Bråthen: - Vanskelig å sette ord på

Fikk uventet melding

En av Norges aller største artister, Åge Aleksandersen (72), har meldt seg inn i støttegruppa for Clas Brede Bråthen. - Det er vanskelig å sette ord på, sier Bråthen.

I KONFLIKT: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I KONFLIKT: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- For første gang bruker jeg denne sida til noe annet enn min musikk, skriver Åge Aleksandersen på Facebook.

- Mitt møte med Clas Brede og hopplandslaget var en utrolig flott opplevelse, og jeg har stor respekt for den jobben CBB har gjort. Ikke minst den jobben han har gjort for kvinnehopp nasjonalt og internasjonalt, skriver rockeren fra Namsos.

Han oppfordrer folk til å melde seg inn i Facebook-gruppa «Støtte for Clas Brede Bråthen». Gruppa har hatt eksplosiv økning etter at det ble kjent at hoppernes sportssjef ligger i konflikt med Norges Skiforbund.

Bråthen trues med sparken som følge av det skistyret mener et «uakseptabel kommunikasjonsform og atferd». Bråthen aksepterer ikke dette etter 17 år i stillingen, og har støtte blant hoppere og trenere.

Se Aleksandersens innlegg under.

Men ikke nok med det: Tirsdag morgen nærmer støttegruppa seg 42 000 medlemmer.

Bråthen ble overrumplet da han fikk melding fra Aleksandersen om at han hadde meldt seg inn i gruppa.

- Det er vanskelig å sette ord på. Åge har vært en markant skikkelse i hele livet mitt, sier sportssjefen til Dagbladet.

- Det som gjør inntrykk er når folk som kjenner meg litt eller mye, gir meg gode attester. Det gjør det lettere å stå rakrygget gjennom krevende tider.

HOPPENTUSIAST: Åge Aleksandersen. Foto: Anette Karlsen / NTB
HOPPENTUSIAST: Åge Aleksandersen. Foto: Anette Karlsen / NTB Vis mer

Støttegruppa ble etablert av Knut Meiner fra Oslo. Han driver et eventselskap og er tidligere journalist.

Aleksandersen vil ikke uttale seg til Dagbladet, utover det han har skrevet på Facebook-sida. Meiner har kjent artisten i 40 år og stilte opp i Dagsnytt 18 om Bråthen-saken mandag kveld.

Han sier:

- Åge var etter sigende en ganske lovende skihopper. Han har vært i Planica flere ganger og er veldig hoppfan. Som han skriver på Facebook-sida si, setter han spesielt pris på det Clas Brede har gjort for kvinnehopp og likestilling.

OPPRETTET STØTTEGRUPPA: Knut Meiner. Foto: Privat
OPPRETTET STØTTEGRUPPA: Knut Meiner. Foto: Privat Vis mer

Meiner fortsetter:

- Det stemmer godt med det han står for. Han er en fyr som er hel ved. Jeg er ikke så overrasket over at han er medlem av gruppa. Men at han er så tydelig, gleder meg veldig. Han påpeker selv at han aldri har brukt Facebook-sida til noe annet enn sin egen musikk.

Konflikten mellom Bråthen og skiforbundet har trukket ut i tid. Sist torsdag satt partene i drøftelsesmøte i lokalene til Kluge Advokatfirma på Aker Brygge. Alt tyder på at det ender med oppsigelse av Bråthen og påfølgende rettssak. Han vil ikke akseptere oppsigelse og krever fast ansettelse som sportssjef.

I et OL-år befinner Norges Skiforbund seg i en høyprofilert konflikt. Hoppernes sponsorer truer med å trekke seg.

Om forholdet til Aleksandersen sier Bråthen:

- Jeg møtte ham flere ganger i Planica (i 2015). Jeg sørget for at han fikk treffe Janne Ahonen, som han har laget sang om. I tillegg satt jeg en hel kveld sammen med ham på avslutningsmiddagen det året og pratet med ham. Det var en stor aften for meg.

Og:

- Jeg liker musikken hans. Jeg har kjemperespekt for det han har gjort på den kulturelle arenaen.

AKER BRYGGE: Clas Brede Bråthen og skiforbundet møttes til drøftelsesmøte sist torsdag. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Del to av drøftelsesmøtet skal etter planen finne sted førstkommende torsdag. Der blir Bråthen gitt muligheten til kontradiksjon (motsvar) av påstandene til skiforbundet:

«Bråthen har over lang tid hatt en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd, som har skapt uro, utrygghet og en uholdbar situasjon både internt og overfor viktige interessenter eksternt», skrev skistyret i en pressemelding i slutten av august.

Bråthen vil overfor Dagbladet ikke gå inn i saken eller hvor han føler den står. Men Meiner sier:

- Støttegruppa er oppe i over 41 000 medlemmer. Mandag fikk vi et nytt medlem hvert 25. sekund eller noe sånt. Det forteller litt om kjærligheten nordmenn har til hoppsporten.

Han fortsetter:

- Jeg håper at skiforbundet klarer å finne et kompromiss, sånn at vi kan legge ned gruppa. Det beste vil være hvis alle kan bli forlikt og være venner. Skjer ikke dette, tror jeg antall medlemmer bare kommer til å eksplodere.

- Ser du for deg at gruppa kan øke engasjementet ytterligere: At dere sender brev, går i fakkeltog og slike ting?

- Dette er ikke en geriljagruppe på noen som helst måte. I alle fall ikke i mine øyne. Det vil være mange private initiativ her. Da jeg etablerte gruppa, var tanken å synliggjøre at det finnes mange mennesker som støtter norsk hoppsport gjennom Clas Brede.

Dagbladet har tidligere spurt kommunikasjonssjef Espen Graff i skiforbundet om støttegruppa. Han har sagt at han ikke har noen kommentar.

Onsdag vil Akershus skikrets avgjøre om de stiller mistillitsforslag til skiskyret eller ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer