Finner trøst i at Gamsten satt på tribunen i tre og en halv måned

Riise nekter å sutre. - Prat med Hughes, råder Gamst.

SUTRER IKKE: Bjørn Helge Riise har bestemt seg for at han ikke skal sutre over manglende spilletid under Mark Hughes i Fulham, men jobbe knallhardt videre. Foreløpig vil han ikke ta en prat med sjefen - slik Morten Gamst Pedersen gjorde da han var ute i kulda i Blackburn da Hughes var manager der. 
Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SUTRER IKKE: Bjørn Helge Riise har bestemt seg for at han ikke skal sutre over manglende spilletid under Mark Hughes i Fulham, men jobbe knallhardt videre. Foreløpig vil han ikke ta en prat med sjefen - slik Morten Gamst Pedersen gjorde da han var ute i kulda i Blackburn da Hughes var manager der. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

||| REYKJAVIK (Dagbladet): Etter Fulhams tre første kamper i Premier League har Bjørn Helge Riise ennå ikke vært på banen.

Heller ikke i ligacupen nylig, da Port Vale ble knust 6-0, fikk 27-åringen sine første minutter av manager Mark Hughes.

Selv om landslagssjef Egil «Drillo» Olsen foreløpig ikke er bekymret for yngstebror Riise, har han gitt beskjed om at det er «grenser for hvor lenge man kan være i en klubb uten å spille».

Fulham-proffen sier at han ikke stresser riktig ennå.

- Hughes har kommet til meg og sagt at jeg må være tålmodig, og han har sagt hva han liker: Spillere som gir alt på hver trening, og som ikke sutrer når det går dem imot. Det passer meg bra. Jeg er ikke en som sutrer, men biter tenna sammen og prøver enda hardere å vise at jeg er god nok, sier Riise til Dagbladet.

Én kamp snudde alt
Situasjonen hans kan minne om den til Morten Gamst Pedersen i hans vanskelige første måneder i engelsk fotball. Bare måneden etter at Gamsten ble hentet til Blackburn av Greame Souness forsvant manageren til Newcastle - og inn kom Mark Hughes.

Som nærmest umiddelbart plasserte Vadsø-gutten på tribunen. Der ble han sittende i tre og en halv måned.

Så snudde alt.

- Vi skulle møte Cardiff borte i cupen, og jeg var egentlig ikke i troppen. Men så ble Brett Emerton syk, og jeg fikk plutselig beskjed om at jeg skulle starte. Jeg kom inn og tok sjansen. Jeg hadde forberedt meg på at når jeg først fikk sjansen, så var jeg nødt til å gjøre det bra. Jeg spilte ikke mange reservelagskamper, men når jeg spilte var jeg forberedt på å være best, sier Gamst til Dagbladet.

I den kampen mot Cardiff scoret han etter fem minutter i en kamp som endte 1-1. Etterpå var han inne i varmen hos Mark Hughes.

Smilte til Hughes hver dag
- Jeg synes han er en super manager, en av de beste jeg har hatt. Jobber du hardt betaler det seg i lengden. Han er også en manager du kan gå til og spørre hvordan det ligger an. Det gjorde jeg, og fikk tilbakemeldinger på hva jeg burde trene på. Jeg var aldri sur. Det var en artikkel i The Times etter at jeg hadde begynt å spille hvor Hughes sa han hadde tenkt litt på hvorfor jeg gikk og smilte til ham hver dag på trening - om det var fordi han var en idiot som ikke brukte meg.

- Det handler om å jobbe på og bite tenna sammen. Det er tøft av og til, og ikke noe morsomt når du hele tida blir spurt av media om hvorfor du ikke spiller, slik Bjørn Helge blir nå.

