<strong>HARDT UT MOT SUNDBY:</strong> Den finske leieren mener Martin Johnsrud Sundby og Norge blir særbehandlet. Foto: John Terje Pedersen
HARDT UT MOT SUNDBY: Den finske leieren mener Martin Johnsrud Sundby og Norge blir særbehandlet. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Finner i harnisk: - Norge særbehandles. Sundby bør utestenges i to år

En rekke sentrale finske aktører raser mot det de mener er særbehandling av Martin Johnsrud Sundby. Vidar Løfshus slår tilbake mot kritikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug og den norske leiren gikk hardt ut mot de finske oksygenmaskene i vinter.

Nå er rollene snudde på hodet. Den finske heksejakten mot Sundby eskalerer etter bruddet på WADA-reglementet, som endte i to måneders utestengelse og tapte triumfer i Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt i 2014/15-sesongen.

I vinter uttalte både Makki Heikkinen og Sami Jauhojärvi til Dagbladet at de fryktet Sundby ville gjøre rent bord i VM i Lahti i vinter, 16 år etter at det forrige mesterskapet i Lahti endte i en finsk dopingskandale.

Nå er den finske kritikken mot Sundby massiv. Langrennstjernene Aino-Kaisa Saarinen og Sami Jauhojärvi, antidopingsjef Timo Seppälä og kommentator Pekka Holopainen går alle knallhardt ut mot Sundby.

- Norge blir særbehandlet

- Det er veldig overrasket at Norges Skiforbund holder denne saken hemmelig i 18 måneder. Det er helt uakseptabelt og hadde aldri skjedd i Finland. Vi hadde aldri latt en utøver konkurrere hvis han hadde testet positivt og det pågikk en sak, sier Holopainen, kommentator i den finske avisa Ilta-Sanomat, til Dagbladet.

<strong>USIKKER:</strong> Sami Jauhojärvi (t.h.) er usikker på hvem han skal tro på i saken om Martin Johnsrud Sundby (t.h.). Foto: Anders Wiklund / TT&nbsp;
USIKKER: Sami Jauhojärvi (t.h.) er usikker på hvem han skal tro på i saken om Martin Johnsrud Sundby (t.h.). Foto: Anders Wiklund / TT  Vis mer

- Sundby burde ha blitt utestengt i to år som alle andre som får en dopingdom. Hadde Sundby vært en finsk langrennsløper, hadde han fått to år. Norge blir særbehandlet, hevder han.

- Mener du det?

- Ja, det kan du sitere meg på. Det er bred enighet om det i de fleste land. Bare spør hvem du vil i Finland, Sverige eller Polen.

- Hva skyldes det du mener er særbehandlingen?

- Norge har de største stjernene og har mest penger. Norge er viktigere for FIS enn det Finland og mindre langrennsnasjoner er. FIS er avhengige av Norge.

- Regelen er klar

Langrennsstjerna Sami Jauhojärvi har konkurrert med Sundby i en årrekke og er usikker på om han vil frikjenne rivalen eller ikke.

- Jeg er ingen lege eller medisinstudent og vet ikke om dette kan regnes som doping. Hvis han bruker astmamedisinen for å bli frisk og komme på sitt egentlige nivået, er det helt greit. Hvis han bruker medisinen for å oppnå en fordel, er det doping, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

<strong>ASTMA:</strong> Sami Jauhojärvi har selv astma, men synes regelverket er lett å forstå. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
ASTMA: Sami Jauhojärvi har selv astma, men synes regelverket er lett å forstå. Foto: LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto Vis mer

35-åringen mener Sundby bør ta ansvaret for bruddet på WADA-reglementet i stedet for Norges Skiforbund.

- Dette er det opp til hver enkelt å passe på. Utøveren bør ha kontroll på regelverket, selv om jeg forstår at det kan være vanskelig om legen sier noe annet, mener klassiskeksperten.

- Hvis man tar mer enn normalt, kan det ha en anabol-liknende effekt. Det sier sjefen i det finske antidopingbyrået. Det er doping hvis det har en sånn effekt, men jeg vet ikke om Sundby hadde det eller bare tok det for å bli frisk.

Løfshus: - Overrasket over antidopingsjefen i Finland

Sjefen for det finske antidopingbyrået, Timo Seppälä, utdyper:

- Det har anabol-liknende effekt, men ikke like sterkt som anabole steroider. Hvis man anvender medisinen lenge, kan man få en anabol-liknende effekt. Men jeg vet ikke om har har tatt så høye doser bevisst. Uansett er det veldig høye doser.

Norges landslagssjef Vidar Løfshus stusser over Seppäläs påstander.

- Jeg er overrasket over at antidopingsjefen ikke vet bedre og tror dette har en anabol-liknende effekt. Han burde sette seg mer inn i saken, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Hva er egentlig forskjellen på Russland og Norge?

Holopainen er nådeløs mot Norges Skiforbunds beskyttelse av Sundby. Skiforbundet kompenser og betaler tilbake de 1,1 millionene i premieinntekter som Røa-gutten mister på grunn av den administrative tabben.

- Hva er egentlig forskjellen på Russland og Norge? Begge har forbund som tar hånd om utøverne og tar alt ansvar, freser Holopainen.

- Mener du at det ikke er noen forskjell på Norge og Russland?

- Jo, det er jo så klart forskjeller. Men Norges Skiforbund betaler Sundby alt han mister på de tapte premiepengene. Det ville aldri ha skjedd i Finland. Der måtte utøveren ha betalt 60 000 kroner i stedet for å motta penger.

<strong>SLÅR TILBAKE:</strong> Vidar Løfshus fnyser av den finske kritikken og oppfordrer finnene til å sette seg mer inn i saken før de uttaler seg. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Vidar Løfshus fnyser av den finske kritikken og oppfordrer finnene til å sette seg mer inn i saken før de uttaler seg. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer

- Ser du ingen forskjeller i Sundby-saken og ordinære dopingsaker?

- Er man dømt, så er man dømt. Så enkelt er det. Det finnes ingen bortforklaringer. Man kan ikke skylde på legen eller noen andre. I Finland er vi kanskje litt ekstra skeptiske på grunn av dopingskandalen i 2011. Tilliten i dopingsaker er vekke.

- Når det er sagt, vil jeg ha fram at jeg ikke har noe imot Sundby. Det er en bra fyr, som er snill og god. Jeg tror han tar to-tre medaljer i Lahti. Hvor populært det blir, er jeg usikker på. Men jeg tror ikke det blir voldsomme reaksjoner. Det er fortsatt lenge til VM. Folk glemmer og tilgir. Virpi Kuitunen var jo gjennom det samme og var like populære igjen etterpå, påpeker Holopainen.

Løfshus Finland-kritikk

Norges landslagssjef Vidar Løfshus synes finnenes kritikk er tåpelig og tror det handler om en blanding av uvitenhet og et ønske om hevn fra Finlands mørke dopinghistorie.

- Finnene burde sette seg mer inn i saken. De forstår ikke at dette ikke er en vanlig dopingsak. Jeg er litt overrasket over at antidopingsjefen ikke vet bedre og tror dette har en anabol-liknende effekt, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Hvis det fortsetter slik, og finnene kommer med flere uttalelser basert på faktafeil, må vi ringe og informere dem. Det virker litt som bakteppe ligger der i Finland og at det er en forsvarsmekanisme. Førsteinntrykket er at de gjør dette som en slags hevn fra deres egen dopingskandale.

Johnsrud Sundby: - Det oppleves som urimelig

Skiforbundets utenlandsstrategi

Det er det ingen grunn til.

- Finnene har jo for lengst ryddet opp i dopingproblemene og har nå et like bra antidopingarbeid som det vi har. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor de skal ligge i skyttergraven og kaste grus, sier trønderen.

Løfshus avslører overfor Dagbladet at Norges Skiforbund hadde en strategi for å unngå misforståelser blant utenlandske konkurrenter før de slapp Sundby-nyheten.

- Vi sendte ut en mail til alle våre utenlandske kolleger for å informere om hva som har skjedd og hva som er saken. Treneren for det russiske herrelandslaget i langrenn, Markus Cramer, svarte raskt at han forsto saken. Det samme gjorde Rikard Grip i Sverige og den franske treneren.

- Langrenn er en liten sport og er veldig sårbår. Hvordan vi framstår utad, som verdens største langrennsnasjon, er veldig viktig. Vi må ta dette på alvor og få fakta på bordet, også i Finland, varsler Løfshus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer