Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennsstjerna gikk opp 10 kilo midt i sesongen

Fikk vektsjokk etter Tour de Ski: - Det sykeste jeg har opplevd

Andrew Musgrave fikk hakeslepp da han gikk på vekta etter Tour de Ski. Langrennsprofilen gikk plutselig opp 10 kilo - uten å forstå hvordan det kan ha skjedd. Det bekymrer Martin Johnsrud Sundby.

VEKTSJOKK: Andrew Musgrave fikk hakeslepp da han gikk på vekta etter Tour de Ski. Langrennsprofilen gikk plutselig opp 10 kilo - uten å forstå hvordan det kan ha skjedd. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

KONNERUD (Dagbladet): Andrew Musgrave fra Skottland har vært blant verdens beste langrennsløpere siden han for alvor plasserte seg på det norske skikartet med 2. plass individuelt i NM i 2012 og seier på NM-sprinten i 2014.

To individuelle pallplasseringer i verdenscupen og totalt fem topp 8-plasseringer i VM og OL, vitner om et skieventyr om briten som har blitt blant verdens beste langrennsløpere.

Denne sesongen har det imidlertid gått langt tyngre for 29-åringen, som leverte tre plasseringer blant de åtte beste under VM i Seefeld forrige sesong.

Overfor Dagbladet røper nå den 29 år gamle briten hva som har gått galt. På uforklarlig og mystisk vis har Musgrave gått opp 10 kilo i løpet av den siste måneden.

Da skotten kom hjem fra Tour de Ski, fikk han hakeslepp da han gikk opp på vekta.

GIKK PLUTSELIG OPP 10 KILO: Andrew Musgrave fikk sjokk da han gikk på vekta etter Tour de Ski for noen uker siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GIKK PLUTSELIG OPP 10 KILO: Andrew Musgrave fikk sjokk da han gikk på vekta etter Tour de Ski for noen uker siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har gått opp 10 kilo fra sesongen startet til jeg veide meg etter Tour de Ski. Jeg fikk sjokk da jeg gikk på vekta etter touren. Det er det sykeste jeg har opplevd. Jeg forstår ikke hvordan det er mulig, forteller Musgrave til Dagbladet.

Langrennsprofilen byttet batteri på vekta flere ganger og trodde den var ødelagt da han så hvor mye han hadde gått opp i vekt etter en tøff konkurranseperiode under Tour de Ski.

Det bekymrer lagkamerat Martin Johnsrud Sundby før NM-stafetten.

- Hvis det er reelt, er jeg bekymret, sier Sundby til Dagbladet.

- Han sier så...

- Ja, da er jeg bekymret.

- Trodde vekta var ødelagt

Musgrave eksperimenterte før sesongen med å gå ned i vekt - gjennom økt treningsvolum og mengdetrening - for å ta et nytt steg som langrennsløper og bli enda bedre i lengre og sammenhengende motbakker.

SMELL: Andrew Musgrave, her etter seieren på NM-sprinten i 2014 foran Ola Vigen Hattestad og Finn Hågen Krogh, har slitt denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SMELL: Andrew Musgrave, her etter seieren på NM-sprinten i 2014 foran Ola Vigen Hattestad og Finn Hågen Krogh, har slitt denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

De treningsendringene ga resultater i sommer og høst. Da var Musgrave bedre enn noensinne.

Så gikk det galt.

- Etter en strålende høst, ble jeg syk før Beitostølen og fikk en tyngre periode. Kroppen var ikke i balanse. Da prøvde jeg bevisst å spise litt mer for å komme meg opp i vanlig vekt igjen, forteller Musgrave.

- Så var jeg borte lenge på reise og konkurranser uten å ha med meg en vekt. Jeg følte jeg spiste vanlige mengder mat, men fikk ikke veid meg. Jeg spiste ikke kake fem ganger akkurat, illustrerer han.

- Da jeg dro hjem fra Tour de Ski og gikk på vekta, ble jeg helt sjokkert. Jeg trodde vekta var tom for batteri. Så bytta jeg batteri. Da trodde jeg den var ødelagt. Så sjekka jeg en annen vekt, men den viste det samme. Jeg var så skuffa, sukker briten.

Planen var å gå opp litt - til normalvekt.

VERDENSKLASSE: Andrew Musgrave er ofte å se i toppen i mesterskap, som her etter 4. plassen på femmila i Lahti i 2017. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VERDENSKLASSE: Andrew Musgrave er ofte å se i toppen i mesterskap, som her etter 4. plassen på femmila i Lahti i 2017. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vektgrep før sesongen

Å gå opp ti kilo, var på ingen måte planen.

- Hvilke grep gjorde du i sommer?

- Jeg har pusha mer mengde. Jeg prøvde å gå litt ned i vekt. Det er litt vanskelig å vite hva som har skjedd. Jeg var i god form på sommeren. Jeg hadde noen av de sykeste testene jeg har hatt, uka før Beitostølen. Så ble jeg syk. Jeg hentet meg aldri inn igjen etter det. Jeg følte meg bra lenge.

