- Finnene planter dopingrykter

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Presidenten i Det internasjonale skiforbundet (FIS), italieneren Gianfranco Kasper, mistenker bitre finske skiledere for å ha plantet ryktene om at en rekke utøvere skal ha manipulert blodet under Lahti-VM. Hans oppfatning støttes av dopingsjefen under VM, Inggard Lereim.

FIS-president Kasper rister oppgitt på hodet når Dagbladet konfronterer ham med opplysningene fra finsk fjernsyn om at ytterligere et tosifret antall løpere skal ha tuklet med blodet sitt under Lahti-VM.

- Dette er bare rykter, kom med bevisene, sier han - og gir klart uttrykk for hvem han tror står bak ryktene.

- Det er krise i finsk langrenn og mye aggressivitet i etterkant av dopingavsløringene i VM. Dette tror jeg kommer fra skuffede finske skiledere som vil vri fokus over på andre skinasjoner, sier Kasper til Dagbladet.

Opp i halsen

Inggard Lereim er til stede på Holmenkollen Skifestival som lege. Han fikk høre de samme ryktene via Dagbladet i går formiddag, men hadde ikke ofret saken verken tid eller tanker i løpet av dagen.

Følgelig ville han heller ikke gi noen kommentarer ut over at han har dopingsaker langt oppe i halsen for tida, og at han støtter FIS-presidentens oppfatning om at dette er rykter som er plantet.

- Mitt inntrykk er det samme som det Kasper har, sier Lereim.

Overrasket

Jim Stray Gundersen - norsk-amerikaner som tok en rekke blodprøver under Lahti-VM i forskningssammenheng - sier til Dagbladet at han har meddelt resultatet til FIS. Han virker også overrasket over opplysningene om at et nytt dopingsjokk er i vente.

- Dette kommer definitivt ikke fra meg, sier Stray Gundersen.

Skulle det likevel være hold i ryktene om blodmanipulasjon - og at disse opplysningene av en eller annen grunn har lekket ut fra Stray Gundersens forskningsprosjekt - så avviser FIS-president Kasper muligheten for at navnene på utøverne blir offentliggjort.

- Dette er et vitenskapelig prosjekt, og utøverne er uansett anonyme, sier FIS-presidenten.