Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finanskrisa på Island rammer West Ham

Er bakbundet økonomisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Det er krisetilstander i islandsk økonomi, og statsminister Geir Haarde sa mandag at landet risikerer å gå konkurs.

Den islandske krona har tapt nesten en tredjedel av sin verdi og flere storbanker er satt under administrasjon.

Nå blir også Premier League rammet av dette.

West Ham-eier Björgolfur Gudmundsson ble i går tvunget av den islandske regjeringen til å trekke seg som styreformann i Landsbanki, Islands nest største bank. Ifølge The Daily Mail er han også presset til å selge seg ut av investeringer han har i utlandet for å hjelpe landets skadde økonomi.

For stor stall

Gudmundsson kjøpte West Ham for 85 millioner pund for to år siden, men nå kan han fort føle seg tvunget til å kvitte seg med østlondonerne.

Dette er dårlige nyheter for nymanager Gianfranco Zola, som kan bli nødt til å selge spillere i januar for å få midler til å hente inn spillere han ønsker å forsterke laget med.

- Han (Gudmundsson) har ingen intensjoner om å investere ytterligere i klubben nå. Han har allerede lagt 300 millioner kroner i West Ham. Vi har en stor stall, på neste 35 spillere - og manageren føler ikke at den bør være større. Penger til framtidige kjøp må genereres gjennom salg, sier nestformann i West Ham, Asgeir Fridgeirsson.

SPORTSLIG SUKSESS: Carlton Cole og West Ham ligger på 6. plass i Premier League - men sliter mer utenfor banen. Klubben er uten hovedsponsor og gjelda vokser. Foto: AFP
SPORTSLIG SUKSESS: Carlton Cole og West Ham ligger på 6. plass i Premier League - men sliter mer utenfor banen. Klubben er uten hovedsponsor og gjelda vokser. Foto: AFP Vis mer

En så stor stall har sikkert ikke vondt av å bli slanket, men samtidig er det ikke sikkert salg av tredje- og fjerdevalg vil generere de pengene Zola trenger for å hente inn spillerne han ønsker seg.

Indisk oppkjøp?

West Ham har stor gjeld og klubben insisterer på at Gudmundsson vil klare å håndtere denne, ved å bruke sin personlige formue. Som på Island er ikke økonomien i West Ham god, og klubben har flere spillere som tjener over en halv million kroner i uka.

På grunn av den pressede klubbøkonomien kvittet londonerne seg med spillere for nærmere 200 millioner kroner i sommer, for å få inn etterlengtede midler.

Det verste scenariet på Upton Park er ikke at klubben må selge reserver for å kjøpe nye spillere, men at de må selge sine beste menn for i det hele tatt å holde holde over vannet.

Et alternativ er å finne en person eller et selskap som er villig til å kjøpe klubben og investere penger i den. Den indiske mangemilliardæren Anil Ambani har blitt nevnt.

- Alt jeg kan si, og som kanskje vil berolige fansen, er at det er en enorm interesse for klubben. Men vi er ikke aktivt på jakt etter en kjøper nå, for det er ikke nødvendig i øyeblikket. Gudmundsson er en internasjonal investor og Landsbanki var bare ett av selskapene hans. Han er inne i selskap over hele Europa, og han vil ikke ta penger ut av klubben, hvis dere frykter det. Men de siste dagenes hendelser har ført til at hans muligheter til flere investeringer i år er svært begrenset, sier hans høyre hånd Fridgeirsson til Daily Mail.

Skylder 30 milliarder

image: Finanskrisa på Island rammer West Ham

West Ham spiller for tida uten draktreklame, etter at hovedsponsor XL Leisure Group gikk konkurs forrige måned. Klubben har ennå ikke funnet en ny sponsor, og spiller derfor med tall i stedet for reklame på brystet.

Londonerne er imidlertid ikke alene om å slite tungt økonomisk.

Styreformannen i fotballforbundet, Lord Triesmann, mener at krisa i verdensøkonomien kan ramme mange av toppklubbene i England. Han anslår at engelske klubber til sammen skylder 30 milliarder kroner.

- De ser nå starten på en orkan, og da gjelder det å komme seg unna før den kommer over deg, sier Triesman til BBC.

Han anslår at storklubbene Liverpool, Chelsea og Manchester United står for en tredjedel av den enorme gjelda.

MÅ HAN SELGE STJERNENE? Den ferske West Ham-manageren Gianfranco Zola kan bli tvunget til å selge sine beste spillere for å holde liv i klubben.
ISLANDSK EIER: Björgolfur Gudmundsson er tvunget ut av Landsbanki, men han vil bli i West Ham.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!