- Jeg gikk ned et par kilo før sesongen, for å bli enda bedre i tunge løyper i lengre motbakker. Jeg har tidligere vært best i kuperte løyper, men ikke i for lange motbakker. Derfor prøvde jeg å bli lettere. Det fungerte veldig bra lenge. Treningen gikk sykt bra. Jeg var lettere enn vanlig og var i knallform fram til sykdommen på Beitostølen, forteller Musgrave.

DEN FØRSTE NM-MEDALJEN: Andrew Musgrave tok NM-sølvet i 2012 bak Martin Johnsrud Sundby. Foto: NTB Scanpix
DEN FØRSTE NM-MEDALJEN: Andrew Musgrave tok NM-sølvet i 2012 bak Martin Johnsrud Sundby. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har alltid vært en av de litt tyngre i feltet, relativt sett. Det var derfor jeg prøvde å gå litt ned. Man må jo dra med seg kiloene opp bakkene. Om man klarer å bevare hurtighet, er det en fordel å bli lettere. Men det er jo en balansegang.

Balanse ble trolig ubalanse.

- Jeg tror det at jeg var lettere enn normalt, gikk utover immunforsvaret. Jeg ble lettere syk. For å komme i balanse, prøvde jeg å gå litt opp i vekt igjen, forteller 29-åringen.

Treningsendringene var en del av et eksperiment.

- Lapskaustrening

Resultatet er negativt, men samtidig ikke så lett å lese, ifølge briten selv.

- Jeg har prøvd noen nye ting på trening, siden det ikke er mesterskap denne sesongen. Da er det ikke så farlig om det går til helvete. Og det har gått til helvete, erkjenner 29-åringen fra Huntly i Skottland.

SJOKKERT: Ansgard Evensen sjokkerte hele Ski-Norge med å vise fingeren til TV-kameraene før seieren på sprinten. Sjokkert ble også verdens beste skiløper, Therese Johaug. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Så tok jeg det litt roligere etter Beito. Da gikk det bedre, men jeg hentet meg ikke nok inn. Jeg gikk og hanglet i for mange uker. Da ble det bare halvveis lapskaustrening. Alt gikk galt. Jeg var bare elendig. Kroppen fungerte ikke. Jeg fikk ikke puls på trening og var bare nedkjørt.

- Det var det jeg ville teste i år, om jeg kunne bli lettere og likevel beholde «punchen». Det er litt vanskelig å vite, fordi jeg gikk veldig raskt på rulleski i renn, da jeg var lettere. Jeg er ikke helt 100 prosent sikker og tror ikke vekta er skylden for at jeg har gått på en smell.

Didrik Tønseth fikk selv høre denne spesielle historien tidligere denne uka.

- Han var på besøk hos meg og fortalte det. Vi får håpe det er muskler, sier Tønseth til Dagbladet.

OVERRASKET: Juniorløper Ansgar Evensen overrasket fans og kommentatorer da han gjorde dette under NM-sprinten. 19-åringen vant øvelsen, og sammenliknes nå med Petter Northug. Video: NRK . Video/reporter: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- Han har nok pushet strikken langt nok. Da sier kroppen ifra på ulike måter.

Bedring

Heldigvis er Musgrave nå mer i balanse igjen. Briten håper å gå raskt under NM-stafetten for Røa søndag, selv om formen ikke er på topp.

- Nå er kroppen bedre igjen. Men jeg har gått opp mye i vekt, så jeg er altfor tung for å gå skirenn. Jeg har gått opp 10 kilo. Kroppen var helt ødelagt og tok til seg alt. Jeg har aldri vært så tung som jeg er nå. Jeg var ganske skrapa før sesongen og lettere enn tidligere sesonger. Jeg forstår ikke hva som har skjedd, forteller langrennsprofilen.

I TÅRER: Marte Mæhlum Johansen har to gull i junior-VM på merittlista og har herjet med Ebba Andersson. I vinter har hun hatt det tøft. I dag kom tårene i møte med Dagbladet. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Nå er kroppen mer balanse igjen. Pulsen er tilbake. Ting fungerer igjen. Jeg har fått en god periode med trening igjen. Neste år gjør jeg mer det jeg gjorde før Seefeld-sesongen, men vil ta med meg noen av tingene jeg gjorde i sommer også.

Da Musgrave vant NM-sprinten i 2014, anså mange ham som best på kortere distanser.

Det har han imidlertid aldri vært.

- Selv om jeg vant gull på NM-sprinten, har jeg aldri vært noen god sprinter. Jeg kunne gå sykt bra prologer, men jeg har en elendig spurt. Jeg slår ingen sprint. Jeg må gå ifra for å vinne, sier briten.

- Jeg har alltid vært best på distanse, men det er lettere å slå gjennom som sprinter når man er yngre. Man tar det nivået litt raskere, men egentlig har jeg vært litt bedre distanseløper. Det tar bare litt lengre tid å få til det. Jeg har ikke hatt noe fokus på sprint de siste årene, men mer fokus på lengre skirenn.