FÅR TILBAKEMELDINGER: Bjørn Helge Riise sier han fikk positive tilbakemeldinger fra Mark Hughes etter landskampen mot Frankrike, og for innsatsen på trening. Her er han i aksjon mot Daniel Pacheco og Liverpool i våres.  Foto: REUTERS/Russell Cheyne
FÅR TILBAKEMELDINGER: Bjørn Helge Riise sier han fikk positive tilbakemeldinger fra Mark Hughes etter landskampen mot Frankrike, og for innsatsen på trening. Her er han i aksjon mot Daniel Pacheco og Liverpool i våres. Foto: REUTERS/Russell Cheyne Vis mer

- Har du gitt ham noen råd?

- Det er ikke farlig å gå og spørre hva han synes du må utvikle deg på. De tingene prøvde jeg å jobbe med, og så var jeg best på de tingene hvor jeg visste jeg var best. På løpsøvelser kunne du være sikker på at jeg var først, sier Gamst.

Vil ikke ta praten ennå
Bjørn Helge Riise har ikke tatt initiativ til noen prat med Hughes ennå.

- Men jeg kommer selvfølgelig ikke til å sitte på benken i to år.

- Har du satt deg noen grense?

- Jeg får se hva som skjer i tida framover. Blir det ikke bedre må jeg ta en prat med ham.

- Når blir i så fall det aktuelt?

- Når jeg føler det er riktig. Det føles ikke riktig å gjøre det nå, sier Riise.

Lærer av Gamst og storebror
Han sier han fikk gode tilbakemeldinger Hughes på landskampen han spilte mot Frankrike, og at han har gjort et positivt inntrykk på trening hvor manageren har sagt at mulighetene vil komme om han fortsetter på samme måte.

- Gamst satt tre og en halv måned på tribunen under Hughes. Jeg sitter i hvert fall på benken. Det er ganske mange som får beskjed om å sitte på tribunen, og det har ikke jeg ennå. Det er i hvert fall litt positivt.

- Spør du Gamst om råd?

- Jeg tar til meg råd fra alle som er bedre enn meg. Jeg har masse å lære av John Arne og Gamst, for eksempel. Det er ikke mange som ville taklet tre og en halv måned på tribunen. Mange ville begynt å sutre og komme seg vekk. Men det gjorde ikke Gamst, og du ser ham nå - han har nettopp skrevet ny kontrakt. Det er karakterstyrke. Slike ting tar jeg med meg, sier Bjørn Helge Riise.

VENDEPUNKTET: En FA-cupkamp borte mot Cardiff, der Gamsten ble kastet inn på kort varsel, snudde opp ned på tilværelsen i Blackburn. Nordmannen scoret og sikret omkamp, og også der tegnet han seg på scoringslista. Her feirer han målet med Paul Dickov. Foto: EPA/Martin Rickett
VENDEPUNKTET: En FA-cupkamp borte mot Cardiff, der Gamsten ble kastet inn på kort varsel, snudde opp ned på tilværelsen i Blackburn. Nordmannen scoret og sikret omkamp, og også der tegnet han seg på scoringslista. Her feirer han målet med Paul Dickov. Foto: EPA/Martin Rickett Vis mer

Han kan i hvert fall føle seg ganske trygg på å spille mot Island til fredag, for hos Drillo står han høyt i kurs. Mot Frankrike fikk han masse skryt for gjennombruddspasningen på én touch som førte til Erik Huseklepps vinnermål mot Frankrike.

- Hvis man først skal snakke om Drillo-fotball, var det et prakteksempel på den, sa Drillo til Dagbladet i forrige uke.

Bjørn Helge Riise verker etter en skikkelig fotballkamp igjen etter all benkeslitingen i Fulham.

- Jeg merket det på kroppen da jeg satt på flyet hit og det nærmet seg trening - det kriblet i beina. Jeg har ikke lyst til å miste plassen min her.

- Føler du deg trygg på å starte mot Island?

- Jeg føler meg aldri trygg, svarer han.

IKKE BEKYMRET ENNÅ: Men Drillo sier det er grenser for hvor lenge det kan gå uten at Riise spiller i Fulham. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
IKKE BEKYMRET ENNÅ: Men Drillo sier det er grenser for hvor lenge det kan gå uten at Riise spiller i Fulham. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer