Finsk bomskudd ble dømt i mål

Blodig snuoperasjon mot USA.

(Dagbladet.no): To scoringer i midtperioden ga USA ledelsen 2-0 før siste periode mot Finland seint i går kveld. Så startet Finland snuoperasjonen - med god hjelp av en diger dommertabbe.

Etter 2.12 av tredje periode scoret Ville Koistinen da Finland var to mann i overtall. Skjønt han scoret egentlig ikke. TV-bildene viste at pucken gikk gjennom siden av nettet og i mål.

- De så på en reprise. Hva i helvete så de på? sier en frustrert USA-trener John Torturro ifølge Associated Press.

Måldommeren kastet ut

Ifølge nyhetsbyrået sier IIHF (Det internasjonale ishockeyforbunet) seg enig i at pucken gikk gjennom nettveggen. Forbundet vil ikke oppgi navnet på måldommeren, men sier at han ikke får dømme mer i VM.

Torturro mener dommerne kanpen gjennom blandet seg for mye i stedet for å la spillerne gjøre opp seg imellom. Men han sier ingenting på utfallet av kampen.

- Vi fikk som fortjent. Vi fortjente ikke å vinne denne hockeykampen, sier han.

Teemu Selänne utliknet for Finland på pasning fra Saku Koivu, mens lillebror Mikko Koivu ble matchvinner med 3.50 igjen å spille.

ETTER SLUTT: Kampen var over sekundet før Dustin Brown (nr. 23) taklet hodet til Jussi Jokinen (nr. 36) i vantet. Foto: Sandor Fizli, EPA/Scanpix
ETTER SLUTT: Kampen var over sekundet før Dustin Brown (nr. 23) taklet hodet til Jussi Jokinen (nr. 36) i vantet. Foto: Sandor Fizli, EPA/Scanpix Vis mer

- Ufint

USA jaktet desperat på utlikningen, og tok ut keeperen på tampen av matchen, men Finland holdt unna til tiden var ute. I sluttsekundene hadde Jussi Jokinen pucken bak det åpne målet, og et sekund etter at tida var ute, ble han most inn i vantet av Dustin Brown.

- Det var ufint gjort på slutten der, men vi tok det greit. Jussi er helt i orden, og det er bra for oss, sier matchvinner Mikko Koivu.

John Torturro, som er Jokinens trener i Tampa Bay Lightning, forsvarer Browns takling.

- Han (Jokinen) forsøker fortsatt å sette pucken i det åpne nettet. Spillere lærer at du aldri lar en spiller sette pucken i åpent nett, uansett hva som har skjedd.

Mister kamp mot Norge

Det som hadde skjedd i dette tilfellet var altså at sluttsignalet hadde gått. Derfor fløy rasende finner på Brown. Masseslagsmålet ble ikke så langvarig, men David Backes og Amsso Salmela holdt det gående til blodet fosset fra nesa til finnen.

Til slutt ble de stoppet av de russiske dommerne, men begge må stå over neste kamp for lagene sine. Det vil si at Backes ikke spiller for USA mot Norge.

Finsk bomskudd ble dømt i mål

Norge må slå USA for å sikre seg plass i kvartfinalen.

• Se Ville Koistinens kontroversielle mål på YouTube

• Se også Browns takling mot hodet til Jokinen på overtid og den påfølgende slåsskampen mellom Salmela og Backes.

UTE MOT NORGE: USAs David Backes (t.h.) må stå over kampen mot Norge i kveld etter dette slagsmålet med Anssi Salmela etter gårsdagens tap mot Finland.
IKKE MÅL: Joda, pucken ligger inne i målet, og scoringen ble godkjent. Men reprisene viser tydelig at pucken gikk gjennom nettveggen. Måldommeren som godkjente målet skal være ute av VM.
BLODIG KAMP: Anssi Salmela blør fra nesa mens dommeren forsøker å bryte ham og David Backes (bak til høyre) fra hverandre.