Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fine gutter i friskere idrett

Sykkel er blitt så morsomt at det nesten ikke er til å tro.

 NYTT BILDE:  John Degenkolb er en av de yngre syklistene som har hjulpet sporten tilbake på TV-skjermen i hjemlandet Tyskland. Her med brosteinspremien etter Paris Roubaix på podiet med toer Zdenek Stybarog tredjemann Greg Van Avermaet.  Sistnevnte er forøvrig koblet til en av sportens gjenværende dopdoktorer. FOTO:AP/Michel Spingler.
NYTT BILDE: John Degenkolb er en av de yngre syklistene som har hjulpet sporten tilbake på TV-skjermen i hjemlandet Tyskland. Her med brosteinspremien etter Paris Roubaix på podiet med toer Zdenek Stybarog tredjemann Greg Van Avermaet. Sistnevnte er forøvrig koblet til en av sportens gjenværende dopdoktorer. FOTO:AP/Michel Spingler. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ble også Alexander Kristoffs seiersrekke brutt. Det i seg selv er ikke så spesielt i en kronglet, støvete løype mot Roubaix som ikke akkurat hører til favorittveiene hans. Det spesielle er hvordan Norges nye verdensstjerne bærer tap; om det i det hele tatt er mulig å misbruke et sånt ord om det å bli nummer 10 blant verdens beste syklister.

Alexander brukte uansett riktig ord:

- Jeg ventet ikke å vinne, sa han, og så klaget han hverken på et sykkellag som ikke har ressurser til å følge stjernen sin i et sånt type løp, på slitne føtter etter vårsesongens 30 ritt med over 500 mil konkurranse eller på en middels dag i sadelen.

ALEXANDER KRISTOFF syter ikke, og det er befriende i en sport der selv de aller beste lett har funnet noe å klage over de siste årene. For toppsyklingen er visst så misforstått her hjemme; dratt ned i søla av dopinganklagene og fratatt sin egentlige verdi.

Nåja; det går an å diskutere det saklige grunnlaget for den følelsen, men nå ser det ut som om det bare blir en unødvendig repetisjon av en trist familiehistorie. For sesongen 2015 har startet på best mulig måte med sportens selvkritisk rapport og to vinnere i Alexander Kristoff og John Degenkolb som skal slippe å dra med seg alt av andres skyld.

I hvert fall nesten.

FOR nettopp tyske Degenkolb som overbevisende kontrollerte spurten inne på den gamle velodromen i går, gikk før sesongen i canossagang til det store tyske TV-selskapet ARD for å få sykkel tilbake på skjermen. Direkteoverføringen av Tour de France forsvant fra Europas største TV-marked for et par år siden etter den siste serien av dopingskandaler, men sykkelsporten er nå tatt med i sendeskjemaene igjen. Mye fordi nye ryttere som John Degenkolb har frontet oppgjøret med fortida:

BEST I KLASSIKERNE  Med seier både i Milano-Sanremo og Paris Roubaix ble John Degenkolb den beste rytteren i vårens klassikere. Det føltes visst ufattelig stort. FOTO:AP/Michel Spingler.
BEST I KLASSIKERNE Med seier både i Milano-Sanremo og Paris Roubaix ble John Degenkolb den beste rytteren i vårens klassikere. Det føltes visst ufattelig stort. FOTO:AP/Michel Spingler. Vis mer

- Vi trengte egentlig ikke si noe annet enn det som var sant, fortalte Degenkolb om dette møtet med ARD-sjefene:

- Vi er en ny generasjon ryttere som har vokst opp med dopingondet, og bedre skjønner hva som gjelder. Kontrollen er blitt tettere med blodpassene, og jeg tror vi etter hvert skal klare å etterleve en tysk standard på dopingreglene, sa han i et intervju med Deutche Welle.

SLIK er det altså ikke bare i Norge at sykkelsporten er blitt så morsom at det nesten ikke er til å tro.

Det gamle ryktet sliter ikke Alexander Kristoff med. Allerede for flere år siden markerte han seg som den tydeligste dopingmotstanderen i norsk toppidrett. Derfor har det aldri vært snakk om annet enn å gå den lange treningsveien fram til posisjonen blant sportens aller beste utøvere.

Nettopp dette har vært forutsetningen for at det norske hjemmemarkedet er blitt med på ferden:

•• Hos oss er det en helt troverdig Alexander Kristoff  som nå gjør sykling til den nye nasjonalsporten.

Det endrer det hjemlige idrettsbildet.

EN BEDRE TID:  Sykkelfeltene preges endelig av mindre dop. Her er verdenseliten på vei mot Roubaix. FOTO: EPA/Etienne Laurent.
EN BEDRE TID: Sykkelfeltene preges endelig av mindre dop. Her er verdenseliten på vei mot Roubaix. FOTO: EPA/Etienne Laurent. Vis mer

DENNE forandringen har skjedd gjennom flere år. Plattformen er selvsagt Thor Hushovds TV2-sendte framganger fra tidlig på 2000-tallet, selv om det i etterkant av denne perioden er all grunn til å se på balansen mellom det å heie fram en sport og hva denne sporten egentlig inneholder av juks og svindel. I de første årene var det mye jubel for falske helter.

Uansett tar det tid å sette nye idrettsvaner. Det var derfor den sterke 87-årgangen med både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff i sesongene etter Hushovds gjennombrudd fortsatt syklet junior-NM med et felt på under tretti ryttere. Nå teller de samme feltene rundt hundre ambisiøse gutter til, samtidig som sykkelsporten mye tidligere tiltrekker seg de store utholdenhetstalentene.

Det gir sporten helt andre forutsetninger.

FOR denne veksten kommer samtidig med at både mosjonsbølgen og utfordringene i norsk samferdsel presser fram sykkel som et stadig viktigere framkomstmiddel. For konkurransesporten åpner det helt andre økonomiske muligheter. Denne sesongen konkurrerer hele sju norske kontinentallag utenlands, noe som gir nyttig erfaring til over femti ryttere.

Over tid vil dette få den samme effekten som langrenn har opplevd gjennom sterkt bedret økonomi og oppblomstring av privatlag.

DET er denne underliggende sykkelboomen som gjør at Alexander Kristoff godt hjulpet av trener Stein Ørn er i ferd med å få en avgjørende effekt i norsk idrettshistorie. Alexanders framgang er rent treningsmessig en norsk suksessfortelling. Der Atle Kvålsvoll var viktig for Thor Hushovd, er Ørn avgjørende for Alexander. Og det med en tenkning om en tålmodig utvikling av en ekstrem utholdenhetsutøver som passer med alle de verdiene vi ellers ønsker i norsk toppidrett.

Det er bakgrunnen for at en fornøyd Alexander Kristoff nå betyr så mye for sporten sin. Med andreplassen på verdensrankingen er han høyere plassert enn noen norsk utøver etter at denne lista ble introdusert i den verste doptida midt på 1990-tallet. Edvald Boasson Hagens 6.plass i 2009 er foreløpig det beste resultatet vårt totalt.

SISTE SEIER:  Onsdagens triumf i Scheldenprijs ble Alexander Kristoff sin foreløpige siste seier. I går kom han ikke opp i spurten i Pars Roubaix. Vårens lange seiersrekke gir nordmannen andreplass på verdensrankingen etter australske Richie Porte. .FOTO: AP/Virginia Mayo.
SISTE SEIER: Onsdagens triumf i Scheldenprijs ble Alexander Kristoff sin foreløpige siste seier. I går kom han ikke opp i spurten i Pars Roubaix. Vårens lange seiersrekke gir nordmannen andreplass på verdensrankingen etter australske Richie Porte. .FOTO: AP/Virginia Mayo. Vis mer

Når Kristoff begynner å konkurrere igjen om tre uker, blir den plasseringen sannsynligvis forbedret. For nå har han gjort sykkel til vår idrett, og det skjer mens denne sporten endelig er til å se på uten at du trenger å mistro de fleste av heltene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!