Finsk hoppsjokk i Kollen: - Så langt nede har noe aldri vært

Dukket ikke opp.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): De norske hopperne kom på andreplass i lagkonkurransen i Holmenkollen lørdag kveld. Slovenia - med verdenscupleder Peter Prevc i spissen - ble for sterke i den tykke tåka.

Japan ble nummer tre. Og mer er det ikke å si om rennet. Bortsett fra én ting: Hvor var de finske hopperne i Holmenkollen?

- De er ikke her, bekrefter sportssjef Clas Brede Bråthen, og fortsetter:

- Det sier noe om hvor langt nede de er som hoppnasjon.

- En spesiell hendelse Etter det Dagbladet forstår har de finske hopperne meldt forfall til alle de kommende rennene i Norge. Ingen stiller verken i Holmenkollen søndag, i Granåsen onsdag - eller i Vikersund neste helg.

Det finske forfallet sjokkerer hoppmiljøet.

- Så langt nede som Finland er nå, har ingen av de store hoppnasjonene vært tidligere, påpeker Bråthen.

- At de ikke stiller med hoppere i Holmenkollen, det er en helt spesiell hendelse. Og det er veldig trist for Finland som idrettsnasjon. Hopp er en av de stolteste idrettene Finland har hatt opp gjennom tidene.

LENGE SIDEN GLANSDAGENE:  Matti Nykänen herjet i hoppbakken i flere år. Dette er tider finnene bare kan drømme om i dag. Foto: NTB scanpix
LENGE SIDEN GLANSDAGENE: Matti Nykänen herjet i hoppbakken i flere år. Dette er tider finnene bare kan drømme om i dag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bakgrunnen for at finnene dropper Norges-turen er forferdelige resultater i vinter. Beste finne - Lauri Asikainnen - ligger på 40. plass i verdenscupen.

- Trist Dette er samme nasjon som har fostret legender som Matti Nykänen og Janne Ahonen. Litt spesielt er det også at Norges tidligere landslagstrener i hopp - Mika Kojonkoski - er toppidrettssjef i Finland.

Den finske innsatsen framstår som famøse svingslag i lufta.

- Jeg synes det er trist at de ikke er der de hører hjemme, i toppen av internasjonal hoppsort. Jeg har sagt at de ikke må være redde for å ta kontakt, sier Bråthen.

Samtidig har han teori om hvorfor det har gått galt:

- Da jeg overtok som sportssjef, var jeg i Finland og diskuterte med den finske sjefen. Jeg tror vi beveget oss i ulik retning. Vi var veldig opptatt av utvikling, anlegg, rekruttering, utdanning og toppidrett. De var - den gangen - mer opptatt av å spisse på toppen. Det var en vei vi ikke hadde lyst til å gå.

Bråthen fortsetter:

- Samtidig må vi være forsiktige vi også, at vi ikke begår feil som gjør at vi ender opp der Finland er i dag. Da er veien tilbake fryktelig lang.

- Litt å gå på - Det er trist, sier trener Alexander Stöckl om det finske fraværet.

TÅKE - SOM VANLIG ...  Tåka ble en utfordring i Holmenkollen lørdag. Her er Kenneth Gangnes i svevet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TÅKE - SOM VANLIG ... Tåka ble en utfordring i Holmenkollen lørdag. Her er Kenneth Gangnes i svevet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Finland har vært en stor hoppnasjon. At de ikke er med i noen av årets viktigste konkurranser, er trist. Men - hvis du ser på resultatene - har de vært altfor dårlige. De bruker nok tida på å jobbe seg opp på et brukbart nivå igjen.

Om lørdagens lagkonkurranse sier han:

- Andreplass er veldig bra. Men jeg vet at utøverne er litt skuffet. De har gjort det bedre teknisk tidligere i sesongen. Greit, da har vi noe å gå på.

• Den tradisjonelle Holmenkollrennet starter klokka 14.15 søndag, og sendes på NRK.

ANDREPLASS:  Fra venstre: Anders Fannemel, Daniel-André Tande, Johann André Forfang og Kenneth Gangnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ANDREPLASS: Fra venstre: Anders Fannemel, Daniel-André Tande, Johann André Forfang og Kenneth Gangnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer