Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finland ydmyket Sverige i VM-finalen

Tre Kronor raknet i siste periode.

Finland sikret seg sitt annet VM-gull med 6-1-seier over erkerival Sverige i søndagens VM-finale i ishockey.

Dermed fikk finnene revansje for utallige finaletap i mesterskap mot svenskene. Finland vant sitt første VM-gull da de slo Sverige i Globen i 1995, men har siden den gang vært et «nestenlag». Finnene har hele tiden siden vært å regne med når medaljene i VM og OL skulle deles ut. Søndag kom det endelig et nytt gull til de finske løvene.

— Det er vanskelig å finne ord. Det var en helt fantastisk kamp, og det kjennes helt utrolig, sa en tydelig rørt finsk kaptein Mikko Koivu til YLE etter kampen.

Etter en målløs og jevn åpningsperiode så det ut som om finnene var i ferd med å ta over kampen, men nærmest ut fra intet slo unggutten Magnus Pääjärvi til med et kjapt håndleddsskudd som gikk inn via skulderen på den finske målvakten Petri Vehanen. Det var den første pucken Vehanen har sluppet inn siden Ken André Olimb gjorde 1-0 til Norge på straffe i torsdagens kvartfinale.

I forkant av scoringen hadde finnenes nye stjerneskudd Mikael Granlund vært milimeter fra å sende finnene i ledelsen.

Immonen igjen Jarkko Immonen har også en vært en hit og en nyttig spiller for finnene, spesielt i overtall. Han lurte den norske keeperen i power play to ganger torsdag, og sju sekunder før midtperioden var unnagjort scoret han et nytt overtallsmål på et skudd fra distanse. Finalelagene gikk dermed til siste pause med 1-1. Det var Immonens niende mål, og han ble med det VMs målkonge.

Finnene gikk voldsomt ut i siste periode, og kampen ble avgjort da finnenes fjerderekke fikk kontre inn 2-1. Petteri Nokelainen skjøt pucken i mål da tre finner kom mot to svensker. Både Nokelainen og pasningslegger Antti Pihlström spiller for øvrig i hjemlig finsk serie.

Raknet
Kort etter økte Niko Kapanen til 3-1, og svenskene virket handlingslammet av finnenes tidlige sluttspurt. Spurten holdt helt inn, og mot slutten ble det 4-1, 5-1 og 6-1 i sekken for slagne svensker.

— Vi spilte vår dårligste periode da det gjaldt som mest. Jeg trodde vi virkelig hadde sjansen, men dessverre strakk vi ikke helt til. Vi ble dårligere og dårligere utover i kampen. Vi ble mer og mer desperate i innbytterbåsen, mens de fikk mer og mer energi, forklarte den svenske lagkapteinen Richard Wallin.

Finland står bokført med to VM-gull, mens Sverige har vunnet åtte ganger. De to neste årene skal de nordiske naboene dele på VM.

(NTB)

LEKTE SEG: Sverige gikk fullstendig i oppløsning i sluttminuttene, og spilleglade finner sørget for å gjøre ydmykelsen total. Foto:  EPA/PETER HUDEC
LEKTE SEG: Sverige gikk fullstendig i oppløsning i sluttminuttene, og spilleglade finner sørget for å gjøre ydmykelsen total. Foto: EPA/PETER HUDEC Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media