Finlands tragedie

LAHTI (Dagbladet): Denne dagen blir den tyngste i Finlands skihistorie. Bakrusen vil bli ekstra vond når det blir kjent at gårsdagens nasjonale helt, Jari Isometsä, er tatt i doping. Det er en skandale så stor at feststemningen er ødelagt for finnene.

Jari Isometsä er kanskje den mest populære langrennsløperen i Finland ved siden av Harri Kirvesniemi, mer populær enn Mika Myllylä som plutselig ble syk igjen etter å ha vunnet den klassiske delen av jaktstarten igår. Spekulasjonene rundt Myllylä blir ikke mindre nå da lagkameraten er tatt i doping.

  • Foreløpig er det bare A-prøven som er positiv. Hvorvidt Isomatsä også har testet positivt i B-prøven, blir klart i dag. Ryktene om en dopingskandale kom for fullt utover kvelden i går da det kom melding om at premieutdelingen for jaktstart var utsatt til i dag. I og med at bare fire av de seks beste hadde blitt testet, var det ikke lett å holde navnet hemmelig. Og egentlig var det like greit at navnet ble offentliggjort, slik at de andre medaljevinnerne ikke ble mistenkeliggjort.
  • Hvis det viser seg at Jari Isometsä har jukset, er det et tungt slag for langrennssporten. Norsk langrenn har aldri vært rammet av noen dopingskandale, men internasjonalt langrenn har vært preget av rykter og mistanker i 30 år. Allerede i VM i Vysoke Tatry i 1970 var det sterk mistanke om at russere og østtyskere var bloddopet.
  • Finsk langrenn har en lite ærerik historie når det gjelder doping. Noen av oss vil huske nå avdøde langrennstrener Magnar Lundemo. Under OL i Sarajevo i 1984 stilte han spørsmål om finnenes plutselige formtopp kunne skyldes bloddoping. Han fikk mye pepper fra utlendingene og refs fra Skiforbundet. Men Lundemo hadde rett. En av utøverne, Aki Karvonen, bekreftet at han og flere hadde blitt bloddopet ved et militært laboratorium. Dessverre fikk ikke Lundemo oppleve dette.
  • Ski-VM i Lahti skulle være prøvestein for den nye testmetoden som ikke bare kontrollerer urin, men også blod. Norges skilege og leder av medisinsk komité i FIS, Inggard Lereim , har hovedæren for at dette skjer først i nordiske grener. Skiskyting og skøyter har ikke slike tester.
  • Så seint som på VMs åpningsdag oppfordret både den finske sportssjefen og landslagstreneren Odd Martinsen om å trekke seg som leder av langrennskomiteen i FIS fordi han skulle ha jobbet for å endre verdenscupreglene i favør av sin egen datter som for tida er verdens beste kvinnelige langrennsløper. Finlands skipresident gikk fredag ut mot sine to ledere og gjorde det klart at dette ikke var forbundets syn.

Utspillet mot Martinsen var en fillesak i forhold til en dopingskandale, men den viser at idrettsledere bør sørge for reine linjer i egne rekker før de går til usaklige angrep på andre lands skiledere.

  • Jeg var vitne til Jari Isometsäs glede over sølvet i går. Han har bare en bronsemedalje fra Thunder Bay i 1995 fra før, men mange fjerdeplasser. 32-åringen er en veteran som mange føler ikke har fått betalt for slitet. VM på hjemmebane var det store målet.

I målområdet så jeg hans vakre kone Johanna med sønnen Eetu på armen kaste seg i glede rundt halsen på Jari. Folket jublet.

I dag er det bare fortvilelse.

LANGT NEDE: Jari Isometsä var langt nede etter å ha tapt bronsemedaljen med under sekundet på torsdagens 15-kilometer. Han har det nok ikke særlig bedre nå.