Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nederland - England 0-1

Fikk vekker av Norge. Slo Nederland i kveld. Dette er nye England

Generasjonen som utgjør kjernen i Englands landslag ble ydmyket av Norge i U21-EM i 2013. Nå skal de sammen gi England suksess i fotball-VM. I kveld ble Nederland beseiret på bortebane.

JUBEL: Jesse Lingard ordnet 1-0 for England borte mot Nederland med karrierens første A-landslagsmål. Foto: Action Images via Reuters/John Sibley
JUBEL: Jesse Lingard ordnet 1-0 for England borte mot Nederland med karrierens første A-landslagsmål. Foto: Action Images via Reuters/John Sibley Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Nederland - England 0-1 (0-0)
  • Mål: 0-1 Jesse Lingard (59)

(Dagbladet): Veien mot fotball-VM i Russland fortsetter for Englands unge mannskap, som vant sin kvalifiseringsgruppe helt suverent med åtte seirer, to uavgjort og null tap.

Eldstemann i den engelske startelleveren i privatlandskampen mot Nederland i kveld var ikke mer enn 27 år. Flere av dem har fortsatt noen år og nivåer å bestige på utviklingsstigen.

Jordan Pickford (24), Joe Gomez (20), John Stones (23), Kieran Trippier (27), John Stones (23), Danny Rose (27), Kyle Walker (27), Jordan Henderson (27), Alex Oxlade-Chamberlain (24), Jesse Lingard (25), Raheem Sterling (23) og Marcus Rashford (20) utgjorde Englands unge ellever i kveld.

Som alltid vil forventningene være store - gjerne litt i overkant - når England går inn i et fotballmesterskap: Er det nå det skal skje? Er det disse unge gutta som skal gi England etterlengtet suksess igjen?

Ydmyket av Norge

Flere av disse tilhører den generasjonen som spilte U21-EM i Israel i 2013 da Norge tok bronse. Rose og Henderson var begge i Englands ellever da de ble knust 1-3 av de norske gutta ledet av Tor Ole Skullerud.

BEDRE TIDER: Jordan Henderson og det daværende engelske U21-landslaget tapte 1-3 mot Norge i EM i Israel i 2013. Nå er styrkeforholdet mellom generasjonene snudd på hodet.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
BEDRE TIDER: Jordan Henderson og det daværende engelske U21-landslaget tapte 1-3 mot Norge i EM i Israel i 2013. Nå er styrkeforholdet mellom generasjonene snudd på hodet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Flere av de øvrige i dagens England-ellever kunne også ha spilt i Israel om de hadde blitt tatt ut, men fikk først sjansen i etterkant av fiaskomesterskapet. Én av dem er Harry Kane (24), som først klarte å etablere seg på U21-landslaget i etterkant av U21-EM i Israel.

Norges gylne generasjon som tok bronse i U21-EM i Israel har preget A-landslaget i etterkant, men ikke klart å ta Norge til et nytt nivå. I England er det ikke denne generasjonen det har blitt stilt størst forventninger til, etter at de ble rundspilt av blant annet jevngamle norske gutter i 2013, men flere av dem har tatt store steg siden den gang.

Det nye systemet

Når fotball-VM starter i Russland i juni er Kane det ubestridte førstevalget på topp i dette unge, spennende engelske laget. Lagkompisene Dele Alli (21) og Eric Dier (24) skal også inn her, og gir England spisskompetanse offensivt sammen med Sterling, Rashford og Lingard. Sistnevnte ble matchvinner borte mot Nederland id dag.

DUELL: Liverpool-duoen Jordan Henderson og Georginio Wijnaldum havnet i mange dueller i kveldens kamp. Begge spilte U21-EM i Israel i 2013 da Norge tok bronse. Foto: NTB Scanpix
DUELL: Liverpool-duoen Jordan Henderson og Georginio Wijnaldum havnet i mange dueller i kveldens kamp. Begge spilte U21-EM i Israel i 2013 da Norge tok bronse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vingbacker har kommet på moten igjen i Premier League, med nåværende og tidligere Tottenham-backer i spissen. I dag fant landslagstrener Gareth Southgate plass til både Tottenham-backene Trippier og Rose, samt Walker, som gikk fra Spurs til Manchester City før denne sesongen.

Trippier gikk inn i trebackslinjen bak sammen med Stones og enda yngre Gomez, som ble skadet etter bare ti minutter og erstattet av Harry Maguire (25). Rose og Walker, fjorårets vingbackduo i Tottenham, fikk hver sin side å boltre seg på i 3-5-2-systemet.

Matchvinner Lingard

Der flankerte Lingard og Oxlade-Chamberlain midtbaneankeret Henderson som indreløpere. Rashford og Sterling utgjorde en lynhurtig og uforutsigbar spissduo i Kanes fravær.

England tok ledelsen etter 59 minutter da Roses innlegg ble klarert. Lingard luktet nedfallsfrukten på 16-meteren og banket inn 1-0 til gjestene. Det var Manchester United-profilens første A-landslagsmål.

Southgates menn hadde god kontroll på den fallende storheten Nederland i det som likevel må betraktes som en vanskelig bortekamp. Med stor hurtighet og mobilitet i laget byr denne utgaven av England på litt andre kvaliteter enn det vi tidligere har sett. Som kontringslag er potensialet ubegrenset.

VIKTIG: Formsterke Raheem Sterling blir en nøkkelspiller for England i VM. Foto Reuters/John Sibley
VIKTIG: Formsterke Raheem Sterling blir en nøkkelspiller for England i VM. Foto Reuters/John Sibley Vis mer

Men det var først og fremst defensivt England imponerte mest i dette oppgjøret.

Seks av elleve

Kveldens motstander Nederland delte for øvrig bronsen med Norge i U21-EM i Israel etter å ha tapt sin semifinale mot Italia. Denne generasjonen utgjør kjernen i Nederlands A-landslag i dag, i en tung nedgangsperiode for nederlenderne.

Hele seks av de elleve som startet kveldens oppgjør mot Nederland spilte også U21-mesterskapet hvor de delte bronsen med Norge. Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman, Patrick van Aanholt, Jeroen Zoet og Stefan de Vrij er de seks. Liverpools Virgil van Dijk tilhører også denne generasjonen.

Til sammenlikning var tre av de elleve som startet for Norge mot Australia tidligere i kveld også en del av U21-eventyret i Israel, nemlig Omar Elabdellaoui, Markus Henriksen og Stefan Johansne. Men som Dagbladet har skrevet før, har hele 19 av 20 utspillere fra bronselaget vært innom A-landslaget i etterkant.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!