Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Brasil Belgia Fotball-VM 2018

Filmet seg ut av VM

Brasil var gode. Men det var heldigvis også Belgia.

TRØST: Neymar får trøst av Vincent Kompany etter nederlaget. Vi andre kan glede oss over at Belgia er en god nok erstatning. FOTO: Reuters/Toru Hanai
TRØST: Neymar får trøst av Vincent Kompany etter nederlaget. Vi andre kan glede oss over at Belgia er en god nok erstatning. FOTO: Reuters/Toru Hanai Vis mer

INGEN ting er større i fotball enn forventningen om Brasil. Det har vært sånn siden historiens beste fotballnasjon rotet det til for seg selv i tidenes første verdensmesterskap, og vil forbli det lenge.

Over tid har selvsagt drømmen om Brasils vakre fotball av og til vært sterkere enn det spillet vi har fått se på banen, men ikke oftere enn at bildet har holdt seg fra tiår til tiår:

  • Så jevnt med moro har de ulike brasilianske VM-lagene gitt oss.

Selv på denne underholdningsskalaen scoret 2018-laget som drar hjem fra Russland, veldig høyt. Adenor Leonardo Bacchi; eller «Tite» som han kalles på fotballspråket, og hans Brasil kom til dette mesterskapet som et defensivt orientert lag, og treneren selv har underveis gitt forelesninger på pressekonferansene om soneforsvarets fortreffelighet. Men da alt virkelig stod på spill, var det hælspark, tunneller, chipper og all annen legendarisk brasiliansk fotballglede som trener og spillere kastet i potten.

At det ikke holdt, var en tilfeldighet.

Men ikke at Brasil filmet seg ut av VM.

FOR mens den nye videodømmingen først og fremst beskytter den vakre fotballen mot det kyniske spillet, kler den også av de aller beste når de utnytter svakheten vår til å overbeskytte det vi liker mest.

Med VAR er oppgjøret mot overspillet flyttet inn i sanntid. Det er ikke bare dommerne som direkte får sjansen til en ny gjennomgang av det som akkurat hendte. Du som tilskuer blir også tilbudt bedre TV-vinkler og muligheter til å forstå forskjellen på rett og galt.

Det har gitt rekord i straffespark, men dessuten en flodbølge av ubehag mot de som overspiller.

I VERSTE FALL var det denne bølgen som slo tilbake mot Neymar da Brasil trengte ham som mest. Kamp for kamp har det internasjonale presset mot faktene hans blitt stadig sterkere. Det toppet seg før denne kvartfinalen med egen måling av Neymars liggetid, og det toppet seg tilsynelatende også hos ham selv.

For mens både trener Tite, samt gamle og nye brasilianske stjerner i disse turbulente videoukene har slått ring om Neymar, kan ikke noe ytre vern gi total beskyttelse mot dine egne følelser.

Og denne kvelden var Neymar av en eller annen grunn i ubalanse.

DET syntes i valgene, i ballføringene og i den litt manglende intensiteten. Gang etter gang gikk Neymar seg fast i svært ugunstige posisjoner med for mange fra sitt eget lag foran seg og for store rom for belgiske kontringer bakover.

Det var sannsynligvis det stikk motsatte av trener Tetes inngang på dette oppgjøret. Hans ekstremt sterke statistikk med dette brasilianske landslaget har jo vært basert på det stikk motsatte. At kontradekningen kom først.

Men da det gjaldt som mest, ble selv det teori.

For den fabelaktige Neymar har vel vært prioritert først uansett. Brasils spill kretset rundt ham, og stoppet med ham. I går kveld ble det for mye av det som skulle være det vakreste.

AKKURAT det er til å skjønne. Han er en fantastisk flott fotballspiller, og hadde i en ellers uvanlig svak kamp nesten utlignet til 2 - 2 i sluttminuttene.

At det skuddet i stedet endte med en elegant dytt over tverrliggeren fra den belgiske keeperen Thibaut Courtois sin venstrehånd og svarte hanske, gjør likevel at Neymar aldri fikk sjansen til å bruke resten av mesterskapet til å klatre mot nivået til sportens to andre fabelaktige spillere Ronaldo og Messi.

Han ble i stedet enda en gang avslørt av VAR for forsøket på å filme seg til et straffespark etter et innlegg på siste stolpe. Jo; Neymar hadde en belgisk hånd opp mot ansiktet i den situasjonen, men ble ikke forstyrret nok til at det var noe å dømme for.

Det er der et panel med uavhengige dommere framstår mer troverdig enn en stjernespiller som i denne nye overvåkningens tid rett og slett har dratt overspillet for langt.

OG det er vel derfor dette mesterskapet går videre uten verdens dominerende fotballnasjon som om ingen ting har hendt. Brasil var gode; kanskje til og med best, men erstatningen kunne knapt vært bedre.

For Belgia fortsetter med spillere som for tida gjør VM like vakkert, og som dessuten gir laget sitt en større variasjon i det offensive spillet. Som Eden Hazard med det klassiske lave tyngdepunktet som ofte har fulgt sportens kvikkeste driblere eller som Kevin de Bruyne med de klokkerene vristsparkene og det totale overblikket.

Og så Romelu Lukaku, da. Hans lange forspill til 2 - 0 oppfyller alle forventninger om det som gjør fotball flott. Kraften i vendingen rett utenfor eget forsvar, viljen i løpet med ballen, den overlegne svingen forbi en brasilianer og så en til før laget Belgia fikk overta og de Breuyne kunne sette inn det målet som til slutt avgjorde denne kvartfinalen.

ALL denne herligheten kunne opp gjennom fotballhistorien vært gjort i brasiliansk drakt. Slikt spill hører hjemme i hvilken som helst fotballdrøm, og det kommer ingen VAR-virkelighet og røver opplevelsen fra deg.

Da blir det fotball bra nok i VM fortsatt.

Selv uten Neymar og Brasil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media