Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgen:

- Fikk tilbud om en trenerjobb allerede i går kveld

Bjørgen vil ikke rett i trenerrolle. Kan bli mentor for skijentene.

LEGGER OPP: Tidenes mestvinnende vinterolympier, Marit Bjørgen, har bestemt seg for å legge skiene på hylla. Foto/video: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALTA (Dagbladet): Avgjørelsen er tatt. Marit Bjørgen legger skiene på hylla etter tremila i NM på Alta lørdag. Den avgjørelsen har ligget i kortene en stund for 38-åringen.

- Jeg vil si at jeg hadde bestemt meg før konkurransesesongen startet, egentlig. Det er en prosess som har foregått over tid, sier Bjørgen til Dagbladet etter å ha vunnet sitt 24 NM-gull på 5 kilometer i Alta.

Torsdag kveld ba Marit Bjørgen om ordet da hele landslaget var samlet til sesongevaluering. Der ga hun beskjeden som bare noen få personer visste om. For Bjørgen er det klart hvem det vanskeligst å si fra til om avgjørelsen.

- Det var nok mine lagvenninner. Jeg har ikke fortalt det til så mange, men det var tøffest og jeg tror nok det ble litt emosjonelt for dem også. Jeg tror kanskje det var like tøft for dem, sier Bjørgen.

Dermed har to av Norges aller største vinteridrettsprofiler lagt opp samme uke. På tirsdag ga Ole Einar Bjørndalen beskjed om at han ikke fortsetter. Fredag gjorde Bjørgen det samme. Bjørndalens karrierepunktum gjør Bjørgen mer takknemlig for valget hun har tatt.

- Jeg har fått tilbakemelding på at det var et bra valg, jeg tror det. Ikke minst det å kunne avslutte på en bra måte. Jeg fikk med meg Ole Einar tidligere i uka, og jeg kjenner på det at jeg er veldig glad for at jeg kan avslutte uten at det er noe sykdom eller andre ting som påvirker mitt valg, sier hun.

Litt skremmende

Hun forteller:

- Tida med Marius får jeg aldri igjen så jeg gleder meg til å få enda mer tid sammen med ham og gjøre mer med ham uten å tenke over konsekvenser for trening og være godt restituert til det, sier Bjørgen.

- Jeg må lande litt og bruke litt tid på det og finne ut hva jeg har lyst til å gjøre framover. Men jeg tror man aldri klarer å finne helt noe samme som det man har brent for idretten, det gjør man ikke. Ting blir litt annerledes, sier hun.

Inntil videre kommer Bjørgen til å jobbe for sin personlige sponsor ASKO. Der skal jobbe for å bedre fysisk aktivitet i bedriften, holde foredrag og reise rundt til ASKO-bedrifter rundt om i landet.

Bjørgen innrømmer at det kommer til å bli litt skremmende å ikke fortsette å gå på ski.

- Det er jo det. Dette har vært 20 år, over halve mitt liv og nå begynner en ny epoke i livet. Akkurat nå føles det veldig riktig og korrekt, så får man kjenne på hvordan følelsen er til sommeren og høsten når de andre er på samling og ikke minst konkurrerer. Det er min andre familie og vært en stor del av meg.

Mentorrolle

Nå ser hun for seg en rolle utenfor skisporet, men hun vil være tett på sporten.

- Det synes jeg er hyggelig, og som jeg sa til dem så vil jeg ikke forsvinne helt. Jeg håper at vi kan ha kontaken, og jeg har sagt at jeg håper å kunne være med å bidra og hjelpe til, sier Bjørgen.

Hun forteller:

- Jeg tror det er viktig for meg å få litt avstand til blant annet laget, og det tror jeg trenger litt tid. Det er helt uaktuelt å gå fra utøver til en trenerjobb, så jeg kan prøve å være med som en mentor og bidra noe, men det blir ikke inn og jobbe noe spesifikt, det blir det ikke. Jeg trenger noen år utenfor idretten først.

Skidronninga har allerede fått flere tilbud.

- Jeg har ikke sjekket mobilen min i dag, men jeg fikk tilbud om en trenerjobb allerede i går kveld, sier Bjørgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!