Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Finlands trøst

Samppa Lajunen gjør det han kan for å få finnene til å glemme dopingsjokket i Lahti. I dag kan han bli historisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samppa Lajunen var 18 år da han tok to sølv i Nagano 1998. Nå er Bjarte Engen Vik borte og Lajunen har tatt steget helt til topps på pallen.

Lajunen hadde god kontroll i den individuelle konkurransen og gikk siste etappe for finnene da de tok laggull. I går la han grunnlaget for et nytt gull da han gikk til topps i hoppkonkurransen.

2001 ble et skammens år for finsk skisport. Dopingavsløringene i Lahti tok fullstendig knekken på langrennnssporten. Og mens finsk langrenn prøver å komme til hektene igjen, kan finnene glede seg over sine kombinertutøvere.

To av tre gull og fire av seks medaljer i dette OL har Finlands kombinertstjerner sørget for.

Spiller i band

Per i dag er Sammpa Lajunen den største stjernen. 22-åringen kommer fra Jyväskylä - akkurat som den tidligere storhopperen Matti Nykänen.

Lajunen krydrer toppidrettstilværelsen med musikk. Mye musikk. Ofte har han med seg gitaren på tur. Han skriver musikk selv og når tida rekker til øver han med sitt seksmannsband.

Med i bandet «Guest Star» er også lagkamerat Antti Kuisma. I tillegg består bandet av hopperne Ville Kantee (gitar og vokal), Jussi Hautamäki (bass) og Olli Happonen (trommer). Sjettemann i «Guest Star» er Kimmo Korhola. Gruppa spiller rock og pop og ga ut en plate på Finlands største platekompani oktober 2000.

I skyggen av Vik

Men det er ikke først og fremst musikken som har gjort Samppa Lajunens navn kjent.

Han slo tidlig gjennom i verdenscupen. I 1996-97 sesongen ble han den første finnen som vant den totale verdenscupen. Lajunen var ikke en gang blitt myndig da han mottok det store glasstrofeet. Mange var sikker på at Lajunen skulle bli den nye kombinertkongen, men det skulle ta tid før Lajunen erobret tronen.

Både i Nagano-OL, Ramsau-VM og Lahti-VM i fjor sto Bjarte Engen Vik i veien for Lajunen-gull. På sprinten i Lahti ble han henvist til sølvplass av Marco Baacke. I årets verdenscup har Ronny Ackermann og Felix Gottwald delt de fleste seirene mellom seg. Men i Salt Lake City har Lajunen for alvor kvittet seg med toerstempelet.

I dag kan Lajunen bli mestvinnende kombinertutøver i OL gjennom tidende. Bare tyske Ulrich Wehling har tre OL-gull i kombinert.

  • Lajunen fikk 123,8 poeng for et hopp på 126,5 meter i går, og har 15 sekunders forsprang på tyske Ronny Ackermann i langrennet over 7,5 kilometer. Jaakko Tallus, Finland er på 3. plass og starter 18 sekunder etter landsmannen. Tallus har sølv og gull (lag) fra de to første konkurransene i OL.
KOMBINERKONGE: Samppa Lajunen kan i dag bli første kombinertutøver med tre OL-gull i ett OL. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart