TIL TOPPS: Finn Hågen Krogh hadde et håp om å komme til semifinalen. I kveld gikk han helt til topps på sprinten.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TIL TOPPS: Finn Hågen Krogh hadde et håp om å komme til semifinalen. I kveld gikk han helt til topps på sprinten. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Finn Hågen Krogh sjokkerte ved å vinne sprinten

- Målet var å komme til semifinalen.

(Dagbladet): Da Petter Northug ble innestengt av svenskene i semifinalen var det en annen nordmann som gikk til topps i en underholdende sprint-finale. Finn Hågen Krogh lå først i feltet inn i bakken, og bak ham skjedde det mye rart.

Dario Cologna så først ut til å hekte skiene i noen fans langs løypa, men reprisen viste at det var noe som stakk opp av bakken som hektet sveitseren. Før fallet til Cologna hadde den svenske sprintfavoritten Emil Jönsson også trøblet, og hadde allerede falt av.

Det utnyttet den eneste nordmannen i finalen som var ensom i front inn på oppløpet. Inne på oppløpet var det ingen som kunne tukte Finn Hågen Krogh, som enkelt tok sin første seier.

- Jeg forventet ikke å vinne. Målet var å komme til semifinalen. Det er en stor bonus å vinne. Det er vanskelig, men jeg liker banen. Du kan ikke si at du ikke liker banen når du vinner, sier Krogh via NRK.

Svenskene sviktet Petter Northug ble effektivt stengt ute av tre svenske løpere i semifinalen. Et godt taktisk løp av «söta bror» førte til at Norges sammenlagthåp ble nummer fire i semifinalen. Hver gang Petter Northug forsøkte å avansere i feltet, ble han stengt av svenskene som lenge lå tre i bredden.

Svenske Calle Halfvarsson hadde ikke sin beste dag på jobben. Først gikk han i mål foran Marcus Hellner i semifinalen slik at den beste svensken i sammendraget ble slått ut, før han hektet Emil Jönsson i finalen.

Dermed ble de to svenskene sist i finalen.

Lot Steira gå videre De norske jentene kunne ikke hamle opp med suverene Kikkan Randall, men fikk to jenter på pallen. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer to i finalen, men kunne fort vært slått ut allerede i semifinalen.

I motsetning til de svenske herrene lot Ingvild Flugstad Østberg lagvenninne Kristin Størmer Steira gå forbi seg like før mål i semifinalen. Grunnen er at Steira ligger bedre an i Tour de Ski-sammendraget. Tiden til Flugstad ØStberg holdt likevel til finaleplass der hun ble nummer to.

Heidi Weng ble nummer tre i finalen.

Herrer finale:

Finn Hågen Krogh ble kastet til ulvene i sprintfinalen. Dario Cologna jaktet sprintseier på hjemmebane. Northugs argeste rival hadde allerede fått mange sekunder på nordmannen etter at Northug røk ut i semifinalen. De svenske sprinterne Emil Jönsson og Calle Halfvarsson også til start. Len Vajlas fra Canada lå tidlig i tet, og holdt ikke noe stort tempo. Hågen Krogh var først opp bakken. Emil Jönsson feilet igjen, og falt av. Like etterpå hektet Cologna i noe på bakken. Der røk vel ledertrøya? Finn Hågen Krogh utnyttet kaoset i finalen, og var først på oppløpet. Derfra og inn var det lett for nordmannen, og Krogh vinner!

- Jeg forventet ikke å vinne. Målet var å komme til semifinalen. Det er en stor bonus å vinne. Det er vanskelig, men jeg liker banen. Du kan ikke si at du ikke liker banen når du vinner, sier Krogh via NRK.

Kvinner Finale:

17.20: Tre norske håp i finalen. Weng, Størmer Steira og Flugstad Østberg. De kunne ikke gjøre noe med Kikkan Randall som kjørte på helt fra start. Hun oppretthold et stort tempo, og de norske hadde nok med å konsentrere seg om andreplassen. Ingvild Flugstad Østberg ble belønnet med andreplass. Hennes første pallplass. Heidi Weng ble nummer tre. Kristin Størmer Steira ble nummer fem.

- Publikum var fantastisk. Løypa var morsom, men tøff, sier Randall via NRK etter løpet.

Herrer:

Disse er i finalen: Dario Cologna - Frederico Pellegrino - Len Vajlas - Finn Hågen Krogh - Calle Halfvarsson og Emil Jönsson

17.10: Dario Cologna hadde en god mulighet til å dra fra Northug i sammendraget etter at Nnordmannen sannsynligvis ville ryke ut. Finn Hågen Krogh var det siste norske håpet, og nordmannen var fint med opp bakken. Han nådde dessverre ikke inn, og ble nummer fire. Etter en jevn spurt ble det klart at Dario Cologna vant heatet foran Frederico Pellegrino. Petter Northug er dessverre ute. Finn Hågen Krogh er videre på tid.

17.05: Petter Northug startet i det første heatet sammen med de tre svenskene Emil Jönsson, Marcus Hellner og Calle Halfvarsson. I starten lå Northug litt bak i feltet, bak det svenske toget. Svenskene så bevisst ut til å stenge Northug ute før bakken ved å legge seg tre i bredden, slik at nordmannen lå sist. De tre svenskene holdt seg foran hele veien, og Petter Northug ble nummer fire. Halfvarsson vant foran Jönsson. Det spørs for Northug og Hellner nå. God lagtaktikk av de svenske.

Kvinner:

Disse er i finalen: Kikkan Randall - Kristin Størmer Steira - Charlotte Kalla - Ingvild Flugstad Østberg - Hanna Kolb og Heidi Weng

17.00: Therese Johaug og Heidi Weng var ute i samme heat som Justyna Kowalczyk og Charlotte Kalla. Justyna Kowalczyk var som vanlig sterkest i bakken, men Heidi Weng lot seg ikke riste av. Charlotte Kalla vant heatet foran Heidi Weng. Justyna Kowalczyk ble nummer tre, men tiden var ikke nok til finaleplass. Therese Johaug brukte mye krefter, og maktet heller ikke å ta seg videre.

16.55: Flugstad Øsatberg og Størmer Steira fikk bryne seg på den suverene sprinteren Kikkan Randall i det første semifinaleheatet. De norske jentene klarte å henge seg på Randall inn mot bakken. I bakken fikk amerikaneren mange meter, og bak jaget de norske jentene plassen som ga sikker finaleplass. Ingvild Flugstad Østberg lot Størmer Steira ta seg til finale på bekostning av seg selv ettersom Størmer Steira ligger bedre an i Tour de Ski-sammendraget. Flugstad Østberg stoppet opp like før mållinja, og lot Steira passere først. En spesiell avgjørelse av Østberg.

Herrer:

Disse er videre til semifinalen:  Petter Northug - Dario Cologna - Marcus Hellner - Emil Jönsson - Calle Halfvarsson - Frederico Pellegrino - Maxim Vylegzjanin - Andrew Musgrave - Alex Harvey og Andrew Newell

16.50: Finn Hågen Krogh og Snorri Einarsson møttes til dyst i det femte og siste heatet. Det ble en skikkelig massespurt om semifinaleplassene. Finn Hågen Krogh var sterkest, og vant foran Len Vajlas. Snorri Einarsson er ute.

16.45: Hjemmefavoritten Dario Cologna var ute mot Alexander Legkov og Andrew Musgrave i det fjerde heatet. Sveitseren hadde full kontroll, og vant greit på tiden 3:14.7. Andrew Musgrave tok seg for første gang til en semifinale på sprint etter å ha blitt nummer to. Legkov ble nummer fire, men har fortsatt så god tid at han kan gå videre.

16.40: Sammenlagtlederen i Tour de Ski, Maxim Vylegzjanin, startet i det tredje heatet. Han var bare nummer 16 i prologen. Russeren hadde god kontakt med de to italienerne som lå fremst før oppløpet, men ble reddet av et fall. David Hofer falt like inn på oppløpet, og dermed ble sammenlagtlederen nummer to, like bak Frederico Pellegrino som vant på tiden 3:18.4.

16.35: Petter Northug var fint med, og gikk først inn i bakken i det andre heatet. Sammen med Calle Halfvarsson dro han på opp bakken, noe som ga en liten luke. Mot slutten tittet Petter Northug seg rundt og hadde full kontroll. Nordmannen var først over mål på 3:15.3. Halfvarsson ble nummer to.

16.30: Emil Jönsson falt! Den største sprintfavoritten havnet langt bak før bakken. Svensken tapte mange meter, men innhentet seg med et fantastisk løp. Sprintesset gikk videre sammen med sin landsmann Marcus Hellner som vinner på 3:19.7. Devon Kershaw ble nummer tre. Et utrolig løp av Jönsson.

Kvinner:

Disse er videre til semifinalen: Kikkan Randall - Laurien van Der Graaff - Ingvild Flugstad Østberg - Kristin Størmer Steira - Denise Herrmann - Hanna Kolb - Charlotte Kalla - Therese Johaug - Heidi Weng - Justyna Kowalczyk - Aurore Jean og Riikka Sarasoja-Lilja

16.25: Heidi Weng fikk blant annet bryne seg på Justyna Kowalczyk som ikke har fri teknikk-sprint som sin beste øvelse. Den norske jenta lå lenge helt fremme i feltet. I bakken kom kreftene til Kowalczyk til sin rett, og den polske jenta kjørte på for å få noen meter før oppløpet. Weng holdt seg hele tiden i ryggen på Kowalczyk, og spurtet forbi til seier på 3:39.8. Kowalczyk reddet seg inn som nummer to. Aurore Jean og Riikka Sarasoja-Lilja var raskere enn Uhrenholdt Jacobsen som dessverre ryker ut.

16.20: Therese Johaug styrte lenge i front, og var sterk opp bakken uten at det ble noe luke til de bak. Charlotte Kalla og Emma Wiken hang seg på den norske jenta. Charlotte Kalla passerte Johaug mot slutten, men Johaug holdt unna for Emma Wiken. Vinnertiden ble 3:44,6. Johaug serverer et gledesbrøl over mål. Astrid Uhrenholdt Jacobsen ligger fortsatt an til å gå videre.

16.15: Ingen store navn i det tredje heatet som ble vunnet av Denise Herrmann på tiden 3:44.0. Like etter kom Hanna Kolb 0,3 sekunder bak. Katerina Smutna klokket inn på tiden 3:45.2, et snaut sekund svakere enn Astrid Uhrenholdt Jacobsen som fortsatt kan gå videre.

16.10: Hele tre norske jenter i det andre heatet. Ingvild Flugstad Østberg var raskest av de norske i prologen, og var favoritt i heatet. Hun fulgte opp i kvartfinalen, og vant heatet på 3.43.4. Kristin Størmer Steira tok en noe overraskende andreplass foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Sistnevnte må håpe at hun blir blant de to beste «lucky loosers» som går videre. Størmer Steira er videre.

16.05: Kikkan Randall er den store favoritten til å vinne denne sprinten. Jenta fra USA var ute det første heatet, et heat hun ikke hadde noe problem med å vinne på tiden 3:40.8. Laurien van Der Graaff ble nummer to, snaut fire sekunder bak Randall. Vesna Fabjan ble nummer tre, fem sekunder bak.

Kvartfinalene:
Petter Northug skal blant annet ut mot den svenske sprinteren Calle Halfvarsson. De to resterende norske herrene møtes i samme heat:

Heat to Petter Northug
Calle Halfvarsson
Ilia Tsjernousov
Anton Lindblad
Fabio Pasini
Fulvio Scola

Heat fem Finn Hågen Krogh
Snorri Einarsson
Andrew Newell
Len Valjas
Alex Harvey
Giorgio Di Centa

I det første heatet for kvinner er det ingen norske. Først i det andre heatet er det duket for hele tre norske. Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kristin Størmer Steira:

Heat to Ingvild Flugstad Østberg
Astrid Uhrenholdt jacobsen
Anne Kylloenen
Sandra Ringwald
Kristin Størmer Steira
Katrin Zeller

Heat fire Therese Johaug
Charlotte Kalla
Emma Wiken
Riitta-Liisa Roponen
Natalia Korosteleva
Yulia Tsjekaleva

Heat fem Heidi Weng
Jean Aurore
Riika Sarasoja-Lilja
Ilarina Debertolis
Justyna Kowalczyk
Anastasia Dotsenko

Prologen Petter Northug gikk en god prolog, og ble klokket inn rundt to sekunder bak hjemmefavoritten Dario Cologna. Nordmannen endte til slutt som nummer fire.

Finn Hågan Krogh og Snorri Einarsson gikk også videre fra prologen. Førstnevnte overrasket mange ved å bli nummer tre, et snaut sekund foran Petter Northug.

Therese Johaug overrasket først og fremst seg selv med en sterk 9. plass i prologen. Hun var to sekunder raskere enn Tour de Ski-favoritt Justyna Kowalczyk.

Alle de norske jentene, med unntak av Marte Kristoffersen, gikk videre til kvartfinalen.