Line Andersen

- Fikk vaktsjef til å gråte

Line Andersen skal ha fått en sjef til å gråte. En annen skal ha valgt å blokkere henne på telefonen, etter å ha blitt skjelt ut på SMS.

DAG 1: Line Andersen forlater Oslo Tingrett etter første dag i rettssaken mellom henne og NRK. Video: Marie Røssland / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Line Andersens advokater legger tirsdag fram dokumentasjon som de mener viser at NRK-profilen delvis eller helt ble holdt utenfor prosessen som endte med at hun nå er under opplæring til å bli nettjournalist, istedenfor å lede sjakk- og andre sportssendinger på TV.

Et møte i sjakkredaksjonen 30. oktober er gjentakende tema. Under møtet stormet Andersen ut, etter å ha kalt kollegene «jævla idioter», og gråt på gangen.

Sportsredaktør Egil Sundvor kom etter hvert ned og kunngjorde at hun var tatt av skjermen inntil videre.

- Rystet og i tårer

Andersens advokat Jostein Jenssen leser fra et notat fra Sundvor som han forfattet etter møtet. Der går det fram at en vaktsjef for sjakksendingene begynte å gråte under møtet.

«Vaktsjef [NN] var rystet og i tårer [...] hovedårsaken til uro og frykt var Line Andersens måte å være på. På grunn av utskjelling på SMS helga før møtet valgte redaksjonssjefen å blokkere henne fra telefonen», skriver sportsredaktøren.

Den aktuelle vaktsjefen, som var ny i rollen, ga i ettertid klart uttrykk for at han ikke ville arbeide med Andersen, går det fram av et notat fra den eksterne konflikthåndtereren NRK brakte inn i prosessen, psykolog Astri Lindholm.

Advokat Jenssen mener det var altfor tett samarbeid mellom Lindholm og NRKs ledelse i prosessen.

- Det framstår som Lindholm bygger direkte på NRKs notat, sier advokaten og sikter til likheter i ordlyden og framstillingen mellom de to dokumentene.

Inntrykk av å få sparken

Line Andersen mener seg usaklig «endringsoppsagt» etter møtet 30. oktober. Hun mener også at endringen i rolle er ugyldig, ettersom NRK blant annet bygger på en anonym medarbeiderundersøkelse, hvor flere varsler mot henne framkom. I tillegg mener hun at den angivelige omplasseringen er hevn fra NRK, ettersom hun selv sendte et varsel til ledelsen.

NRK avviser påstandene, og mener Andersens nye rolle er innenfor deres såkalte styringsrett; 47-åringen var ansatt som «journalist», ikke «programleder», og de nye oppgavene er i tråd med definisjonen av stillingen, hevder de.

Andersens andre advokat, Tron Dalheim, fortalte tidligere i dag at Andersen i forkant av møtet følte seg «stuet bort eller satt på tørkeloftet» etter at NRK endret pressemateriellet foran VM i fischer random chess, som hun ikke kunne programlede, ettersom hun var sykmeldt.

- Hun fikk inntrykk av at hun hadde fått sparken, sa Dalheim.

Etter Jenssen og Dalheims innledningsforedrag skal NRK framføre sin versjon av begivenhetene - etter planen i løpet av rettsdagen i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer