Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finalekaoset: Fans leverer tilbake Champions League-billetter

Noen dager før Champions League-finalen er det mange som sliter med å komme seg til Kiev.

RÅDYRT: Det koster skjorta å komme seg til Kiev hvor Champions League-finalen mellom Liverpool og Real Madrid skal spilles. Foto: NTB Scanpix
RÅDYRT: Det koster skjorta å komme seg til Kiev hvor Champions League-finalen mellom Liverpool og Real Madrid skal spilles. Foto: NTB Scanpix Vis mer

*Real Madrid - Liverpool spilles lørdag 26. mai 20.45

Det nærmer seg Champions League-finale i ukrainske Kiev, der Liverpool og Real Madrid skal kjempe om det gjeve trofeet.

Vi har tidligere skrevet om hvor dyrt en slik tur kan bli for supportere, som må ut med store summer for kampbillett, flybillett og opphold.

Vi har sett skrekkeksempler der hotellene i Kiev tar flere titalls tusen kroner per natt, vel vitende om at tusenvis av engelskmenn, spanjoler og folk fra øvrige nasjoner kommer til Kiev for å se storkampen.

Det har også dukket opp historier om folk som har booket hotellrom tidlig, og plutselig har fått beskjed om at prisen på rommet har økt, eller at bestillingen har blitt kansellert. Dette fordi hotellet ønsker å utnytte situasjonen til å få bedre betalt.

UEFA, som organiserer finalen, hadde på forhånd reservert flere hotellrom for sine sponsorer og ansatte, noe som også var med på gjøre det vanskelig å finne plasser å overnatte. UEFA skal også ha forsøkt å legge press på myndighetene i Kiev for å bedre situasjonen, uten hell.

I framtida vil byene som skal holde finalen bli bedt om å legge fram en god oversikt over byens overnattingssteder, som vil være sentralt for at byen skal få holde finalen.

Kansellert bestilling

New York Times skriver blant annet om supporteren «Maria» som hadde booket en leilighet tidlig, men som plutselig fikk beskjed om at det var noe galt med reservasjonen.

Bestillingen ble kansellert og den samme leiligheten ble i stedet lagt ut på markedet igjen - med en prislapp som var fem ganger så høy.

Arvid Flagestad er tidligere førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI og omtales som reiselivsekspert. Han er ikke overrasket over at prisene skrus opp når det er kamp om plassene.

- Det er mer normalt enn unormalt, sier Flagestad.

- I norsk sammenheng vil man knapt komme opp i priser i denne høyden. I Kiev har de østeuropeisk stil. Der tar de det som er mulig å få. De tar ikke hensyn til resten, mener han.

Da Liverpool møtte Sevilla i Basel i Europa League-finalen i 2016, var det mange supportere som sov på togstasjonen - enten fordi det var for dyrt å overnatte andre steder, eller fordi det ikke var ledige rom å oppdrive i den sveitsiske byen.

Mer enn 2200 Real Madrid-supportere har de siste ukene gitt finalebilletten sin tilbake til klubben, fordi de har problemer med å komme seg til og fra Kiev. Det skriver spanske AS.

Det var bare 25 000 Real Madrid-supportere som søkte om finalebillett i år, i motsetning til 40 000 søkere forrige sesong, da de liljehvite også spilte finale i turneringen.

Ekstra fly

I tillegg til supporterne som har sikret seg finalebillett, er det mange som reiser til Kiev i håp om å sikre seg billett der. Det er ventet at langt flere enn de rundt 70 000 på tribunen vil prøve lykken.

Lokale innbyggere i Kiev har blant annet begynt å tilby fotballsupportere husrom for å bedre situasjonen for helgas turister i hovedstaden.

Ukrainske Victor Kylymar laget blant annet en Facebook-gruppe hvor folk kunne tilby sofaen sin til fotballsupportere førstkommende helg. Han sier til BBC at han var «sjokkert og flau» da han så at hoteller i byen hadde skrudd opp prisene.

GJESTFRIHET: 11 år gamle Misha viser hvor han og familien vil få besøk av tilreisende Liverpool-fans. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/NTB Scanpix
GJESTFRIHET: 11 år gamle Misha viser hvor han og familien vil få besøk av tilreisende Liverpool-fans. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/NTB Scanpix Vis mer

De fleste flyene til og fra Kiev denne helga er også helt fulle - noe de også har vært i lang tid. Allerede for noen uker siden måtte du ut med rundt 5000 kroner fra Oslo til Kiev. Det har fått folk til å se på alternative ruter, som via Minsk i Hviterussland.

Det er satt opp mange ekstra fly fra Liverpool og Madrid til Kiev, noe som sannsynligvis vil skape kaos på flyplassene i Kiev til helga.

New York Times melder at det kan bli aktuelt med såkalt «free boarding» ut fra Kiev etter kampen, hvor fans blir sendt hjem med det første ledige flyet når de ankommer flyplassen.

Reagerer
Tony Barrett jobber med å sikre en god kommunikasjon mellom Liverpool og supporterne. Han reagerer sterkt på det vi ser i forbindelse med Champions League-finalen.

«Til alle Liverpool-fans som opplever marerittet - og jeg bruker ordet mareritt med vilje, ikke løst - med å planlegge tur til Kiev, så kan jeg bare beklage. Det som skulle vært et av de mest spennende opplevelsene i livet er alt annet enn det, og det er for meg utilgivelig», skriver Tony Barrett på Twitter.

Han sier videre at avgjørelsen om å holde finalen i en by hvor alt blir så utrolig dyrt for fansen, er noe som må forklares av dem som tok den endelige avgjørelsen om hvor finalearenaen skulle være. Han mener samtidig det er noe feil med dagens moderne fotball når supporterne opplever slike ting.

Barrett beklager at han ikke kan hjelpe dem som sliter med reisen, men at han håper det vil utgjøre en forskjell at han snakker ut om problemet. Han avslutter med å si at «fotball uten fans er ingenting».

Det er plass til rundt 70 000 tilskuere på NSC Olimpiyskiy stadion, men både Liverpool- og Real Madrid-supporterne får bare 16 626 billetter fordelt mellom seg. 63 prosent av disse billettene går til «vanlige supportere».

Det var i dag lange køer på Anfield, hvor de heldige Liverpool-supporterne kunne hente sine finalebilletter. Det vil forøvrig bli satt opp en storskjerm på Anfield på kampdagen hvor finalen vises.

Rundt 6700 billetter havnet på det åpne markedet - hvor de gjerne selges for 10 000 kroner eller mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media