- Finner,hold dere unna

I morgen blir det avgjort om de dopingtatte finnene får delta i VM. De norske langrennstjernene er samlet til sesongstart på Beitostølen. Flere av dem er klare i sin dom: Finnene bør holde seg unna.

Den norske langrennsledelsen mener løperne ikke skal ta kontakt med noen av de finske løperne når de vender tilbake. Anders Aukland har ingen problemer med å følge ledelsens oppfordring.

- Jeg ønsker ikke å ha kontakt med dem. Jeg ønsker dem heller ikke tilbake. Det er ingen idrett som er tjent med å gi doptatte utøvere en ny sjanse, sier Aukland.

Fortsatt sint

I helga ga Det internasjonale skiforbundet (FIS) dopingdømte Jari Isometsä klarsignal til å starte i vinterens VM. I morgen vil styret i det finske skiforbundet vurdere om de skal melde på de dopingtatte utøverne fra VM i Lahti som snart har sonet ferdig sine dopingdommer. Ingen av utøverne på det norske langrennslandslaget som Dagbladet i går var i kontakt med, vil ta imot finnene med åpne armer.

- Jeg prøver å ikke ofre dem en tanke, sier Odd-Bjørn Hjelmeset.

Dårlig rykte

Langrennssporten er de siste åra blitt sterkt rammet av dopingrykter og dopingavsløringer. Løperne må stadig vekk uttale seg om sportens omdømme og om sin egen holdning til doping - noe de har lært seg å takle.

- Jeg ser ingen grunn til å snakke med dem. Vi driver to forskjellige idretter, mener OL-bronsemedaljevinner Anita Moen.

- Vi bør bare drite i dem og fokusere på det vi selv må gjøre. Det har vi vært flinke til hele veien, sier veteranen.

Hun frykter heller ikke at miljøet kommer til å forandre seg etter at doptatte utøvere kommer tilbake.

- Nordmenn, svensker, italienere og sveitsere har alltid hatt bra kontakt. De andre har vi hatt null kommunikasjon med. Miljøet kommer ikke til å forandre seg.

Men ikke alle nordmennene er like bastante. Frode Estil er kanskje den utøveren som er blitt hardest rammet av juks. I OL i Salt Lake City delte han sølvet på jaktstarten med Thomas Alsgaard. Johann Mühlegg ble seinere tatt for doping, men Estil ble ikke tildelt gullet. Han har likevel ikke tenkt å vise finnene en kald skulder om de kommer tilbake for å konkurrere igjen.

Kan tilgi

- Kommer de og strekker ut labben for å be om tilgivelse, så skal de få det, sier Estil til Dagbladet.

Men han kommer ikke til å bruke energi på å ta kontakt med dem.

- De har tross alt jukset, og jeg er fortsatt irritert på det, sier han.

- Hva er galt med å ta kontakt? De har tross alt sonet sin straff?

- Hittil har de bare kastet dritt om andre folk. Da kan de heller ikke vente å få noen positive signal tilbake. Vi hadde et godt forhold før. Hadde de vist en litt mer ydmyk holdning, ville det vært lettere for alle parter, sier Estil.

Boikott

Det er ikke bare i Norge at finnenes planer om å melde på Mika Myllylä og Isometsä til VM mottas med skepsis. Den svenske langrennssjefen Per-Erik Rönnerstrand uttalte i gårsdagens Dagblad at han vil ta initiativet til en egen «langrennsliga» hvis FIS fortsetter sin milde behandling av løpere. Han får støtte fra den sveitsiske landslagssjefen Ulf Morten Aune.

- Vi vurderer å boikotte verdenscupen i Lahti hvis de doptatte utøverne stiller der. Men dette er bare en isolert handling. Skal vi få gjort noe med problemet, må det komme fra FIS, sier nordmannen.

- Hvordan er engasjementet hos de sveitsiske løperne i denne saken?

- Dette er et teme i like stor grad hos oss som hos dere. De som blir tatt for doping, blir utestengt i altfor kort tid. Det er det opp til FIS å gjøre noe med.

- For lave straffer

- I dag får jukserne lik straff, uansett forseelse. Det er ikke riktig. I dopingsaker hvor det er et stort apparat som står bak, blir dagens straffer altfor lite avskrekkende. Dette skader idretten, mener nordmannen.

Aune mener FIS bør se alvoret og ordne opp før det er for seint.

- Det er ingen hemmelighet at verdenscuprennet i Kiruna nesten ble avlyst på grunn av sviktende sponsorinntekter. Sponsorene trekker seg på grunn av at det er så mye negativ fokusering på langrennssporten, sier han til Dagbladet.

  • Langrennsløperne sesongåpner på Beitostølen på lørdag.
LYKKELIGERE TIDER: Odd-Bjørn Hjelmeset (ryggen til) og den dopingtatte finnen Jari Isometsä omfavner hverandre etter 15 km i Lahti-VM i fjor.