DÅRLIG LEDELSE: Stefan Johansen har gitt Norge 1-0 og stikker fingrene i øra for å fortelle oss et eller annet. Det er ikke sånn det skal være når man scorer mål for Norge. Foto: Bjørn Langsem
DÅRLIG LEDELSE: Stefan Johansen har gitt Norge 1-0 og stikker fingrene i øra for å fortelle oss et eller annet. Det er ikke sånn det skal være når man scorer mål for Norge. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Norge herjet med Kypros før pause

Fingrene ut av øra, Stefan – kapteinen skal være glad når han scorer for Norge

Det er mange måter å svare på tiltale og vise kritikerne at de tar feil. Den beste er gjøre det med et smil.

  • Norge-Kypros 2–0 (2–0)

ULLEVAAL (Dagbladet): 6572 tilskuere når Norge spiller om viktige poeng på EM-veien 2020 er en krise til alvorlige ettertanke for dressene på Ullevaal stadion. En landslagskaptein som ikke synes å glede seg over en strålende 1–0 scoring er egentlig bare litt trist.

BEGGE DELER MÅ håndteres om Lars Lagerbäcks Norge skal vinne folket tilbake. Laget er på vei til å bli godt nok, det er ikke det som er problemet. Det er de enkle tingene, de man skulle tro det vil være en smal sak å håndtere. Som å mobilisere bredden, justere prisene og vise glede og stolthet når du spiller og vinner for Norge.

Du stikker ikke fingrene i ørene når du scorer for Norge.

Du jubler.

INNSATS, VILJE, KRAFT og klokskap er faktorer du må ha i spillet ditt om målet er å komme noen vei internasjonalt. Har du kvalitet på toppen av det er det lett å flytte nye grenser. Jeg er fullstendig klar over at det var Kypros som var på Ullevaal, den svakeste av Norges tre motstandere i Nations League, men ingenting er en selvfølge i fotball, ingenting er lett.

Derfor var Norges prestasjon før pause langt forbi solid.

Den var direkte oppløftende.

NORGE TAPER IKKE for Kypros. Vi vinner. Hjemme som borte. Alltid, uten unntak. Ni ganger hadde vi møtt dem før denne torsdagskvelden som var starten på Nations League, og statistikken var 9-9-0-0 – 24–5.

Nå er den 10-10-0-0 – 26–5.

Når vi runder av Nations League på Kypros i november – forhåpentligvis på toppen av tabellen og med et play off i mars 2020 som EM-gardering – vil den være 11-11-0-0 og en forbedret målforskjell.

FEIL STEFAN: Stefan Johansen har sikkert et eller annet han vil fortelle oss, men dette er ikke måten å gjøre det på. Når du scorer mål for Norge skal du være glad. Foto: Bjørn Langsem
FEIL STEFAN: Stefan Johansen har sikkert et eller annet han vil fortelle oss, men dette er ikke måten å gjøre det på. Når du scorer mål for Norge skal du være glad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

OG ENDA BEDRE for et ubeseiret norsk landslag i 2018, det var nesten problemfritt. Eller for å si det på en annen måte, det var lett. Kanskje litt for lett. Kanskje det var derfor det ble litt stillestående og urytmisk i andre omgang. Men selv om det fortsatt er litt å gå på når det gjelder å kontrollere kamper du leder – det glapp et par ganger etter pause, spesielt da Birger Meling misset en støttepasning og Kypros fikk en avslutning Håvard Nordtveit kastet seg inn og blokkerte, kontrollerte Norge kampen.

Det betyr at vi reiser til Sofia med tre poeng og et berettiget håp om tre til.

Vi vant jo sist vi var der.

1–0 under Per-Mathias Høgmo tilbake i 2015.

SKAL VI KLARE det igjen må det som snudde et klart overtak til total dominans før pause være veien mot Bulgaria også. Vi må være direkte. Norsk balltrilling i dårlig tempo gir ikke mer enn ballbesittelse. Variasjon, lange baller og dueller høyere i banen gir både trøkk og ettertrøkk når vi vinner dueller og andreballer, for ikke å snakke om når det går løp inn bak motstandernes forsvarsrekke. Og det var alt dette Lars Lagerbäck ba om da han reiste seg og ga noen beskjeder etter ti minutter.

Organiseringa og den defensive biten er han trygg på.

Den sitter.

FØR KAMPEN VAR resultatet det overordnede målet. 2–0 forteller at det er nådd. Derfor var dette mer enn godkjent. Ja, du kan sikkert si det ble litt suspekt, kanskje tvilsomt, i enkelte faser av andre omgang, men det spiller ingen rolle nå. Og så er det viktig at Stefan Johansen fikk en god kamp igjen, kapteinen det har vært litt diskusjon rundt.

Han er viktig for laget.

Spesielt når han scorer to mål som i denne kampen.

Og enda viktigere kan han bli.

Om han får fingrene ut av øra.