«Finale» på søndag

Dagny Mellgren klinte til, og skaffet Norge 1-1 og ett poeng mot Italia. Men med tap mot Danmark på søndag, er de norske jentene ute.

Om Norges fotballjenter ga seg selv et favorittstempel i EM med 3-0 i åpningskampen, visket de det langt på vei bort i 1-1-kampen mot Italia torsdag.

Det var mer krig enn fotballkamp for 6600 ganske skuffede tilskuere på Kreuzeiche-stadion. De som ventet å se OL-mesteren spille på hele sitt register, ble snytt. I stedet fikk de se spillerne kjempe med nebb og klør for ett poeng hver.

Norge leder fortsatt sin gruppe, men må ha poeng mot Danmark i Aalen søndag for å være sikker på avansement til semifinalen. Og om italienerne vinner stort mot Frankrike, kan Norge selv med seier over danskene bli gruppetoer og møte Tyskland i semifinalen.

Italia igjen

Hege Riise var uvenn med ballen i sin 150. landskamp, og hennes usikkerhet smittet over på resten av laget. Norge fulgte taktikken med å spille seg fram på kantene, men skapte nesten ikke sjanser mot et italiensk lag som var akkurat så kompakt bakover, og så fult av tjuvtriks, som ventet.

Italia viste også sin giftighet framover, og tok tidlig ledelsen med den ene av sine livsfarlige spisser, Rita Guarino. Norges beste spiller Dagny Mellgren utlignet med et kanonskudd noen minutter senere.

Norge var nær et vinnermål i sluttminuttene, men uavgjort var greit i en sjansefattig kamp.

Norge hadde ikke sluppet inn en EM-scoring siden den ulykksalige 0-2-kampen mot Italia for fire år siden, og i det 13. minutt - etter å ha holdt nullen gjennom 10 timer og 42 minutter i kvalifisering og sluttspill - ble de norske lurt av en italiener igjen.

Rita Guarino løp inn bak ryggen på forsvarerne og mottok en smart stikkball alene med Bente Nordby. Fra spiss vinkel rullet hun den i mål ved lengste stolpe.

Dødballene blir svært viktige, sa Åge Steen før kampen, og drøyt tre minutter senere var Norge à jour etter et innkast - i samme posisjon som da Norge tok ledelsen mot Frankrike sist. Denne gang kastet Bente Kvitland kort, fikk ballen igjen fra Dagny Mellgren og la inn. Monica Knudsen prøvde seg med et volleyskudd og fikk bare halvtreff. Solveig Gulbrandsen overlot ballen til Mellgren, som dundret den i mål ved stolperoten fra 16 meters hold.

Igjen hadde Norge scoret på sin første sjanse. Men stor effektivitet hjelper ikke når laget ikke skaper stort flere sjanser.

Stemte ikke

Etter åpningsminutter hvor spillet bølget fram og tilbake, var det Norge som festet grep i kampen. Det ble likevel mye stanging mot Italias to kompakte forsvarsmurer. Den norske taktikken var å spille seg fram på sidene, og det lyktes gang på gang, men uten at det ble sjanser av det. Innleggene stemte ikke med løpene inne foran mål, og dermed ble det få avslutninger.

Hege Riise slet uvant i sin 150. landskamp. Pasningsfoten var ikke like het som vanlig, og i omgangens siste minutt forærte hun nesten Italia et nytt ledermål. Hun mistet ballen på egen halvdel, og en bakromspasning senere var Patrizia Panico alene med keeper. Heldigvis skjøt hun over.

Norge slet også i begynnelsen av 2. omgang, da Italia tilrev seg kommandoen og de norske så ganske dårlige ut. De lot seg også provosere av italienernes små triks, noe de på forhånd hadde lovet seg selv å unngå, og i løpet av tre minutter fikk Anne Tønnessen og Gøril Kringen gult kort.

Kringen, som lot seg lokke med i en brytekamp ved midtstreken, fikk sitt annet gule kort i EM og må stå over mot Danmark søndag.

Alt å spille for

Norge spilte seg opp igjen, med Dagny Mellgren sentral i det meste som skjedde foran Italias mål. Hun hadde flere fine forseringer på siden, med gode innlegg som nær hadde fått norsk mottaker foran mål. Men da hun i det 65. minutt fikk skyte fra ganske fri posisjon, Norges annen store sjanse i kampen, traff hun ikke mål.

Italia var farligere, og Panico trodde nok hun hadde vinnermålet på foten da hun fyrte løs et snaut kvarter før slutt. Bente Nordby slo til corner med en redning i verdensklasse.

Norge hadde flere hjørnespark og frispark på sidene, noe laget hadde trent på, men spillerne som skulle møte innleggene ble gang på gang revet overende av sine italienske oppassere. Hadde dommeren tort å dømme for trøyetrekking, ville det blitt norsk straffe på hvert hjørnespark!

Før torsdagens kamper lå det an til at Norge kunne gjøre som Tyskland i den andre gruppa og sikre gruppeseier før siste runde. Men de norske valgte å leve opp til turneringens motto: «Everything to play for».

Også søndag. SJUR NATVIG/NTB

1-1: dagny Mellgren har scoret og gitt Norge 1-1. Men det ble bare uavgjort mot Italia.
KRIGET: Solveig Guldbrandsen kriget og slet i 90 minutter, og var en av Norges beste.