Filmet dopingorgier

Italienske påtalemyndigheter skal sitte på 400 timer med videoopptak fra syklisters hotellrom under Giro d'Italia i 2001, der dopingbruk dokumenteres.

TV-kanalen Tg2 viste i helga korte klipp fra materialet, der syklister injiserer det som skal være forbudte stoffer. Ifølge reportasjen er en tidligere Giro-vinner blant syklistene som doper seg foran det skjulte kameraet.

Etterforskere drev både videoovervåking og telefonavlytting av syklister under Giro d'Italia, og skaffet seg dermed grunnlag for omfattende tiltaler mot syklister og deres hjelpere. Materialet er nå gjort tilgjengelig for forsvarerne til 27 syklister som er tiltalt for brudd mot dopinglovene.

I materialet skal også finnes opptak av kona til en kjent syklist som får EPO og andre forbudte stoffer fra en lege.

Davide Rebellin, en av dem som skal finnes på videoopptakene, reagerer sterkt på at syklistene er blitt videofilmet i hemmelighet på sine hotellrom. Han ble også telefonavlyttet, og påtalemyndigheten hevder at uttrykket «ekstreme smerter i beina» i telefonsamtaler var kodeord for at han trengte «påfyll» av EPO.

- Det er ikke riktig at de før rettssaken viser disse bildene til 60 millioner italienere, uten at de involverte engang er informert, sier Rebellin.

Gazzetta dello Sport skrev i helga at påtalemyndigheten i Firenze tatt ut dopingtiltale mot 51 syklister, ledere og leger som følge av en parallell etterforskning.

(NTB)