Finsk grep skremmer: - Livredd

Iivo Niskanen (29) har gått inn i VM-bobla. Den finske veteranen vil kopiere planen fra 2017 - og det skremmer de norske utøverne.

SEIER: Iivo Niskanen slo alle under femmila under OL i Pyeongchang i 2018. Han utropes også til favoritt på distansen i VM i februar. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SEIER: Iivo Niskanen slo alle under femmila under OL i Pyeongchang i 2018. Han utropes også til favoritt på distansen i VM i februar. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

LYGNA / GRANÅSEN (Dagbladet): Etter en måned i den norske fjellheimen med hytteliv og trening, klatret de norske langrennsutøverne ut av hula og inn i offentligheten igjen i januar.

De har gått Norgescup på Lygna og NM i Granåsen, og nå venter to verdenscuphelger i Lahti og Falun.

GRANÅSEN: Mikael Gunnulfsen er kjent i langrennsmiljøet for å være en skikkelig utursmann, Erik Valnes og Therese Johaug satte konkurrentene på plass og Julia Stupaks elleville dans har tatt nettet med storm. Video: Kristoffer Løkås / Thomas Haarstad Vis mer

Kopierer grep

Den finske klassiskeksperten Iivo Niskanen derimot går for motsatt strategi. Mens de norske utøverne gikk ut av hula, dro han til skogs for å gjøre seg klar til VM.

- Jeg blir i Vuokatti. Jeg kopierer 2017-planen, sier han ifølge Ilta Sanomat.

Alene i bitende kulde skal han finspisse formen til verdenscupen på hjemmebane og det påfølgende mesterskapet i Oberstdorf.

Niskanen har ikke gått et renn siden verdenscupen i Ruka, og han skal etter planen bare gå verdenscup på hjemmebane i Finland før VM-start 23. februar.

Mesterskapet på hjemmebane i Lahti endte med gull på 15 kilometer klassisk og bronse på lagsprinten.

- Livredd

I år er 15 kilometeren i fristil, mens femmila er en klassisk fellesstart. Det er ikke drømmen for den elegante sliteren, men likevel gjør det at han har rømt til skogs de norske utøverne skvetne.

- Iivo blir seig på femmila, og han blir nok seig til å sprenge feltet på skiathlon. Han er god og best i klassisk. Han må jeg slå på femmila for å ta medalje, sier Emil Iversen til Dagbladet.

Iversen håper derimot at finnen ikke finner storformen:

- Han får bare kose seg i skogen. Det fungerte bra sist, så vi får håpe at det ikke fungerer like bra nå.

Herretrener Eirik Myhr Nossum er ikke sein om å legge presset over på den finske løperen:

- Iivo er en av de soleklare favoritten til femmila i VM. Jeg er livredd for ham i flere av VM-øvelsene.

BEKYMRET: Emil Iversen og Eirik Myhr Nossum er spent på hva fisnke Iivo Niskanen finner på i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Emil Iversen og Eirik Myhr Nossum er spent på hva fisnke Iivo Niskanen finner på i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sjur Røthe er god venn med den finske mesterskapsløperen. Vossingen er regjerende gullvinner på skiathlon, men tror at finnen blir farligst på den klassiske femmila.

- Han er skummel når han strammer til skruene inn mot mesterskap. Han har vært veldig flink på dette før. Han gjorde en utrolig god innsats mot VM i Lahti, og gjør han det liknende inn mot Oberstdorf blir han farlig. Han var skuffet etter Seefeld, så jeg håper han får det bra til, sier Røthe til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer