SKAL SNART VM-DEBUTERE: Finn Hågen Krogh utsetter VM-debuten ett døgn for å stå best mulig rustet til å vinne teamsprintgullet med Petter Northug søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAL SNART VM-DEBUTERE: Finn Hågen Krogh utsetter VM-debuten ett døgn for å stå best mulig rustet til å vinne teamsprintgullet med Petter Northug søndag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Finn Hågen droppet VM-tremila for å ta gull med Petter Northug

- Petter vil i hvert fall ikke ha noe annet.

FALUN (Dagbladet): Finn Hågen Krogh har en spesiell mesterskapshistorie etter at han ble vraket til sprinten i Sotsji-OL i fjor.

Vrakingen kom etter at han var forhåndsuttatt, og før Falun-VM i år var han heller ikke garantert å få gå noen ting.

Finn Hågen har vært i jevnt god form hele sesongen, og vant blant annet både sprinten og 15-kilometeren i Östersund forrige helg.

Formen og prestasjonene gjorde ham til førstereserve på dagens VM-tremil, og da Martin Johnsrud Sundby måtte kaste inn håndkleet med sykdom i går, ble Finn Hågen spurt om han ville gå.

Han valgte å takke nei.

- Selvfølgelig har jeg lyst til å gå i dag. Jeg har alltid lyst til å gå skirenn når jeg er i form, men jeg har sikta meg inn på teamsprinten og 15-kilometeren, så når det plutselig åpna seg en plass på tremila da Martin ble syk så var jeg gira på å gå. Men jeg ville ikke endre på planene, sier Krogh til Dagbladet da vi møter ham utenfor utøverhotellet i morgentimene i dag.

Tung tremil Man skulle tro at en ambisiøs løper som Krogh, som ennå ikke har gått et eneste mesterskapsløp, ville gripe sjansen begjærlig.

På en god dag er han nemlig også en medaljekandidat på en tremil med skibytte. Spesielt slik vær og føreforholdene ser ut i Falun om dagen.

Han dropper det fordi han vil ha gull med Petter i morgen i stedet.

- Det er fordi det er langt med en tremil, og det er tungt. Konkurransetida er på mer enn en time og da begynner det å tære skikkelig på kreftene. Da står jeg heller over den sjansen og satser skikkelig på teamsprinten som lenge har vært hovedmålet, sier Krogh.

- Jeg føler meg veldig trygg på at det ble riktig avgjørelse.

Gløersen reserve Det mener sprinttrener Arild Monsen også at det er. I forkant av avgjørelsen pratet de to lenge sammen om hva som var smartest, for Monsen skjønner godt at Krogh ønsket å gå begge.

- Men i stedet for å gamble med at han sliter seg helt ut på tremila og så går dårlig i morgen, fant vi ut at det var best å holde seg til planen om å gå sprintstafetten. I stedet for å ha to halvbra løp var det bedre å få ett veldig bra løp, sier Monsen til Dagbladet.

Om alt går som det skal blir det Petter Northug som blir Kroghs makker på sprintstafetten. Dersom Petter ikke har krefter etter dagens tremil går Anders Gløersen.

Derfor har Krogh ikke lagt opp taktikken for sprintstafetten ennå.

- Vi har ikke prata noe taktikk ennå, Petter har hatt mest fokus på dagen i dag, så vi får prate mer om det i kveld. Men det er klart det blir kult å gå med Petter, det går vel ikke an å få en bedre kompanjong i den teamsprinten, sier Krogh.

Innstilt på gull - Drømmescenarioet er jo å legge opp smashen til ham og sende ham ut med en god ledelse og gjøre jobben hans enklest mulig. Om jeg klarer det får vi se, men Russland som var sterke i Otepää blir nok sterke og Sverige kommer nok også til å melde seg på. Det står om medaljene mellom de tre lagene i første omgang, sier Krogh.

- Jeg har innstilt meg på at det er gull jeg vil ha, og det er i hvert fall ikke noe annet Petter vil ha. For min del er jeg fornøyd med medalje, min første VM-medalje, men jeg kommer ikke til å gi bort noe gratis i kampen om gullet.

GA RÅD: Sprinttrener Arild Monsen.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GA RÅD: Sprinttrener Arild Monsen.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer