Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fikk United for god tid av dommeren?

Rune P. og regelboka svarer.

PÅ OVERTID AV OVERTIDA: Michael Owen scoret det avgjørende målet fem minutter og 26 sekunder på overtid, og United vant 4-3. Selvsagt blir det diskusjoner av sånt. Hva sier egentlig fotballreglene om tilleggstid?Foto: Phil Noble, Reuters/Scanpix
PÅ OVERTID AV OVERTIDA: Michael Owen scoret det avgjørende målet fem minutter og 26 sekunder på overtid, og United vant 4-3. Selvsagt blir det diskusjoner av sånt. Hva sier egentlig fotballreglene om tilleggstid?Foto: Phil Noble, Reuters/Scanpix Vis mer

||| (Dagbladet.no): Manchester City-manager Mark Hughes følte seg «ranet» av dommeren som lot Michael Owen score 4-3 for United halvannet minutt på overtid av overtiden i går.

Også et flertall av Dagbladet.nos lesere mener dommeren skulle blåst av før Owen ble matchvinner.

Fjerdedommeren viste tavla med et firetall rett før Bellamy scoret i det siste minuttet av ordinær spilletid. I tilleggstida ble dessuten Michael Carrick byttet inn for United.

Riktignok betyr firetallet at dommeren akter å legge til minimum fire minutter, men både City-fans og andre United-motstandere spør seg hvorfor dommer Martin Atkinson valgte å plusse på så mye på tilleggstida på Old Trafford.

Ikke automatisk 30 sek.
- Er det ikke sånn at det automatisk skal legges til et halvt minutt for et bytte, NFFs dommersjef Rune Pedersen?

- Nei, det er opp til dommeren å vurdere hvor mye som skal legges til ved bytter. Det kan være et bytte hvor spilleren som skal ut står og holder seg til kneet 30 centimeter fra sidelinja eller allerede har gått av banen, eller det kan være venstrevingen som skal gå over hele banen, sier Pedersen.

- Så reglene sier ingenting om 30 sekunder?

- Nei, det ble nok anbefalt et halvt minutt for noen år siden, men så så man urimeligheten i dette, sier Rune P. til Dagbladet.

Tillegg for feiring
Rune Pedersen så ikke Manchester-derbyet selv, da han var på vei til fotballkamp, men etter det han har fått referert, mener han dommeren er i sin fulle rett til å legge til blant annet for målfeiring.

- Hvis alle elleve spillere stiller seg ved cornerflagget, er det en av tingene det kan legges til for, sier Pedersen.

- Men man pleier ikke å legge til for målfeiring i første omgang?

- Nei, men jeg regner med at når Bellamy utlikner i siste minutt, feires det mer enn en scoring i 17. minutt. Det ligger i kampens natur, sier Pedersen.

Hva sier reglene?
Fotballreglene spesifiserer heller ikke hvor mye som kan eller skal legges til for forskjellige hendelser. Og listen over punkter gir dommeren stor frihet til å bruke skjønn i vurderingen:

I fotballspillets regel nummer 7, om spillets varighet, heter det:

KAMP MOT OG MED KLOKKA?  Manchester City-manager Mark Hughes mente dommeren la til for mye tid da han møtte gamlesjefen Alex Ferguson og gamleklubben United i byderbyet i går.Foto: Jon Super, AP/Scanpix
KAMP MOT OG MED KLOKKA? Manchester City-manager Mark Hughes mente dommeren la til for mye tid da han møtte gamlesjefen Alex Ferguson og gamleklubben United i byderbyet i går.Foto: Jon Super, AP/Scanpix Vis mer

«I begge omgangene skal det legges til tid for tid som er gått tapt ved
• innbytter
• vurdering av skader
• fjerning av skadete spillere fra spillebanen
• uthaling av tid
• enhver annen årsak
Tillegget fastsettes etter dommerens skjønn»

Se spillereglene i sin helhet på fotball.no (.pdf-fil)

Og så lenge «enhver annen årsak» er nevnt, er det opp til dommeren å vurdere om for eksempel en målfeiring er så langvarig at den kvalifiserer til tillegg i tida.

