SPEKTAKULÆRE OMGIVELSER: IOC er akkurat ferdig med å inspisere forholdene i Kazakhstan før de skal bestemme seg for om Almaty eller kinesiske Beijing skal arrangere vinter-OL i 2022. Her fra konkkuransen Red Bull Jump and Freeze utenfor Almaty denne uka. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/ NTB Scanpix
SPEKTAKULÆRE OMGIVELSER: IOC er akkurat ferdig med å inspisere forholdene i Kazakhstan før de skal bestemme seg for om Almaty eller kinesiske Beijing skal arrangere vinter-OL i 2022. Her fra konkkuransen Red Bull Jump and Freeze utenfor Almaty denne uka. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov/ NTB ScanpixVis mer

Finalekampen om OL i 2022 har startet

IOC besøker Beijing denne uka.

Kampen om vinter-OL i 2022 står mellom Beijing i Kina og Almaty i Kasakhstan. Nå går kampen inn i avslutningsfasen, og evalueringskommisjonen fra IOC startet denne uken på en fem dager lang befaringstur i den kinesiske hovedstaden.

Oslo var lenge med i kampen om OL i 2022, men manglende støtte fra både innbyggere og politikere førte til at Norge trakk seg. Dermed er det sikkert at lekene om sju år avvikles i Asia.

Søkerkomiteen i Beijing kommer til å presentere detaljerte planer om et arrangement som kommer til å bli delt mellom hovedstaden og byen Zhangjiakou. Det er en by i nabolaget til Beijing, som ligger nordøst i provinsen Hebei.

Kommisjonen kommer også til å vurdere og se på aktuelle arenaer, i tillegg til å få en innføring i transportsystemet som legges til grunn for lekene

IOC har allerede vært på befaring i Kasakhstan, så nå er det opp til kineserne å overbevise de 19 medlemmene i kommisjonen.

Spektakulære fjell Almaty har spektakulære fjell som omkranser byen. Byen har planlagt fantastiske arenaer i et område som er som skapt for vinteridrett, sier evalueringskomiteens leder Alexander Sjukov. Han avsluttet evalueringen i Kasakhstan den 18. februar.

- Derfor er det ingen hemmelighet eller overraskelse når jeg sier at Almaty har bekreftet at byen er i stand til å arrangere gode og vellykkede leker i 2022.

Men før IOC tar den endelige avgjørelsen til sommeren, skal komiteen også vurdere og komme med en rapport om Beijings søknad og muligheter. Det er snakk om byen som arrangerte svært vellykkede sommerleker i 2008.

Beijing har i planene for lekene om sju år ment at ishockey, skøyter og curling skal gå sentralt i hovedstaden, mens bob og aking samt de alpine øvelsene skal legges til Yanqing-området, som ligger nordvest for bykjernen.

Langrenn til Hebei Dersom den kinesiske hovedstaden skulle få lekene om sju år, er det klart at norske langrennsløpere ikke kommer til å konkurrere i Beijing, men i Zhangjiakou, samarbeidsbyen. Der er det også tenkt at snowboardkonkurransene skal avvikles. Kineserne planlegger også å bygge et nytt og moderne senter for skiskyting i dette området. Fristil på ski vil også gå her.

Det er også klart at det er planlagt et høyhastighetstog som skal forbinde de ulike arenaene. Denne banen skal stå ferdig i god tid før lekene, hvis kineserne vinner fram.

- Vi kommer til å vise hvor viktig det er for oss å arrangere vinter-OL i 2022. Det vil bli et arrangement i IOKs ånd, og det vil rette seg etter de reformene som ble vedtatt av IOK i desember i fjor, sier Wang Hui. Han er generalsekretær i søkerkomiteen i Beijing. (©NTB)