<strong>TUNGT:</strong> Martin Johnsrud Sundby synes det er forferdelig trist at han straffes etter å ha gjort alt det den norske landslagslegen anbefalte. Foto: John Terje Pedersen
TUNGT: Martin Johnsrud Sundby synes det er forferdelig trist at han straffes etter å ha gjort alt det den norske landslagslegen anbefalte. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Finnene raser mot Norges Skiforbund i Sundby-saken: - Anabol-liknende effekt

Svensk forståelse og sterk finsk motstand mot Sundby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norges Skiforbund tok på seg alt ansvar da Martin Johnsrud Sundby ble gitt en to måneders utestengelse av idrettens voldgiftsrett (CAS) og mistet seirene i Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt i 2014/15-sesongen.

CAS slo fast at det ikke er en vanlig dopingsak, men derimot en administrativ misforståelse.

Skiforbundet la vekt på CAS-retorikken om en «ærlig misfortåelse» og at Sundby ble dømt fordi bruken av den lovlige astmamedisinen Ventoline var feil administrert av Norges Skiforbund.

Flere ganger presiserte Røste og landslagslege Knut Gabrielsen at Sundby ikke hadde gjort noe feil og at han utelukkende hadde fulgt landslagslegens forskrifter.

Nådeløs Saarinen

Den finske langrennsleiren går imidlertid hardt ut mot Norges Skiforbund.

- Norges Skiforbunds handlinger i denne saken minner nesten om et annet naboland Finland har. Det virker som en sterk forbundspåvirkning når de tar ansvaret for en idrettsutøvers dopingbruk. De prøver å snakke seg vekk, sier Aino-Kaisa Saarinen til den finske avisa Ilta-Sanomat.

Johnsrud Sundby: - Det oppleves som urimelig

- Saken er svart eller hvit. Enten er man tatt for doping, eller så man er det ikke. Enten røyker man, eller så røyker man ikke. Det er opp til hver enkelt å holde seg innenfor reglene, mener 37-åringen.

Landslagssjef Vidar Løfshus synes Saarinens utspill er tåpelige, presiserer at Sundby har vært åpen fra dag én og ber den finske stjerna sette seg mer inn i saken.

Det har sjefen for det finske antidopingbyrået, Timo Seppälä, gjort. Han er usikker på om han kjøper forklaringen rundt Sundbys bruk av astmamedisinen.

- Jeg vet ikke hvorfor han gjorde dette. Det kan ha vært en uheldig misforståelse, men det kan også ha vært med hensikt. Det går an å anvende Ventoline som doping. Men han visste kanskje ikke at denne mengden er for høy, sier Seppälä til Expressen.

Seppälä: - Anabol-liknende

Han mener dosen Sundby brukte i samråd med den norske landslagslegen, Knut Gabrielsen, er veldig høy for en vanlig astmatiker.

- En vanlig astmatiker behøver ikke så mye. Den her dosen anvendes bare for folk som er veldig hardt rammet av astma, mener Seppälä.

- Hvilken effekt kan denne astmamedisinen ha i idrettssammenheng?

- Det har anabol-liknende effekt, men ikke like sterkt som anabole steroider. Hvis man anvender medisinen lenge, kan man få en anabol-liknende effekt. Men jeg vet ikke om har har tatt så høye doser bevisst. Uansett er det veldig høye doser.

Skipresidenten: - det er vårt ansvar

Et betimelig spørsmål er hvorfor WADA har grenser for hvor store doser av denne astmamedisinen man kan innta, hvis det ikke har noen prestasjonsfremmende effekt utover det å bli frisk.

Seppälä mener det var galt å gi Sundby så store doser.

- Ja, det er veldig dumt å gi så høye doser, mener den finske antidopingsjefen.

Kritisk Jauhojärvi

Den finske langrennsstjerna Sami Jauhojärvi er kritisk til fremgangsmåten i Sundby-saken.

- Jeg lurer på om dette forklarer hvorfor Sundby var syk under Falun-FM? Han gikk jo bare femmila der, sier han til Ilta-Sanomat.

I 18 måneder har saken vært oppe uten at den har blitt nevnt.

- Det er vanskelig å forstå hvorfor de har holdt det hemmelig så lenge. Norge burde ikke latt Sundby konkurrere så lenge denne saken ikke var avklart. Utover det synes jeg det er vanskelig å kommentere, siden jeg ikke har så mye kjennskap til hvilken effekt denne astmamedisinen kan ha om man overskrider normal dose, sier Jauhojärvi.

Sundbys forklaring

Sundby økte dosen etter at astmasykdommen ble verre i desember 2014. Han er på klar på at han aldri har tatt en dose som ikke har blitt foreskrevet av lege.

- Legens, støtteapparatets og Olympiatoppens tolkning av regelen samsvarte ikke med det WADA mente var regelens intensjon. Det ble en lang prosess i etterkant. Jeg var gjennom flere tester, og de testene viste at jeg ikke fikk i meg over 1600 mikrogram av medisinen, som er grensen. Det kan vi bevise, sa Sundby i går.

Røa-løperen beretter om lettelse som gikk over til fortvilelse.

- Vi var gjennom en rettslig prosess i FIS' antidopingpanel. Dette var i september i fjor. Det var en enorm lettelse. FIS var enig med oss. Regelen var uklar. De var enig i at utøver ikke kunne lastes for en uklar regel. Antidoping Norge kom til samme beslutning. Så anket WADA, men jeg må innrømme at jeg så på det som en formalitet, sier han.

Svensk støtte til Sundby

Russiske Sport Express omtaler saken som en dopingskandale, men både CAS og Norges Skiforbund er tydelige på at dette er en administrativ feil og at Sundby ikke har gjort noe annet enn å gjøre som legen sier.

Aftonbladets langrennsekspert Petra Thoren skriver følgende i en kommentar:

- Sundby er ikke en juksemaker. Han har alltid vært åpen om at han sliter astma og anvender astmamedisin. Dette er en unødvendig og dum misfortåelse av Norges Skiforbund og ikke et forsøk på juks.

- Det er tillatt å anvende medisin for astma, og ifølge ekspertisen har det ingen prestasjonsforbedrende effekt. I denne saken tar Norges Skiforbund på seg alt ansvar. Når det er sagt, må vi ikke glemme at alle utøvere har et eget ansvar.

Den svenske kommentatoren Ludvig Holmberg skriver følgende:

- Det her er ekstremt klumsete av både Martin Johnsrud Sundby og det norske skiforbundet. Det er pinlig og det er framfor alt ødeleggende, skriver han i en kommentar på Expressen.

- Ventoline er en astmamedisin. 15-30 prosent av alle utøvere i verdenscupen bruker denne medisinen. Medisinen i seg selv er derfor ingenting å bli opprørt av. Å stemple Johnsrud Sundby som en dopingsynder er bare tøvete.

Sympati fra Bjørgen og Svendsen

Sundby fikk støtte av både Emil Hegle Svendsen og Marit Bjørgen i går.

- Det er trist å se Martin bli straffet for legens misforståelse av regelverket, skrev skiskytter Emil Hegle Svendsen på Twitter.

- Jeg støtter Martin i denne vanskelige tiden for han, og jeg har ett hundre prosent tillit til skiforbundets helseteam og øvrige støtteapparat, sa Marit Bjørgen til Norges Skiforbunds hjemmesider i går.

- Selv har jeg medisinske tester som viser at jeg er kvalifisert til å bruke Symbicort. Jeg har godkjenning fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) og all forskning viser at denne astmamedisinen ikke har prestasjonsfremmende effekt hvis du ikke er astmasyk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer