FORMSPILLER: Fredrik Brustad har fire mål og fire målgivende for Stabæk denne sesongen, i løpet av 657 minutter med Tippeliga-fotball.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FORMSPILLER: Fredrik Brustad har fire mål og fire målgivende for Stabæk denne sesongen, i løpet av 657 minutter med Tippeliga-fotball. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Fikk temposjokk da han debuterte i Tippeligaen

Nå herjer hurtigtoget Fredrik Brustad for Stabæk.

GRORUD (Dagbladet): Fredrik Brustad ble hentet til Stabæk august 2011. Han debuterte i Tippeligaen 21. august samme år, da han kom innpå mot Brann.

Det var en uvant opplevelse for 24-åringen.

- Jeg kom rett fra College. Jeg var ferdig etter ti minutter. Det var et temposjokk. Nå har jeg vært i Stabæk i tre år, og blitt mer vant til nivået, sier Brustad til Dagbladet.

Angriperen har ikke noe problem med tempoet i Tippeligaen lenger. Han ligger i skrivende stund på tredjeplass på lista over spillerne med flest målpoeng, med fire mål og fire målgivende pasninger (åtte målpoeng).

Imponerende tall med tanke på at han har spilt totalt 657 minutter med fotball.

God start Det er bare Vålerengas Vidar Örn Kjartansson (11 målpoeng) og Sarpsborgs Aaron Samuel (ni målpoeng) som har bedre snitt denne sesongen.

- Jeg har fått en bra start på sesongen. Jeg var ikke i startoppstillingen de fire-fem første kampene, men så fikk jeg sjansen. Så presterte jeg litt, og det har gått bra etter det. Det har vært en bra start personlig. Jeg fikk fem mål i 2012, og nå har jeg fire mål. Det er en stor forskjell. Det er positivt, og noe som jeg må ta med videre, sier Brustad.

Brustad startet sin fotballkarriere i Lyn/NTG. Etter en stund valgte han å reise over til USA for å starte på College. Han gikk tre år på Stetson University i Florida, før turen gikk til Stabæk.

- Jeg følte at nivået i USA ikke var så bra, det ville ikke ta meg videre. Jeg ville heller gjøre det jeg vil, og prøve å få en proffkontrakt i Norge. Så fikk jeg prøvespill i Stabæk, hvor det etterhvert ordnet seg, sier Brustad.

Ekstremt kjapp Hurtigheten er den store styrken til Brustad, som har blitt klokket inn på den imponerende tiden 4.57 på 40-meter. Det gjør ham til en av de hurtigste i ligaen.

Tidligere Vålerenga-spiller Luton Shelton sprintet til sammenlikning inn til 4.47 og ny Tippeligarekord i 2009.

Brustad trekker fram hodestyrke og styrke generelt som to andre faktorer som har gjort at han har lyktes denne sesongen. Men hvorfor det virkelig har løsnet nå, syns han det er vanskelig å svare på.

- Man jobber alltid bra på trening. Det er viktig å ha en rolle innad i laget som de andre spillerne forstår. Og som blir brukt godt. De vet at jeg er veldig hurtig, og spiller på det. De har kanskje blitt enda bedre på det i år enn tidligere, sier Brustad.

Forbedret seg Stabæk-trener Bob Bradley er imponert over 24-åringen.

- Fredrik har hatt en god sesong for oss. Han viser at han er en skikkelig trussel, enten vi bruker han som spiss eller på høyresiden. Farten en stor trussel mot andre lag. Han lærer. Han har forbedret seg, både i timingen og hans fotballforståelse. Det er små detaljer han har jobber med i år, sier Bradley til Dagbladet.

- Han har tatt et skritt i riktig retning som mange av våre spillere. Forhåpentligvis kan vi fortsette å bygge på det.