Finsk krise. Ahonen lusker rundt som en skygge. - Det største fallet noen gang

Om to måneder er det VM i Lahti.

SLITER: Janne Ahonen har ikke hoppet inn et eneste poeng i verdenscupen denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SLITER: Janne Ahonen har ikke hoppet inn et eneste poeng i verdenscupen denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Ingen skihoppere har stått på pallen flere ganger i verdenscupen enn Janne Ahonen (39) fra Finland. Sammen med Matti Nykänen er han ansiktet på den finske storhetstida.

Men nå skjer det noe veldig brutalt i bakken. Hoppnasjonen Finland balanserer på kanten av stupet. 39 år gamle Ahonen lusker rundt som en skygge - uten et eneste poeng i verdenscupen denne sesongen. Beste finne er nummer 40 i sammendraget.

- Det er det største fallet vi har sett i internasjonal hoppsport noen gang. Hvis jeg ikke tar helt feil, snakker vi om verdens nest beste nasjon gjennom tidene. Det er ingenting igjen av dem, sier Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet.

Trist skue

Bråthen kommenterer en trend som har vart de siste fem-seks åra. Denne sesongen skulle finsk hoppsport reise seg med ny trener, østerrikeren Andreas Mitter. Suksessoppskrift fra den tradisjonsrike hoppnasjonen Østerrike skulle få fart på de finske prestasjonene. Men på Lillehammer sist helg var Ahonen og co. bare et trist skue.

LEGENDE: Janne Ahonen har vunnet Hoppuka fem ganger. I dag er det ingenting igjen av den tidligere storhopperen. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Janne Ahonen har vunnet Hoppuka fem ganger. I dag er det ingenting igjen av den tidligere storhopperen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi kan gjøre det bedre enn dette, innrømmer Ahonens lagkamerat, Ville Larinto, overfor Dagbladet.

Jarkko Määttä er best blant finnene denne sesongen, med 40. plass i verdenscupen sammenlagt. Larinto er på 42. plass. Ahonen er ikke engang på lista, som toppes av Domen Prevc (Slovenia), Daniel-André Tande (Norge) og Maciej Kot (Polen).

- Det er ikke vanskelig. Men det er heller ikke lett. Vi har gjort gode hopp på trening i Finland. Men vi klarer ikke å få det ut i konkurranse, påpeker Larinto.

VM på hjemmebane

I februar starter VM i Lahti. Ingen regner med de finske hopperne. For øyeblikket domineres hoppsporten av Slovenia, Norge, Polen, Tyskland og Østerrike.

Sportssjef Bråthen drar noen historiske linjer:

- Jeg husker hvordan situasjonen var i Norge på begynnelsen av 2000-tallet. Den var på ingen måte lystig. Men situasjonen var likevel lysere enn den som er i Finland i dag. Situasjonen krever enormt mye. Jeg vet hvor mye det krevde av oss. Det er fryktelig langt opp, sier Bråthen.

- Hva tenker du om Ahonen som lusker rundt som en skygge av seg selv?

- Utifra et hoppteknisk perspektiv og avstand opp til de beste, ser det fryktelig langt fram ut.

46 seirer

Matti Nykänen er den beste skihopperen i Finland gjennom tidene. Totalt kan den nåværende 53-åringen vise til 46 seirer i verdenscupen. Det er nest best, etter østerrikeren Gregor Schlierenzauer (53 seirer).

På tredjeplass over antall verdenscupseirer kommer Adam Malysz fra Polen (39), deretter Janne Ahonen (36). Ahonen har i tillegg vunnet Hoppuka fem ganger og kan vise til fem VM-gull.

LEGENDE: Da Matti Nykänen (i midten) var på sitt beste, var det strengt talt ingen grunn for konkurrentene å stille opp. Den finske legenden vant 46 verdenscuprenn. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Da Matti Nykänen (i midten) var på sitt beste, var det strengt talt ingen grunn for konkurrentene å stille opp. Den finske legenden vant 46 verdenscuprenn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ahonen har lagt opp og gjort comeback. Nå forsøker han å få karrieren på rett kjøl i en alder av snart 40 år.

- Jeg tror han har mange år igjen, sier Ville Larinto til Dagbladet.

Ny sjef

Andreas Mitter ble ansatt som ny sjef for de finske hopperne i våres. Han er broren til den norske alpintreneren Christian Mitter.

- Vi ønsker å komme tilbake i toppen og kjempe om seirer igjen, erklærte Mitter da han tiltrådte. Men foreløpig er elevene hans lysår unna.

Den norske treneren og landsmannen Alexander Stöckl sier:

- Jeg har vært i samme situasjon selv. Du starter som hovedtrener og skal forholde deg til et litt annet system og en annen filosofi. Foreløpig har det vært litt stang ut. Men det er fortsatt lenge igjen av sesongen.

Tekniske mangler

NORSKE LEDERE: Sportssjef Clas Brede Bråthen (til venstre) og trener Alexander Stöckl har litt større grunn til å smile enn finnene.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
NORSKE LEDERE: Sportssjef Clas Brede Bråthen (til venstre) og trener Alexander Stöckl har litt større grunn til å smile enn finnene.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Hva tenker du om den tidligere storstjerna Ahonen som nå overhodet ikke presterer?

- Det er lett å se at han har tekniske mangler. Jeg har pratet litt med Andreas Mitter. Han sier at utøverne ikke klarer å gjennomføre det de har trent på i bakken ennå.

Stöckl fortsetter:

- Jeg er overrasket over at Ahonen har motivasjon til å fortsette. Det gjør det ikke noe lettere jo eldre du blir.

Rekrutteringstrøbbel

- Hovedproblemet er at vi ikke har klart å rekruttere nok unge gutter, sa den finske hoppsjefen Kari Ylianttila til Dagbladet forrige sesong.

- Vi har heller ikke hatt fokus på de riktige tingene. I dag sliter våre hoppere med teknikken. Litt av grunnen er bakkene i Finland. De er mer moderne på kontinentet. Dette gjør det vanskelig å finne den rette følelsen i take off. Ideelt sett burde vi ligget og trent mer i Sentral-Europa. Men vi har ikke penger.

Helgas verdenscup går av stabelen i Engelberg i Sveits.