SLITER:  Ståle Solbakken sliter med å få spillerne til å forstå de grunnleggende prinsippene i hans spillestil. I kveld må det fungere mot Kaiserslautern. Foto: Andreas B. Høyer.
SLITER: Ståle Solbakken sliter med å få spillerne til å forstå de grunnleggende prinsippene i hans spillestil. I kveld må det fungere mot Kaiserslautern. Foto: Andreas B. Høyer.Vis mer

- Finner en mann og jager han

I kveld må Solbakkens utskjelte soneforsvar endelig sitte.

I fotballstudio kl. 18.30: Köln - Kaiserslautern.

KÖLN (Dagbladet): I kveld tar Köln i mot Kaiserslautern hjemme på RheinEnergieStadion. For trener Ståle Solbakken er det spesielt én utfordring som skiller seg ut. Det er å få tyske fotballspillere til å spille soneforsvar. Det har han ikke lykkes med så langt.

- Det fungerer tidvis bra på trening, men så ser jeg at de plutselig detter ut. De finner en mann også jager de han, sier Solbakken foran kveldens uhyre viktig kamp.

Treneren er selvsagt klar over at forsvaret må sitte for at det skal bli poeng i kveld mot Kaiserslautern.

- Det blir litt lapskaus. Vi spiller ikke godt soneforsvar eller god markeringsfotball. Problemet i kampene er at trykket blir mye større. Når du blir usikker, har du en tendens til å ikke gjøre det man har planlagt på forhånd, men vi har forbedret oss veldig siden første kamp.

- Flere må ta ansvar
Lukas Podolski har feber og spiller høyst sannsynlig ikke kveldens kamp. Heldigvis er fjorårets toppscorer Milivoje Novakovic tilbake, etter forrige helgs suspensjon. Skal vi tro Solbakken, er det nettopp når Podolski er ute, at han kan dra nytte av det kontroversielle kapteinsvalget foran sesongstarten.

- Lukas er enormt stor i Köln. Han er fortsatt kaptein for fansen og for byen. Men vi måtte få flere til å føle ansvar. Det kan ikke være sånn at alt hviler på den ene spilleren. Det handler om å få orden på hierarkiet, sier Köln-treneren.

Forandrer ikke noe
Solbakken har fått kritikk i Tyskland for sine store taktiske forandringer. Mange tror det blir svært vanskelig å innføre en moderne spillestil i tradisjonelle Köln.

Köln-treneren har derimot ingen planer om å gå på akkord med sine egne overbevisninger.

- Jeg har en klar oppfatning om hvordan fotball skal spilles. Det blir jeg ikke å forandre på, sier Solbakken bestemt.

De voldsomme forventningene kan ikke treneren styre.

- Selv om det kommer inn en trener som har hatt suksess i Champions League, betyr ikke det at Köln plutselig har fått et lag som kan kjempe om Champions League-plass. Forventningene er ganske urealistiske.

Kaiserslautern på hjemmebane er derimot en kamp som skal vinnes. Det til tross for at Köln ikke har slått «Lautern» på 24 møter.

- Det er bare statistikk for meg. Köln har ikke tapt mot Kaiserslautern med meg som trener, fleiper Solbakken, før han legger til:

- Vi er favoritter.

Klokka 18.30 braker det løs på RheinEnergieStadion.

 PRESSET:  I går møtte Solbakken pressen foran kveldens kamp mot Kaiserslautern.
PRESSET: I går møtte Solbakken pressen foran kveldens kamp mot Kaiserslautern. Vis mer