhard Heiberg er fryktelig lei seg for at Johann Olav Koss ikke ble valgt inn i IOCs styre i går. - Jeg ser ikke bort fra at han tråkket på for mange tær med sin klare holdning mot USA i doping-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er uredd og modig og får ting til å skje. Uten Johann ville Olympic Aid vært dødt etter Lillehammer-OL, sier Heiberg til Dagbladet.

Heiberg trakk selv sitt kandidatur for at Koss skulle få muligheten til å utnytte sin eneste sjanse til å bli medlem av IOCs styre. Men i går tapte Koss avstemningen mot den seksdobbelte verdensmesteren i stavhopp, Sergej Bubka. Johann fikk bare ni stemmer, mens Bubka fikk hele 45 stemmer.

Skammens leker?

- Det er jo sånn i livet, både i næringslivet og andre steder, at de som har sterke standpunkter, ofte blir motarbeidet. Jeg har opplevd det selv og Koss har nå fått erfare det samme, blant annet fra amerikansk hold, sier Heiberg.

Han er sikker på at Bubka ble valgt fordi han har vært aktiv til og med disse sommerlekene. De utøverne som har sin status fra vinterlekene ligger dårligere an.

- Har disse lekene fortjent betegnelsen «The Games of Shame»?

- Nei, jeg synes ikke det. Det er bra at synderne blir tatt. Det viser at dopingkontrollen er effektiv. Den skal jo ikke bare sørge for rettferdighet, men også hindre folk i å delta. Derfor var det bra at hele 27 kinesiske utøvere ble trukket fra OL før lekene begynte.

- Du gikk ut bevisst og lakk opplysninger om at en kjent utøver var tatt i doping uten å nevne at det var ektemannen til Marion Jones, C.J. Hunter. Hvorfor gjorde du det?

- Fordi jeg mente det var riktig å få dette fram, men jeg understreker at jeg ikke bekreftet navnet. Det skjedde først da IAAFs visepresident og formann i IOCs medisinske kommisjon, Arne Ljungqvist, gikk ut. Men noen av oss hadde snakket sammen og var enige om at dette måtte ut.

Doperne skal navngis

Til sammen 15 amerikanske friidrettsutøvere skal ha avlagt positiv dopingprøve.

Heiberg er sikker på at navnene deres vil bli offentliggjort, men ikke før OL er over.

- Hva synes du om lekene i Sydney?

- Jeg tror Sydney vil få den karakter for sommerleker som Lillehammer fikk for sine vinterleker: De beste som noensinne er arrangert. Arrangørene i Athen får en vanskelig oppgave som skal leve opp til dette.

- Er du fornøyd med den demokratiseringen som IOC nå har gjennomgått?

- Vi har fått et helt nytt charter som skal tre i kraft fra 1. januar og vi har fått aldersbegrensning på 70 år for nye medlemmer, samt at ingen får lov å sitte i mer enn åtte år. Det gjelder ikke oss som ble valgt inn før denne endringen, noe som betyr at jeg kan sitte til jeg er 80 om jeg vil.

USA-KRITISK: Koss må være forsiktigere med hvem han tråkker på tærne om han vil inn i IOC.