Naturlig feiring?
Uansett hvordan man vrir og vender på reglene, blir mye til syvende og sist overlatt til vurderingene fra mannen med fløyta.

I den fulle utgaven av spillereglene som ligger på Fifas hjemmeside (.pdf-fil, på engelsk), står også retningslinjer for dommerne knyttet til de forskjellige reglene. Om regel 7 står det følgende:

«Mange avbrudd i spillet er fullstendig naturlige (for eksempel innkast og målspark). Tillegg skal bare gjøres når disse forsinkelsene er overdrevne.»

Så kan man diskutere hvor lenge det er naturlig å feire en utlikning i siste minutt i et byderby.

Bellamy scoret etter 89.54, og spillet ble gjenopptatt ganske nøyaktig ett minutt seinere, TV sendte repriser mens avsparket ble tatt, så vanskelig å si helt på sekundet.

Noe tid er det imidlertid vel naturlig at City-spillerne får på seg til å juble og komme tilbake på egen halvdel.

Når det gjelder byttet av Anderson mot Michael Carrick: United fikk corner på 92.12. Så blir byttet foretatt, og Ryan Giggs slår corneren etter 92.56, 44 sekunder seinere.

Kunne stoppet frisparket
Om vi tenker oss at dommeren la til omkring et halvminutt for målfeiring og bytte, kan det bety at han ville legge til et femte minutt.

I så fall burde han kanskje blåst av kampen før United i det hele tatt fikk tatt frisparket som innledet det avgjørende frisparket:

United fikk frispark etter 94.46, dommeren blåser i fløyta og signaliserer at Rooney skal skynde seg etter 95.08. Rooney tar frisparket etter 95.12, og etter 95.28 setter Owen ballen i mål.

Og dommeren ville vært i sin fulle rett til å blåse av i stedet for å la Rooney slå frisparket om han ønsket det. For det er ikke spesifisert i regelementet at dommeren måtte la Manchester United fullføre angrepet.

Det eneste som spesifikt nevnes i fotballregel nummer 7, er at det må legges til tid for at et tildelt straffespark ved slutten av en omgang skal få tas.

Tilleggstida kan utvides
På den andre siden: Det er ikke sikkert dommer Martin Atkinson planla å legge til nøyaktig fire minutter. Han kan for eksempel ha ment å legge til fire og et halvt - tallet på tavla viser bare hva han minst vil legge til:

Fifa presiserer i retningslinjene for dommerne: 

«Fjerdedommeren indikerer det minimum av tilleggstid som dommeren har bestemt mot slutten av de siste minuttet av hver omgang. Kunngjøringen av tilleggstiden indikerer ikke den eksakte tiden som gjenstår av kampen. Tiden kan utvides om dommeren anser at det er passende, men aldri reduseres.

Dommeren kan ikke kompensere for en tidtakingsfeil i løpet av første omgang ved å øke eller redusere lengden på andre omgang.»

Konklusjonen blir kanskje det de fleste av oss lærte allerede på miniputt-stadiet: Spill til dommeren blåser!

Men så er det selvsagt en mulighet for at dommeren følger den uskrevne regelen som tidligere toppdommer Graham Poll forteller om i sin egen spalte i Daily Mail:

- Jeg forteller ofte i taler om hvordan jeg fikk «hårføneren» fra Alex Ferguson en av de første gangene jeg var på Old Trafford fordi jeg ikke kunne en av fotballreglene: På Manchester Uniteds hjemmebane spiller du til de vinner.

DOMMERENS SKJØNN AVGJØR: Den norske dommersjefen Rune Pedersen sier det til syvende og sist er dommerens skjønn som avgjør hvor mye som skal legges til. Det finnes for eksempel ingen regel om at bytte gir automatisk 30 sekunder tillegg, slik mange av oss tror. 
Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix
DOMMERENS SKJØNN AVGJØR: Den norske dommersjefen Rune Pedersen sier det til syvende og sist er dommerens skjønn som avgjør hvor mye som skal legges til. Det finnes for eksempel ingen regel om at bytte gir automatisk 30 sekunder tillegg, slik mange av oss tror. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling