Simen Hegstad Krüger er olympisk mester

Finnene ville knekke Krüger. Frode Estils historie reddet gullgutten

Ifølge Tor Arne Hetland var tremilslaget i praksis klart allerede i november. OL-gullvinner Simen Hegstad Krüger (24) fryktet likevel hele veien at han skulle bli vraket.

IKKE PLANLAGT: Simen Hegstad Krüger forsøkte aldri å rykke da han plutselig parkerte verdenseliten på OL-tremila i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE PLANLAGT: Simen Hegstad Krüger forsøkte aldri å rykke da han plutselig parkerte verdenseliten på OL-tremila i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

PYEONGCHANG (Dagbladet): De utenlandske langrennsstjernene og gullfavorittene Dario Cologna og Alex Harvey trodde de hadde kontroll på den norske leiren og fulgte nøye med på Johannes Høsflot Klæbo og Martin Johnsrud Sundby.

Så skjedde det utrolige.

Et skirenn for historiebøkene og evigheten manifesterte seg.

Simen Hegstad Krüger (24) hadde avskrevet seg selv da han falt tidlig på dagens 30 kilometer fellesstart med skibytte. To russere suste rett i den norske OL-debutanten.

Likevel ble det Krüger og ikke Klæbo som slo til med OL-gull i debuten.

Det trodde han ikke var realistisk, og det trodde Krüger var helt umulig da han falt innledningsvis.

TRIPPELT NORSK: Simen Hegstad Krüger jubler sammen med Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Syndby. : Bjørn Langsem / Dagbladet
TRIPPELT NORSK: Simen Hegstad Krüger jubler sammen med Hans Christer Holund og Martin Johnsrud Syndby. : Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det første jeg tenkte var at nå er det kjørt. Så måtte jeg forsøke å fokusere på nytt og tenke at det er nytt løp, hvor mye kan skje. Jeg måtte prøve å gå godt på ski og unngå å stresse, sier Krüger til Dagbladet.

- Jeg synes det gikk utrolig raskt innledningsvis. Da var jeg ekstremt sliten, forteller han.

Tenkte på Estil

Men greit nok, det var jo på 15-kilometeren Krüger hadde sin store sjanse.

Det var omtrent bare å gi opp da klassiskkongen Iivo Niskanen satte i gang et voldsomt tempo i front og kjørte feltet i senk. Krüger var allerede akterutseilt og fikk en håpløs oppgave da den finske taktikken holdt på knekke nordmannen.

- Jeg ville kvitte meg med flest mulig løpere på klassiskdelen, men jeg fikk jo ingen hjelp fra de norske eller de andre, sier en oppgitt Niskanen til Dagbladet.

Det holdt likevel på å knekke Hegstad Krüger, som var nær med å gi opp.

UVANT: Aldri har Simen Hegstad Krüger hatt så mye medieoppmerksomhet rundt seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UVANT: Aldri har Simen Hegstad Krüger hatt så mye medieoppmerksomhet rundt seg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Så kom de positive tankene.

Krüger husket tilbake til Astrid Uhrenholdt Jacobsen som tok VM-bronse på tremila i Lahti i fjor etter et tidlig og stygt fall og Frode Estil som vant OL-sølv på tremila i Torino i 2006.

- Jeg tenkte faktisk en del på Frode Estil underveis og det som skjedde i Torino-OL i 2006. Frode viste at det er mulig å vinne medaljer selv om man får en verst tenkelig start, sier Krüger til Dagbladet.

- Det viser at man aldri må gi opp og ikke miste troa. Det er viktig å bevare de positive tankene. Det hjalp meg.

Selv skriver Frode Estil i en SMS til Dagbladet:

- Simen løste det mesterlig og enda bedre enn meg, roser langrennslegenden.

SAMME HISTORIE: Frode Estil fikk en marerittstart på OL-tremila i Torino i 2006, men slo tilbake og vant sølv. Tanken på Estils bragd hjalp Simen Hegstad Krüger i dag. Foto: NTB Scanpix
SAMME HISTORIE: Frode Estil fikk en marerittstart på OL-tremila i Torino i 2006, men slo tilbake og vant sølv. Tanken på Estils bragd hjalp Simen Hegstad Krüger i dag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ubeskrivelig

Krüger møtte Dagbladet og resten av pressen etter det overraskende OL-gullet i Pyeongchang.

Litt forfjamset, men mest av alt utrolig glad, satte Krüger seg mellom sølvvinner Martin Johnsrud Sundby og bronsevinner Hans Christer Holund på pressekonferansen.

- Hvordan er det å bli olympisk mester, Simen?

- Det er helt fantastisk. Jeg hadde ikke turt å håpe på det, i hvert fall ikke etter starten jeg fikk. Det er helt ubeskrivelig, sier Hegstad Krüger til Dagbladet.

I stedet for å legge seg ned og gi opp, leverte 24-åringen en fabelaktig idrettsprestasjon. Krüger klarte å bevare roen da han gikk seg sakte, men sikkert opp i tetgruppa.

Så kom vendepunktet.

- Jeg var ekstremt sliten på klassiskdelen, men plutselig ble beina veldig pigge da jeg byttet ski, forteler Lyn-gutten.

Det avgjørende rykket var faktisk ikke planlagt, forteller gullvinneren til Dagbladet.

Mente ikke å rykke

- Når bestemte du deg for å prøve å rykke?

- Jeg bestemte meg for å prøve å kjøre hardt i bakken, men det var ikke ment som noe rykk. Da jeg så meg bak, så jeg at jeg hadde fått noen meter og bestemte meg for å prøve å øke den, forteller Krüger til Dagbladet.

OVERRASKET: Simen Hegstad Krüger overraskett både seg selv og resten av verden med OL-gullet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OVERRASKET: Simen Hegstad Krüger overraskett både seg selv og resten av verden med OL-gullet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg tenkte at jeg måtte prøve å få en luke før den siste bakken, for der er det mange som er veldig gode. Jeg overrasket nok mange med det.

Hegstad Krüger overrasket også seg selv.

- Jeg hørte at jeg fikk 10, 15 og 20 sekunder, men turte ikke helt å stole på at de sekunderingene stemte. Men jeg måtte jo bare gå «all in» da.

Sundby og Holund lot være å dra tetgruppa da Krüger fikk luke. Det var avtalt på forhånd.

- Martin og Hans Christer hadde åpenbart mye krefter igjen når de blir nr. 2 og 3. De ville nok gå de også i dag, men vi har snakket mye om at hvis noen av oss får luke, må vi la utlendingene gjøre jobben, sier 24-åringen.

- Taktikken fungerte veldig bra. Jeg må takke de for at de ikke dro med seg resten av feltet opp til meg, og så belønnes de til slutt med medaljer de også. Det er en lagseier.

Hetland: Laget var klart i november

Det var ikke minst en stor seier for trener Tor Arne Hetland, som fikk kritikk for uttaket etter å ha vraket medaljekandidater som Finn-Hågen Krogh, Emil Iversen, Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth til distansen.

Med fasiten i hånden er det ingen tvil om at Hetland gjorde et perfekt uttak. Til Dagbladet sier landslagstreneren at laget i praksis var klart i november.

På samme distanse, 30 kilometer fellesstart med skibytte på Lillehammer, vant Johannes Høsflot Klæbo foran Martin Johnrud Sundby, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger. Disse fire ble OL-laget på distansen, selv om Finn-Hågen Krogh, Niklas Dyrhaug, Emil Iversen og Didrik Tønseth håpte de ville gå seg inn på laget etter noen gode resultater i januar.

- Laget ble ganske klart etter tremila på Lillehammer. De fire som gikk best der på den øvelsen som ligner mest på det her i OL, lå veldig bra an. Det er gøy å se at gutta får de resultatene de fortjener i OL, forteller Hetland til Dagbladet.

- Fikk de klarsignal allerede da i november?

- Nei, det fikk de ikke, men de lå veldig bra an.

- Når fikk han det?

- Det tar jeg med gutta.

Utpekes som gullfavoritt på 15 km

Om dette sier Krüger:

- Laget var vel ikke klart etter Lillehammer, selv om vi fire var nr. 1, 2, 3 og 4 da. Men jeg var nr. 4 av de norske og følte meg ikke trygg. Vi har Finn, Emil, Didrik og Niklas som også kunne ha godt veldig bra i dag, men jeg håpte at jeg skulle få muligheten etter flere gode skøyteresultater, sier den ferske olympiske mesteren til Dagbladet.

Dario Cologna sier til Dagbladet at Krüger nå også er gullfavoritt på 15 kilometer fristil.

- Er du enig i det, Simen?

- Jeg viser i dag at formen er bra. Jeg skal prøve å nullstille og kjempe der også. Martin og Hans Christer blir to harde konkurrenter der, i tillegg til Dario og Maurice Manificat, sier Krüger.

- Det er 15-kilometeren jeg har sett på som min største sjanse. Det er der jeg har hatt best resultater og den jeg har fokusert mest på. Jeg vet at det er noen som er raskere enn meg på oppløpet og det er vanskelig å gå ifra, så intervallstart er gjerne hakket bedre for meg.

Hegstad Krüger beskriver seg selv som en beskjeden gutt, som har jobbet lenge og tålmodig for dette her.

- Jeg er ikke den som snakker høyest i rommet, så da er det naturlig at det er andre som tar flere overskrifter. Jeg liker livet jeg har nå og tror ikke det kommer til å endre seg så mye etter dette gullet.