Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Lahti-VM 2017

Finsk legende og Northug overrasker etter slakten:
- Det var IKKE Emil Iversens feil

Sent i går kveld var hjemmepublikummet i Lahti ufine mot Emil Iversen. I dag får nordmannen uventet finsk støtte. Også Petter Northug mener Iversen gjorde det rette.

LANGT NEDE: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen var svært skuffet etter at de falt fra et mulig VM-gull og at Iversen ble hånet i Finland etter gårsdagens mest omtalte øyeblikk. Nå får Iversen uventet støte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANGT NEDE: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen var svært skuffet etter at de falt fra et mulig VM-gull og at Iversen ble hånet i Finland etter gårsdagens mest omtalte øyeblikk. Nå får Iversen uventet støte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Da Emil Iversen skar inn foran Iivo Niskanen og begge falt ut av duellen om VM-gullet, startet hans livs verste mareritt.

De finske supporterne buet mot Iversen. Niskanen skjelte ham ut i målområdet. Sami Jauhojärvi forverret kritikken i et intervju med Dagbladet etter løpet, mens hele Lahti pep da bildene av Iversens manøver ble vist på medaljeseremonien sent i går kveld.

Men nå får 25-åringen fra Meråker uventet støtte fra vertsnasjonen. Den finske kommentatorlegenden Anssi Kukkonen, som var Finlands første sportsreporter på TV og som kan sammenlignes med legendariske Bjørge Lillelien i Norge, forsvarer nå Iversens valg.

- Etter min mening gjorde Niskanen en stor feil. Han hadde bedre ski og større fart. Han burde bare ha gått på utsiden. Der var det god plass. Hvorfor gjorde han ikke det? Det var en stor tabbe, sier Kukkonen til Dagbladet.

- Jeg har sett langrenn i 65 år, men har aldri sett at noen utøvere slipper til noen på innsiden. Det skjer ikke. Det burde Niskanen skjønt. Det var hans feil. Det var ikke Emil Iversens feil.

HÅN: Gullet glapp for Sami Jauhojärvi da norske Emil Iversen kjørte inn i lagkameraten på oppløpet. Nå varsler han krig mot nordmannen. Video: Øyvind Godø / Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Er det mange andre i Finland som mener det?

- Ikke mange, men det er noen. Man må være smart. Det er idiotisk å gå på innsiden. Da ber man om trøbbel. Iversen gjorde det riktige. Man kan ikke slippe til noen på innsiden. Niskanen gjorde den store tabben, mener Kukkonen.

Til Dagbladet forteller Petter Northug at han støtter budskapet til den finske kommentatorlegenden.

- Etter å ha sett bildene flere ganger, er jeg enig i det, skriver Northug i en SMS til Dagbladet i dag.

Den ensidige kritikken

Både Iversen og Johannes Høsflot Klæbo sa til Dagbladet i går at de mente partene måtte dele på skylden, selv om stort sett alle andre, inkludert langrennssjef Vidar Løfshus, sympatiserte mest med finnene.

- Det er bare én ting å si: Unnskyld, Finland. Det er Emil Iversen som sovnet, og han skulle skiftet spor tidligere, sa Løfshus til NRK.

Til Dagbladet forfektet Niskanen og Jauhojärvi det samme budskapet.

- Alle ser på video hvem det var sin feil. Det er en stor skuffelse. Han klarte tydeligvis ikke å tenke klart med laktat. Melkesyre kan gjøre mye rart med hodet ditt, sa Jauhojärvi til Dagbladet i går.

MISTET GULLET: Emil Iversen håper ikke Petter Northug så at han glapp gullet på oppløpet. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg var rasende. Vi så alle at det var Iversen sin feil. Jeg følte meg råsterk og tror jeg kunne ha vunnet det gullet. Derfor klarte jeg ikke å holde meg. Jeg måtte bare få det ut. Jeg var skikkelig forbannet, sier Niskanen.

Uenige om fadesen

Iversen var bare delvis enig i det.

- Det er begges feil. Det er veldig risikabelt å angripe noen på innsiden. Jeg var ikke forberedt på det. Han burde heller gått på utsiden. Det er maks bittert. På en skala fra 1-10 er det 11, sa Meråker-gutten til Dagbladet.

Han fikk støtte av lagkompisen Klæbo.

- Jeg hadde nok gjort det samme som Emil i den situasjonen, for vi ble enige om å ikke slippe til noen på innsiden, sier 20-åringen.

Reddet fallet Finland?

SKUFFET: Johannes Høsflot Klæbo er skuffet over at laget mistet gullmedaljen på oppløpet, men tror han hadde gjort akkurat det samme som Iversen. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Finnene var rasende etter at gullsjansen røk. Niskanen hadde størst fart mot oppløpet og åpenbart gode ski. Samtidig var Niskanen den dårligste spurteren av de fire som kjempet om medaljene.

Iversen, Sergej Ustugov og Federico Pellegrino er derimot tre av verdens desidert beste spurtere. Niskanen er normalt sett sjanseløs på de tre øvrige på et oppløp. Kanskje ble den finske medaljen faktisk reddet av fallet?

Nei, mener Anssi Kukkonen.

- Jeg tror Finland hadde vunnet uten fallet. Iversen er en bedre spurter, men var sliten. Niskanen hadde bedre ski og høyere fart. Han hadde 30 meter ned til Ustjugov og Pellegrino. Jeg tror Finland hadde klart å holde unna, sier kommentatorlegenden.

- Kanskje vi kan få med Iversen og Niskanen ut i løypa og få svaret på hvem som er best av dem?

- Ja, det er en god idé. Vi kan ha en reprise. Det er blir bra show, sier Kukkonen og ler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media