Finland tok bronse

NAGANO (NTB): Reservemålvakt Ari Sulander var den store spilleren da Finland sendte gullfavoritt Canada hjem fra OL uten ishockeymedaljer. Dermed forsvarte finnene bronsen fra Lillehammer.

I semifinalen mot Russland var det lekkasje i finnenes bakre rekker. Lørdag stoppet de Canada med solid arbeid og disiplin og vant 3-2. Canada hadde hånd om pucken det meste av kampen og bombarderte Finlands mål med skudd, men Sulander tok det meste av det som kom.

- Kvelden før kampen fikk jeg beskjed om å spille. Jeg var nervøs, men det gikk fort over. Gutta foran meg spilte så bra, og jeg har aldri vært med på noe lignende, sa Sulander.

Selänne på tribunen

Stjernespilleren Teemu Selänne måtte stå over bronsefinalen på grunn av en lyskeskade. Etter kampen løp han ut på isen for å feire med lagkameratene. Selv uten sin beste spiller greide finnene å utnytte at Canadas vanligvis så solide keeper Patrick Roy hadde en dårlig dag. Heller ikke de andre canadierne greide å heve seg etter at de ble slått ut på straffeslag i fredagens semifinale mot Tsjekkia.

- Målet vårt var å vinne gull, og det greide vi ikke. Vi ble slått ut i går, sa kaptein Eric Lindros. Han får trolig flere sjanser. For ishockeylegenden Wayne Gretzky var det siste mulighet til å vinne en OL-medalje.

- Det er forferdelig. Akkurat nå er jeg langt nede, og det vil bli vanskelig å komme over dette nederlaget, sa 37-åringen.

Kurri slo til

For Finland viste en annen 37-åring vei, trolig i sin siste landskamp. 3.33 var spilt da Jari Kurri satte pucken mellom beina på Roy.

- Dette var min siste sjanse, og da er det utrolig å slå et lag som Canada, sa Kurri.

Canada slo tilbake drøyt tre minutter før 1. periode var over, men bare halvminuttet etter var Finland i ledelsen igjen. I midtperioden utlignet favorittene, men bare 17 sekunder ut i den siste perioden falt avgjørelsen. Keeper Roy var ikke ferdig med pausen ennå da Ville Peltonens løse skudd forsvant inn i buret.

- Ikke noe kan måle seg med denne seieren. Få hadde tro på at vi skulle greide dette, men vi jobbet hardt, sa matchvinneren.