VIL HA DEN TREDJE: Henrik Ingebrigtsen løper for sin tredje EM-medalje på rad i Amsterdam i kveld. Foto: NTB Scanpix
VIL HA DEN TREDJE: Henrik Ingebrigtsen løper for sin tredje EM-medalje på rad i Amsterdam i kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Filip har det psykiske overtaket

Henrik Ingebrigtsen  (25) før gullduellen mot lillebror (23) i kveld.

AMSTERDAM (Dagbladet): Ifølge pappa - og trener - Gjert Ingebrigtsen, har Filip herjet med storebror Henrik på trening før EM. Til VG sa pappa Gjert etter semifinalene på 1500 meter at han trodde Filip kunne vinne «hele driten».

Akkurat det er ikke storebror Henrik helt sikker på.

- Joda, Filip fikk en skikkelig boost da han vant kontrollerte semifinalen sin og vant den. Og jeg skal gå med på at han har et slags psykisk overtak.

- Men hver eneste gang vi har konkurrert i sommer har jeg slått ham. Slik blir det denne gangen også, sier Henrik selvsikkert.

Skadeplaget

Men mens Filip Ingebrigtsen opplever en vedvarende opptur for tida, og er farlig nær en OL-plass, er det flere spørsmålstegn ved langt mer rutinerte Henrik.

HAR OVERTAKET: En av Filip Ingebrigtsens store mål er å slå storebror Henrik i ren duell. Han klarte det ikke under Bislett Games, der dette bildet er fra, men i kveld kan det skje - i EM-finalen i Amsterdam. Foto: NTB Scanpix
HAR OVERTAKET: En av Filip Ingebrigtsens store mål er å slå storebror Henrik i ren duell. Han klarte det ikke under Bislett Games, der dette bildet er fra, men i kveld kan det skje - i EM-finalen i Amsterdam. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han mistet mye trening i vinter på grunn av skader, hamstingen han har slitt med i hele år er fortsatt til stede, og han har ei tå med konstant betennelse som må opereres etter sesongen. I EM går han på smertestillende.

- Men det hindrer meg ikke i å løpe, sier han.

Det har ikke «sprutet» så mye av ham i sommer som tidligere. Henrik Ingebrigtsen har fortsatt ikke klart det norske OL-kravet på 1500 meter (3.35,50), men blir sannsynligvis tatt ut på skjønn.

I dag konkurrerer han på dag to etter at han kom ned fra høyden i St. Moritz, og det er egentlig ikke helt optimalt.

- Men så optimalt det kan bli med tanke på at jeg også skal løpe 5000 meter søndag, sier Henrik Ingebrigtsen.

Vil ha tre på rappen

I 2012 overrasket Henrik Ingebrigtsen alt og alle - seg selv inkludert- da han tok EM-gullet på 1500-meteren i Helsinki.

Han fulgte opp med sølv i Zurich for to år siden, og har klare ambisjoner om en tur på seierspallen i kveld også.

- Medalje på samme distanse i tre EM på rad, det hadde faktisk vært litt stort, sier Henrik Ingebrigtsen.

Skal han klare det bør han holde lillebror Filip bak seg.

Akkurat i kveld kan det være langt vanskeligere gjort enn sagt.

Finalen løpes klokka 21.50 i kveld.