Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Finsk harselering, russisk hyllest og sjokkerte svenske stjerner om Klæbo: - Hva holder han på med?

Selv om Sami Jauhojärvi harselerte med den norske 20-åringen før lagsprinten, klarte Johannes Høsflot Klæbo kunststykket å forbause rivalene. Frode Estil synes Klæbos rykk minner om «Estil-rykket».

VEKKER OPPSIKT: Denne gutten, dette talentet og dette unikumet vekker oppsikt internasjonalt. Johannes Høsflot Klæbo (20) er i ferd med å bli Norges nye stjerne. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
VEKKER OPPSIKT: Denne gutten, dette talentet og dette unikumet vekker oppsikt internasjonalt. Johannes Høsflot Klæbo (20) er i ferd med å bli Norges nye stjerne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): I OL i 2002 løp Frode Estil så raskt opp favorittbakken i Salt Lake City at konkurrentene fikk bakoversveis. «Estil-rykket» ble et begrep. Nå er «Klæbo-rykket» det nye etter at han parkerte konkurrentene på lagsprinten.

Langrennslegenden ser likhetene.

- Klæbo har mange av de samme egenskapene som jeg hadde. Søndag seig han vel litt rykkvis fra konkurrenter han var klart sterkere enn, sier Estil til Dagbladet.

- Gjør han noe spesielt annerledes enn deg?

- Ja, han går med veldig bøyde knær. Men det er også likhetstrekk gjennom måten man spenner de riktige musklene på. Slikt vises ikke på en TV-skjer, mener Estil.

Det så ut til å gi gull før Emil Iversen falt. Det hører med til historien at det er stor forskjell på å gå mot fallende stjerner som Nikita Kriukov og Sami Jauhojärvi kontra Sergej Ustjugov, Iivo Niskanen og Federico Pellegrino, men måten Klæbo parkerte konkurrende på sine etapper, var mektig imponerende av 20-åringen.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg fryktet det verste da han løp fra alle andre. Klæbo var helt rå. Talentet hans er unikt, sier Ustjugov til Dagbladet.

- Vi har Sergej Ustjugov. Dere har Johannes Høsflot Klæbo. Det er verdens to mest talentfulle skiløpere. De kommer til å dominere i mange år framover, tror Kriukov.

Finske utpsyking

Sprintverdensmester Federico Pellegrino noterte seg Klæbo-navnet allerede under junior-VM i Romania fjor og frykter totaldominans fra Klæbo i årene som kommer.

- Jeg vet ikke hvor mange flere muligheter i karrieren jeg får til å slå Klæbo igjen. Han er et helt unikt talent. Jeg skal innrømme at jeg har ventet på Klæbo siden han herjet i junior-VM i fjor. Jeg har studert Klæbo i skjul. Jeg har tenkt at denne fyren må jeg snart bryne meg på, sa Pellegrino til Dagbladet etter VM-gullet på sprinten.

Frykten for Klæbo var kanskje også årsaken til at Sami Jauhojärvi forsøkte å psyke ut det norske stortalentet før start på lagsprinten.

- Jeg ropte til ham: «Hør, alle heier på meg», sa den finske veteranen til Dagbladet på søndag.

DUELL: Etter dagens medaljeutdeling ble Johannes Klæbo møtt med gaver fra ivrige fans. Fra gaver til alvor la ikke Norges langrennshåp skjul på hvem han helst vil slå i neste runde. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Sjokkerte svensker

Men Jauhojärvis taktikk fungerte ikke. Han ble parkert av nordmannens revolusjonerende teknikk. Den fikk svenskene til å måpe. Til Expressen sier Emil Jönsson:

- Først tenkte jeg at det var noe feil med skiene hans, at noe satt fast, for han sprang så rart. Jeg gikk bak ham og tenkte: «Hva holder han på med?» sier Emil Jönsson til den svenske avisa.

- Det gikk ikke så raskt i starten, men etter hvert gikk det ekstremt fort. Det er mulig dette er noe mange vil ta etter. Jeg kommer i hvert fall til å teste det ut, forteller svensken.

Johan Olsson er både imponert og skeptisk.

- Det gikk fort, men jeg vet ikke om han får stilpoeng fra meg. Det var ikke veldig pent, men det spiller ingen rolle når det går så raskt unna for gutten. Snart er det kanskje vi som hermer etter ham? spør Olsson.

Klæbos forklaring

Selv sa Klæbo følgende til Dagbladet i går om den revolusjonerende teknikken:

SKUFFET: Johannes Høsflot Klæbo er skuffet over at laget mistet gullmedaljen på oppløpet, men tror han hadde gjort akkurat det samme som Iversen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Fiskebein er vel kanskje den stilarten i langrenn som er minst fornyet de siste åra. Dette er min måte å gjøre det på. Det passer for meg, men jeg sier ikke at det ville vært det beste for for eksempel Martin Johnsrud Sundby, mener unggutten.

- Utvikling er viktig. Sammen med morfar (Kåre Høsflot, red.anm,) diskuterer jeg det merkeligste ting, det er sikkert sært å høre på for andre, plutselig kan vi få en ide og da må vi ut og prøve. Det var slike denne springeteknikken oppsto.

Stjernefødselen

Gjennombruddet fikk han 20. november 2016. Stedet var Beitostølen. Det norske sprintlandslaget fikk bakoversveis. Det var litt som da junioren Petter Northug ydmyket alle i NM på ski i 2006. Klæbo gjorde det i samme alder på samme måte. Verbalt er forskjellene merkbare mellom Northug og Klæbo, men i løypa er de veldig like.

Fokuset og innstillingen til Klæbo før konkurransestart minner også om tidenes mestvinnende VM-løper. 20. november var øyeblikket da hele Norge ble kjent med den nye stjernen. Kanskje vil vi se tilbake på Klæbos gjennombrudd på Beitostølen i samme grad som da Northugs kometkarriere eksploderte ti år før?

- Ja, det var jo der det startet. Jeg fikk den første bekreftelsen. Minitouren på Lillehammer var et nytt sånt øyeblikk, da jeg fikk gjennombruddet også på distanse, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Jeg hadde ingen forventninger på Beito. Målet var å være offensiv og komme til en semifinale. Etter at jeg klinket til og vant der, har det gått ekstremt raskt oppover. Det er stort det som har skjedd. Det er ikke hver dag man vinner et renn som senior. Det var utrolig stort og har åpnet opp mange muligheter.

Etter den imponerende VM-starten får nå Klæbo en ny VM-mulighet på 15-kilometer klassisk. I disse løypene i skandinavisk cup i januar ble han nr. 2 bak den finske gullfavoritten Iivo Niskanen. Om Klæbo er i nærheten av Niskanens tempo også denne gang, har han mulighet til å gå seg inn på stafettlaget. I så fall kan 20-åringen bli tidenes yngste verdensmester i herrelangrenn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media